Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2009, 20:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Просто вижте видеото...
http://bg.fanopic.com/vino/entertainmen ... ravim-vino

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2009, 22:12 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
ilu6a написа:
Просто вижте видеото...
http://bg.fanopic.com/vino/entertainmen ... ravim-vino
НИЩО НЕ СТАВА ОТ ТОЯ НАРОД

От народ който така си прави виното вярно че нищо не става ! Това не са хора , а бройлери !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 00:56 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
msergiev написа:
Това не са хора , а бройлери !

:lachtot:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 06:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 90
Местожителство: София
За там се чудя как още не са почнали да го продават на прах, разтворимо като степчетата и болерото.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 13:04 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Прочетете темата " как се прави купешко вино" в същата рубрика, и ще се уверите ,че и в нашите винпроми не е по различно. Предстои ми пътуване 2 месеца в САЩ и ще поразпитам за показания начин. Може би и ще купя съставките .И ако не ме е срам ,от куртоазия, ще им забъркам в някоя тенджера от тази течност. Но имат чудни трапезни калифорнийски вина от $ 6-7 / бутилката.
Между другото предния път си купих /подобна глупост/ съставки за " джърки " /химикали и подправки разни/ . Спазвайки указанието направих това мезе за вино / пръчици от кайма ,овкусени с тези химикали и изсушени в машина за сушене /. Никак не бе за подценяване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 13:43 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Здравейте всички. Ето някои неща които ми правят впечатление:
- първо става дума за правене на вино в КАНАДА. за пресмехулниците по-горе само да отбележа че това е държава в която като стане студено, хората си свалят акумулаторите и ги държат в нагреватели за да нямат проблем с паленето. На всеки нормален човек който малко от малко разбира, му е ясно че нормалното достигане на технологична зрялост на лозата е мнооого трудно. Елементарен пример - някой да е чувал за вино произведено в Швеция или някъде около къщата на Дядо Коледя????????????
- Този който бърка манджата много ясно и просто обяснява за какво служат тези неща които слага. Ако някой си беше направил труда да анализира казаното И ПРОЧЕТЕ в последствие за какво иде реч - щеше да се разбере че има дрожди - които така или иначе ПРИСЪСТВАТ ВЪРХУ ВСЯКО ЗЪРНО както в БГ така и на другите места по света където има грозде. Точно тези малки гадинки са причина да се преобразува захарта в алкохол - било то във виното или ракията. Калиевият Метабисулфид е универсално средство за предпазване на виното от вторични ферментации и любимият ми израз "КИСЕЛА ЖИЛКА" във виното. А тя се появява когато не са сложени горе обяснените дрожди и не са спазени някои чисти и прости операции.
- Това е пазар за нещо което хората искат да направят сами: някъде се бере гроздето а другаде се получава само мъстта. Така и на северният полюс може да си правиш вино.
- Автора много правилно започна от ХИГИЕНАТА - нещо което на нас ни липса МНООООГО. По-чисто е да се работи в пласмасов съд от колкото в дървеното буре преплакнато с топла водичка (но не много топла да не се хаби много). После да не се чудим от къде идва миризмата на мръсно - или просто хората вече до такава степен са свикнали с дефектите че вече не има прави впечатление....
- Дъбовият чипс който беше сложен: ами много по-добре от старото буре дето трябва да се закисва - ами нали човека си го обясни - дава аромат и тн. ползва се и за ракия. Пак може да с е прочете има писано та писаноооама трябва да се :buch:
- Всяко нещо извън работата е хоби (само късметлиите си работят хобито) - нека хората които имат желание да го правят - го правят както трябва и няма нужда да се присмиваме на всеки който иска да е по- различен от нас.. Почти във всяко френско село има по едно магазинче в което се продават всички тези съставки които се добавиха към гроздовия концентрат. Е, в Канада и Щатите са по-напреднали и си ги поръчват по интернет и пристигат направо до вратата. Няма нищо лошо. МОже за някои да са "бройлери" или необразовани но поне срещиу парите си получават нещо което като се забъркак както трябва дава приличен резултат а дефектите остават за тези които го правят както си знаят.
Бай Драгане, според мен ти си най близо до истината!
Поздрави и наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 14:17 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Добре дошъл lambri!

Не им се пали на колегите. Учудването им се дължи не на някаква технологична грешка, а на бездушната пресметливост на американеца, който се е концентрирал върху баланса между похарченото и приемливия резултат, който е заместил емоциите около хобито си с пределна прагматичност на забъркването на съдържанието на плик №1, №2, и т.н. Без напрягане, без мисъл и без излишно губене на време - като на конвейер. Така само се създава илюзията, че се научаваш на правиш вино, а всъщност научаваш само да отваряш кашони и пликчета... Всъщност това касае целият им начин на живот, ама това е друга бира...

ОК, при спазване на технологията сигурно ще има и приемлив резултат. В Макдоналдс храната също е приемлива, но за да хапна вкусно, все пак ще ида в механа... Америка си е за американците - там хората гледат тв-реалити, вместо да разговарят, автомобилните им състезания са в кръгла писта и кетчупът изчерпва кулинарното разнообразие... Ние сме по-свободомислещи хора и вместо всички като щамповани от калъп да правим едно и също вино по една и съща технология от кашона, предпочитаме да експериментираме, да палим воняща сяра в буретата, да грешим и да се поучваме... Другото не е хоби, а... ограниченост...

:sauf:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 15:42 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Ламбри,
да не забравяме , че Форумът е рекеджийски :)
В България тези които знаят да правят вино се броят на пръсти. Поне така ми каза един производител . И затова си е наел един новозенландец ,на когото плаща 3000 евра на месец докато му прави виното в избата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 16:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
имах предвид точно каквото каза админа...там и телетата стават 300кг за 3 месеца)))
абсолютни роботи...
А по отношение на стъпките и съставките за правене на вина-мии мисля че са ясни поне на повечето хора които пишат тук!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 16:53 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Здравей , Ламбри и добре дошъл !
Ако си чел някои от мненията ми щеше да видиш че зная какво е калиев метабисулфит , серниста киселина и серен двуокис. Зная как и защо се ползват дрожди , зная и как сам да си отгледам култивирани дрожди , а пък дъбовия чипс освен за вино го ползвам и за някои други неща ! ;)
За мен няма разлика между полуготовите храни и полуготовите вина ! В този смисъл БРОЙЛЕРИ наричам всички , които ги ползват. Остава след някоя и друга година да си купуваме от суперите пакети с надпис : Храна за мъже между 45 и 50 години. Храна за жени между 30 и 36 години...
Тази перспектива ме плаши !
Както ме плаши и това по куриер да получа "стандартизиран гроздов сок и пакетчета 1 , 2 и 3 .
Най-добре ела в събота на срещата на форума! viewtopic.php?f=6&t=434
:sauf: :laola:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 17:24 
Online
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Здравей Ламбри и добре дошъл във форума!
Ако прочетеш малко повече материали ще разбереш, че мнозинството от хората във форума са хора откриватели и експериментатори и ако някога си правил вино или ракия ще се съгласип, че наистина тръпката е в това дали си направил всичко както трябва, ще се получи ли хубаво вино или ракия или ако нешо тръгне накриво да се намесиш в процеса и да оправиш нещата. Няма нищо по-хубаво да споделиш опита си с хора съмишленици и да сезарадваш и натехните успехи.
Що се отнася до клипа тръпката от правенето на това вино е равна на тръпката да отидеш в магазина и да си изберш бутилка вино. И най-важното е, че няма да можеш да се похвалиш на комшията защото той ще направи същото като твойто вино! :D

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 90
Местожителство: София
beff написа:
Здравей Ламбри и добре дошъл във форума!
Ако прочетеш малко повече материали ще разбереш, че мнозинството от хората във форума са хора откриватели и експериментатори и ако някога си правил вино или ракия ще се съгласип, че наистина тръпката е в това дали си направил всичко както трябва, ще се получи ли хубаво вино или ракия или ако нешо тръгне накриво да се намесиш в процеса и да оправиш нещата. Няма нищо по-хубаво да споделиш опита си с хора съмишленици и да сезарадваш и натехните успехи.
Що се отнася до клипа тръпката от правенето на това вино е равна на тръпката да отидеш в магазина и да си изберш бутилка вино. И най-важното е, че няма да можеш да се похвалиш на комшията защото той ще направи същото като твойто вино! :D

:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 19:04 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
ами да кажа наздраве преди да отговора :)
може да звучи странно и дори ужасяващо но като се замисля, всъщност ние всички нации си приличат по света. това което админа спомена за баланса на харченето - амито то и при нас е така, само дето ние ги оглеждаме нещатата повече - кола на старо, ама до между 115 и 125 хиляди км. По магазините - за жалост е пълно с хора които вървят и стравняват цени а вечер в кауфланд след 21,15 е пълно с хорица на преклонна възраст които дебнат къде ще обявят намаленията - това направо ме убива вътрешно защото по никакъв начин не мога да им помогна. не че там няма такива хора но като се каже намаления - тогава е страхотия, не като при нас първо с 20% нагоре а после 15 намаление. И там има сметкии каква кола да карам - газта сега е актуална но се върви към електромобилите директно. и още куп други неща които като се замислиш са си характерни за хората навсякъде по света. Аз не оправдавам правенето на вино само от сок, но това е пазар за нещо и има хора които с голямо желание правят тази напитка по този начин и то не от година или две. Други хора които познавам - пак от там- правят свещи у дома, трети са луди по "домашно приготвените сладка" .... Ами замислете се, нима при нас не се сглобяваха семейни пъзъли, картини, самолети ....имаше цяло списание "направи си сам", не се ли правят домашни консерви (лютеници, компоти, сладка и тн.).... Просто спряхме да ги правим тези неща защото съзнанието ни не е толкова освободено а сме затормозени от ежедневни пречки които за съжаление са свързани с препитанието.... и така останаха само консервите и бидоните с домашен алкохол които за съжаление не се правят толкова за удоволствие а за да се продава но на това тепърва ще му сърбаме попарата и както казва админа "то е друга бира". така че според мен, само ние си мислим че сме по-различни.
що се отнася до правенето на вината - дори сока да пристига еднакъв, дори и един градус разлика температурата на ферментация е достатъчен да се получат различни вина и всички които имат наблюдения върху по-големи обеми могат да го потвърдят. Като говорим за обеми и пликове - ами видях как в една фирма (между другото доста голяма) продаваха неща свърани с правенето на вино (и то в България) и в интерес на истината, описанието което даваха беше точно това от което някои от вас се ужасиха: т.1 слагаш плик Но1, след два дни, разтвори плик 2 и прибави плик 3 . на този клип поне даваха някаква информация кое за какво служи ... мисля че ние ще стигнем доста по- побързо до черната дупка от колкото канадците или американците. за някои неща вече сме ги достигнали. Илуша спомена нещо за 300 кг телета - ами какви са тези които се предлагат в БГ??? Аржентина е най-големият производител на телешко а мексико на свинско месо и то не е се продава само на континента Америка. Пак казвам - не сме толкова различни с тях - разликата е в това че мислим че сме различни. Хубавото което може да се направи е да се вземе доброто от тях - а такива неща има - поне аз видях, както добри има и при нас.
Това което колегата от дупница казва за ужаса - ами то вече е започнало - има храна за бебета, за деца, за по- големи деца... след средната възраст не е храна а лекарства за 45-55г. над 60, за жени и мъже.... Какъв е извода от това ? Ами да се правят нещата така че да ти доставят удоволствие и да ги правиш с най-малко грешки за да изпиташ максимално удоволетворение от тях. Ето тези филмчета са добра база- хората знаят какво трябва да сложат, обяснено им е защо да го сложат а този който живее 500км по -на юг, може да си пресова гроздето и да сложи същите добавки както този който прекарва 6 месеца сред снега. Е, това лошо ли е??? мисля че не е. За поканата благодаря сърдечно, но тази седица не мога да дойда до София. Другата ще съм там но след дъжд качулка.... пък и да си призная ракия не пия - държа на виното.Живот и здраве ще се присъединя по-нататък. Аааа забравих да кажа- Бай Драгане, този новозенландец го познавам - изглежда свястно и ентусиазирано момче - наистина си гори в работата и няма нищо лошо да идват такива хора у нас. Лошото е че наистина хората които има какво да покажат не се оценяват както трябва а така те губят желание за работа а от там пък се пада в един затворен кръг...
Така че, нека се подкрепяме в тези неща и когато се види нещо различно, нека не го сечем още от началото - все може да има някаква полза от това което правят от другия край на океана... нееее сега да не го обръщаме на политика - това най малко ми се ще. това което казвам е принципно. ;)
Ами голямо писане падна и то не по работа ама хайде наздраве!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 19:37 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Наздраве !
Малко оспамихме темата , ама ...
Аз те поканих с голямо желание да се запознаем ! Не че моята покана е задължителна за да може някой да дойде , а просто си помислих че като си регистриран скоро може да не си забелязал че има такава среща - тя е Първата ! Пиенето на ракия не е задължително , има си и винари ! А лично аз ще съм с кола и познай какво ще пия ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2009, 02:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Колегата lambri е прав, че за някои неща си приличаме с американците,хубаво е давземем най-доброто и да ги позлваме за пример в много отношения :), но америка и българия трудно бих ги сравнил (поне следващите 20 години). При тях нещата са устроени по друг начин. А относно правенето на вино,бира и каквото и да е било тип "изсипи пакет 1,изчакай 3 минути,изсипи пакет 2", или за накратко 3в1, просто е поредната ниша в пазара която някой хитрец или тъп късметлия е улучил, преди 10 години, да речем. От 400 мил души 300 мил ги мързи и да гледат,камоли да се запознаят с географията на света, а ако можеха да си вкарат додж рамът в къщата си , то с него щяха да ходят от хола в тоалетната :) такива са, такъв им е животът, такова им е мисленето и до колкото съм видял не се оплакват и не мислят утре аджаба токът ли ще спре или водата, понеже не се знае заплати ще има ли за тоа месец ;) . Макар, че сега ги е ударила криазата яко с теа кредити,но няма да ги мислим тях :D .
И в България има тъй мързеливи хора, само че тук трудно ще просперира така силно тоа бизнес 3в1 , пак повтарям в следващите 20 години, понеже за жалст се движим по техният път. Все още има и някой жив т.н. табиетлия....
И аз се извинявам за отклонението от темата и ви желая приятна пица колегията! :))) :prost: :prost:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hanibal, lhristov, vtv и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима