Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2010, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Христос воскресе !

тежка ракиена година се очертва по моят край, драги колеги... лозенцето поизмръзнало :cry: хубави озрели пръчки съм оставял миналата година ама сега се чудя кво да оставям за пръчка. не мога да си го обесня чак. Нямаше баш такива студове или пък поледици... Праскови няма да има ЙОК, кайсиите имат малко пъпки и врабците ще им видят сметката съвсем, ябълки малко..... май май ще отрепетирам прозиводството на житен спирт тая година :lol: дано при вас да е по-добре !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2010, 01:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:44
Мнения: 3
Джанки няма ли.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2010, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
джанки винаги има :megagrin: , ама заради гроздето и кайсиите ми се къса сърцето :cry:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2010, 19:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:44
Мнения: 3
Е на година ще наваксаш


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2010, 07:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Wufan не само при теб ще е трудна ракиената година :) .И при мен нещата не са по розови,има голям процент измръзнали лозови пръчки.Добре че имаше сняг по лозите и той ги предпази но не се знае колко .Здраве да е то без захар няма как да минем :) има ли захарчица от всичко става ракия.Мисля да се пробвам на рецептата на чичо Джеси,хареса ми и го изпихме.Все още са ниски температурите за ферментация още малко да се стопли и залагам че трябва да отлежава после.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2010, 07:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Май месец трябва да открием сезона, единствената ни алтернатива са зърнените ракии. Даже може да се пробва и рецепти с малц, аз съм подготвил 15 кг.
Щях да забравя и за ракията от цвят от акация и бъз. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2010, 09:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
cavxan ама нямаше такива велики студове. -20 беше само за 1 ден. Поне тук де. Сняг имаше половин метър. Нз защо е измръзнало лозето. Един вид малко нелогично, в сравнение с други години. Знам ли...
Но няма как , такъФ е животът :) и аз имам известно количество малц, и мисля да направя нещо нещо като irish. т.е. 30% малц а другото обикновен ечемик. И биричка,не съм се кротнал по тая тема :) а за на чичо джеси рецептата,вече 101% ще я пробвам :) :lol: така, че колегията успех в начинанията :) :prost:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2010, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
И аз по тази рецепта с 30% малц ще се пробвам но ще се пробвам да опуша и 30% от ечемика, торф няма ама имам дъбов чипс за опушване на месо. Ще навлажня ечемика и ще го опуща.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2010, 12:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
[quote="wufan"]cavxan ама нямаше такива велики студове. -20 беше само за 1 ден. Поне тук де. Сняг имаше половин метър. Нз защо е измръзнало лозето. Един вид малко нелогично, в сравнение с други години. Знам ли...
А може би е виновна есенната резитба??? :?:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2010, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
BREAKER написа:

А може би е виновна есенната резитба??? :?:

:megagrin: абе принципно тая хипотеза никак не е изключена, но есента съм оставял едни хубави дебели,узрели пръчки .. между другото на всякъде тук в моят регион хората се жалват. Така че си мисля,по точно се успокоявам, че не съм я овапцал аз. :)

а иначе petiomalchev съм замислил да направя същото. Първо имам един хладилник за избочване :twisted: и мисля да го направя на сушилня-пушилня.
В интерес на истината има и един друг приом, ама нямам никво време да почета. Jack Daniel's-а го минават през дървени въглища. И така получавали опушеният аромат.
Тей хора аз зачезвам, че житото трябва да се пръска, слънчогледът не е засян още.. Тая година всичко се струпа наведнъж ! :)

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2010, 15:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
wufan написа:
Jack Daniel's-а го минават през дървени въглища. И така получавали опушеният аромат.

Да и това е идея, май че го прекарват през въглиата след първото варене и след това преварят.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2010, 22:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
да прекарват го през 3 метров слой дървени въглища-но от сладък клен,и след това по бъчвите....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2010, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
http://www.homedistiller.org/forum/view ... 3#p6822213 :)
значи изпитвам огромни съмнения в правотата на превода, понеже като си го представя би тряяло резултат да е нещо с цвят на коминочистач :lachtot: .

при чичо ти джак как стават нещата..
вземат един огромен "варел" с диаметър 8 feet (243,2 см), височина 14 feet (425.6 см) и го пълнят до 304,8-ят сантиметър с въглища от сладък явор/клен . И отгоре изливат вискето. и за 6 дни филтрират 48500 ЛИТРА. :datz: дебита е малко по-малко от 12 литра за минута. Оставят го на 59 градуса да отлежава в дъбове бъчви.

и отделно сравняват една друга рецепта на George Dickel. Пак е за тенеси уиски.
там практикуват със същите дървени въглища, същото количество, само че ,до колкото аз разбирам, теа въглища са овити във вълнена вата.

в следващият пост уточняват, че уискито преди да бъде филтрирано (по втората рецепта) го охлаждат до 4.44 градуса по целзий

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2010, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
хм действително не бъркам с единиците, щом ilu6a казва

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2010, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Пък аз съм чувал че цар Киро увкосявал уискито с пърлена овча вълна :nixweiss: но това е само мит :lachtot:
Мисля освен видъ на дървото от което са въглените има и значение степента на овъгляване, за това е удачно да се пробва това с въглените след първото варене че да не се налага трета преварка. Зада не се правят такива огромни инсталации може въглените да се сложат направо в ракията след като се натрошът, да престоят 2-3 дни, всеки ден да се разбърква по два пъти и накрая да се филтрира през филтърна хартия :idea: :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 09 Апр 2010, 20:32, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима