Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 20:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2009, 10:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Даааа доста далече се отиде...
Примерите със сладката и семейните игри...хм...не са най подходящите,тук ги правят не от хоби а от необходимост...и кой пък толкоз е играл семейни игри...освен като спираха тока за 2-4 часа през час...
Въобще тоя стереотип-степ бай степ,и има кой да мисли за теб(вместо),на мен лично ми е противен...
Правенето на вино в домашни условия...е занятие към което в повечето случаи се подхожда творчески-захарност ,киселинност,време за мецeрация според сорта,танини и т.н. и т. н.
А във филмчето трудно някъде ще приложим думата творчество.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2009, 11:07 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Ами аз точно това описах че се прави от необходимост-това не го оспорвам но е факт че се прави!!! кой от какви подбуди - това е друг въпрос за койтпо пак съм драснал нещо. За това кой как си е прекарвал времето - няма какво да го коментираме - всяко семейство си има ред и правила. За масовият случай при правенето на вино, захарността се гледа само за да се види колко ще е алкохола или колко захар трябва да се добави.... а най вече за да се знае кога ще е началото на гроздобера. пак казвам - ТОВА Е НАЙ ОБЩИЯ СЛУЧАЙ. в същият този общ случай, никой не прави настойване, задържане с джибрата, 4 пъти на ден плънджиг, корекция на температурата и тн. За този общ случай, не се слагат различни дрожди, различни танини, различни видове бактерии за малолактична и още други неща. Така че границата от където започва "творчеството" при нас и там е някакси близка. Хубавото е че някакто бях писал че тези пликчета се продават и всеки може да ги купи, да гледа филмчето и да му стане яснозащо се слага. ако реши тези пликчета ще си ги сложи на купения гроздов сок или на гроздето което ще смачка. случаите са близки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2009, 12:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
плънджиг!!!!!!!)))))
Има ли аналог на бг език този дума)))))че нещо мнооо се хамериканизирахме
И ако не е станало ясно тук пишат хора които имат понятие от винификация...така че изброяванията кой къде и как прави вино са излишни...в страната на чистите кенефи всичко е подредено до маниякална педентичност от която в случая-за правене на вино мен лично ми се гади!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2009, 16:42 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
ilu6a написа:
плънджиг!!!!!!!)))))
...в страната на чистите кенефи всичко е подредено до маниякална педентичност от която в случая-за правене на вино мен лично ми се гади!

Пак ще се отклоня от темата , ама аз я наричам "Страната на фалшивите усмивки" . :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2009, 17:04 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Излишно натоварваме Форума и сравняваме несравними неща.
Просто имаме различни ценностни системи. Ние балканците робуваме на патриахалния бит. къща , родители, да осигурим децата ,винце ,ракия, пълен фризер, приятели, моабети, господ да ни пази здравето щото ние от работата се пазим сами ...../да продължавам ли/.
Всичко това не важи там. Работа , работа , работа ..или както бе казал великият Алеко Константинов - "Кога ще живеете бе хора"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2009, 01:45 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
За да не се притеснява всеки, дето пише тук, че е извън темата - сменяме темата :)

Премествам я в "Хайд парк".

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2009, 02:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
как се прави вино в Америка... Сигурно и тук се прави така вино, това което струва два лева и нещо два литра в пластмасова бутилка че сигурно и по евтиното в стъклени бутилки. Човек бързо се учи на по-лесното.
Ще направя малко отклонение в темата, казвам малко защото тук става въпрос за химия, а това което ще разкажа е свързано с нея.
как се прави каймата в България..... Една приятелка преди две години започна работа в месарски цех, за кратко. Че тя разказва как се прави каймата смесват се сланина, соев протеин оцветител и увкосител. Тя попитала момчето което прави каймата "месо нямали да сложиш" той отвърнал "да виждаш някъде в цеха месо" Тънкоста на правене била в дозирането на увкосителя една лъжъчка, на бъркало каймата става 70% свински 30% телешко, лъжичка и половина 50% свинско 50% телешко.
Задавали ли сте си въпроса защо охладените пилета са по едри, но отговора не е защото се използват по едри пилета от селектирана порода. Пак същата приятелка разказва за мушенгиите в този цех. Значи каква е цялата процедура, вадят се замразени пилета, размер 700 - 800 грама размразяват се, след това се нагласят в една машина, в нея в пилето се набиват спринцовки които първо изтеглят водата от пилето а след това вкарват в него една течност, от което пилето се надува и става 1200 - 1300 грама.
Че така наздраве и да ви е вкусно. :megagrin:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2009, 03:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
петьо благодарско за пилешката мистерия.. все съм се чудел теа пилета с кво ги тъпчат приживе, но ясно къде е пинизът, тоест "афтър дед" :) и аз имам един приятел, който рабтеше в "колбасарница", при това доста реномирана и правеше кренвирши и ми каза така "от свинска лой ще ти направя такъв пастет че да си оближеш пръстите" и сега е вегетарианец :) . Това е съвсем сериозно !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2009, 04:24 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Мда, спомнете си филма "Крилце или кълка". Тогава беше комедия, а сега е трагедия :(

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2009, 12:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Няма да спамя по темата "Как се прави вино в Америка" няма да правя вино по амемикански, а ще продължа да го правя по БАЛКАНСКИ начин то е както си знам и разбирам.Това унифицирано вино не ще да е по добро от моето от отел макар че знам че отел е лош сорт за вино и че виното е тежко със силен цвят и вкус.Едно е да го почнеш от резидбата и да привършиш след брането а друго е куриерите да ти доставят всичко на куп.И най лошото от към сортове домашно младо вино е по добро от това в пластмасовите бутилки за по 2 лв.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2009, 19:42 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
Няма да пускам нова тема , тъй като разговорът се измести от това как някои правят вино там към това как изобщо "изкуствените" продукти заместват естествените! Вижте този клип !
http://vbox7.com/play:f79e1122&r=emb

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2009, 15:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
дааа а ето и възможност за подобно правене на вино и в РФ

http://www.vinodelie.com/buket.htm

Марио ето един адрес специално за теб...http://www.singlemalt.tv/

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2009, 18:02 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
ilu6a написа:
дааа а ето и възможност за подобно правене на вино и в РФ

http://www.vinodelie.com/buket.htm

Марио ето един адрес специално за теб...http://www.singlemalt.tv/


Благодаря ти много ! Имаш един сингъл от мен - ама нали помниш че на Наско му се наложи да чака една година за чипса..
:nixweiss:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2009, 18:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
еми както стане...то пък има и добра страна-ще е по отлежало!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима