Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Май 2010, 17:29 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 09:37
Мнения: 202
Местожителство: София
Тези дни прочетох мнението на някакъв специалист-българин (ако някой държи на името и професията ще се поразровя да го открия), който казва, че никоя домашна ракия, каквото и да се прави, няма да може да бъде толкова безвредна за организма (там от метаноли, метили, алкохоли и не знам си какво), колкото и най-долнопробната, но варена във който и да било винзавод.

Коментари!

_________________
Моята колекция ракии: http://rakiyata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2010, 18:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Ами тоа професор е прав. Във заводите с котролира много добре процесът на дестилация и "спиртът" там е абсолютно безвреден. Друг е въпрост дали ти харесва да пиеш евтин спирт със есенция за 5 лв с името "ракия". Този въпрос,домашно или купешко, е развит много добре във раздела "Виното" :)
Успехи!

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2010, 18:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
и като цяло мястото на темата не е тук

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Май 2010, 13:03 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 09:37
Мнения: 202
Местожителство: София
Извинявай, но не мисля, че в раздел "Виното" е удачно да се обсъжда ракията. Както и да е. Това там е мнението на един човек, а нима другите членове на форума нямат такова. И защо се дава за пример подобие на ракия от 5 лева. Иска ми се някой да вземе отношение и за по-скъпата, например от 12-15-17 лева. Все пак някои хора пият и такава и дали и тя се прави от четвърто вино.

И, понеже търпя критика за мястото на темата, нека има подраздел с името на форума, защото се чудя къде да пиша, а скоро ще има доста неща за публикуване.

_________________
Моята колекция ракии: http://rakiyata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Май 2010, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
:? казах че темата не беше на мясо защото това е тема за обща дискусия...
явно, пак не съм се изразил правилно, в разделът "виното" там колегите изказаха мнение, че купешкият алкохол, този с бандерол, е "100" пъти по-безвреден от домашните такива, защото процесът на ферментация ( и дестилация за ракиите) се контролира адски прецизно с помоща на доста скъпа техника. Сещаш се ,че за любители като нас,това просто утрепва хобито ни, което в крайна сметка го правим за удоволствие а не да наливаме зверски средства. С други думи, когато правим ракия не се стремим тя да е най-безвредната понеже не можем да избегнем метила в дестилата , хватката е ракията да е в границие на допустимото .
Аз лично давам пример с най-евтината ракия на пазара, която според мен е бъркоч от спирт и есенции . Този евтин бъркоч пак ще бъде с по-ниски стойности на метилови алкохоли, етерични масла и т.н. от най-добрият домашняк поради простата причина, че ние не разполагаме с такива дестилатори с каквито разполагат винпромите. Освен това фементацията трябва да протича на точно определан температура, следи се киселнността на материала, добавят се култивирани дрожди и куп,луп неща... Това е. Нищо лично и се извинявам ако съм Ви обидил с нещо.

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Май 2010, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Разликата от домашна до домашна е огромна , голяма степен от хората ( не че аз мн. имам де :D )
нямат ни най малка представа от технологията

Събират се само гнили негодни плодове и какво ли не .
Грамотно направена домашна за мен е по- добра от скъпите ракий .
да не говорим , че са ми казвали , че в купешката често плуват удавени котки и плъхове .
Явно всичко е въпрос на цени .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Май 2010, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
според мен дори и цената не е критерий в днешно време... в началото ставаше дума за "безвредност".

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 21:16 
Offline

Регистриран на: 06 Ное 2012, 19:52
Мнения: 1
Преди около месец ми гостува един ирландец "по работа". Настаних го в хотел и т.н. На втората вечер реших да го поканя у дома(жена ми е преподавател по английски).Знаете как..салати,мезета...налях му от домашната ми ракия....след 4-тата чаша каза само: много качествен алкохол!!!!!! Предната вечер пихме купешка и мноооого скъпа...но не бе впечатлен!!! Та така!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2014, 01:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2014, 01:21
Мнения: 7
Местожителство: Montreal
Опасявам се, че даже и да не беше харесал ракията ти ирландецът е бил длъжен да ти направи комплимент.

Което не означава, че ракията ти не е чудесна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2014, 07:23 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Не знам колко е безвредна купешката,днес залагат за ферментация зърното,утре варят.
Само лабораторни изследвания на Качествена домашна и такава купешка могат да решат спора.Иначе само си чешем езиците.
Както казва emil emilov разликата между домашна и домашна е огромна.От години варя ракия от мускат отонел,без чепки с малко захар и всичко в казана.Няма второ,няма трето,няма четвърто вино.
Или от плодове които бих сложил на масата си.И технолозите от винпромите не пият такава. :)
Това за качеството.
За безвредност,етилов спирт от аптеката с есенцийка,или най-добре минерална водичка :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима