Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2010, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2010, 13:12
Мнения: 4
Пластмасов бидон около 100 литра с канелка за Вино, избор ?

Здравейте!
Предварително се извинявам ако въпросът ми е задаван безброй пъти и не съм стигнал до отговора. Притиснат съм от времето. Мога да разкажа какво видях днес от бърз преглед. Видях имитация на буре пластмасово, кафяво 100 литра с канелка за 100 лева.
Турски син бидон с канелка (27лв) . Ромския продавач обясни че това са ползвани бидони от химичната индустрия, измити идеално. Смятам рискована такава покупка от преминаване на остатъчни вещества, колкото и добре да е измит. Дори самия пластмасов материал е вреден.
Снимка турски бидон
Цнимка гръцко пластмасово буре

Зачетох се за употребата на пластмаса в бита и останах доста замислен.
Ето я статията която ме впечатли. Клик

Мнението на специалиста
Пластмасата, която се използва за производство на изделия, контактуващи с храна или различен детски асортимент задължително трябва да бъде подложена на експертиза и да съответства на санитарно-хигиенни норми, след което да получи сертификат. Производителят трябва да съобщи за какво-ще-бъде използвана пластмасата. Той задължително маркира своята продукция. Хранителната пластмаса има общоприета маркировка. На нея може да бъде написано дали е предназначена за студени или горещи продукти, дали може да се използва в микровълнова фурна или да се замрази. Винаги трябва да е посочен температурният диапазон.
Горно написаното изобщо не важи за производител на бидони в България.Пример

По мое усмотрение и с детски разсъждения излиза че един аквариум 120 литра се обслужва най лесно и е най-здравословно.
Към настоящият момент няма как да имам мнение защото съм новобранец. надявам се експерти с дългогодишен опит да се включат с мнение!

За 2 дена четене на форума научих следната последователност:
- купувам 150 килограма грозде каберне с 24 процента захарност
-купувам дрожди устойчиви на алкохол до 18 процента и до 30 градуса температура.
-оронвам гроздето изхвърлям чепките. Зърната оглеждам за изгнили и плесенясали и сортирам.
- зърната мачкам в леген и изсипвам в бъдещия 100 литров бидон, който е много неясно какъв трябва да е
- смачканите зърна тоест гроздова каша от гроздови смачкани зърна ( без чупене на семките) пълнят бидона до горе.
- слагам сулфити( серен диоксид ), който да убие гъбичките, за да не получаа оцет, но пък да получа махмурлук от хипоксия в мозъка. Все още търся алтернатива на сулфитирането, например озониране с озонатор бидона с гроздови зърна и вода преди да съм смачкал зърната. Така биха измрели всички живи бактерии и гъби полепнали по зърната.
-източвам водата и започвам да мачкам с дървена греда в леген.
-изливам гроздовата каша в бидона и слагам дрождите.
Нататък е пълна мъгла дали трябва да затварям капака херметично и през 3-4 часа да отварям бъркам със стерилна летва в бидона.
Виното е за лична консумация веднага щом е годно за консумация. Ще се държи във втората ми баня (апартамент),която не се ползва и е сухо и топло 22 градуса постоянно

Този коментар прочетох от съфорумец: цитат
за бидоните. От моя опит стигнах до извода, че е най-удобно да се ползват БББ, което идва от "български бели бидони". Има прекрасни на Пиринпласт, Софияпласт и Момина крепост. Цвета им много улеснява две операции : миенето/защото лесно се вижда къде да наблегне винаря/ и претакането/ без проблем се определя нивото на утайката/. А това пък са важни фактори за приемлив краен резултат


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2010, 20:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
И двата варианта са добри...
Нека да не се вглъбяваме за това колко са токсични...ами блажната боя,ами плоскостите от които са направени мебелите...примерите са безброй...
ако се разлагаше така лесно на компоненти ,нямаше да има тоя световен проблем с пластмасовите изделия-просто не се разлагат
Статията ....има още куп вредни в-ва за които не е писано...
Ползвай спокойно бидоните...или бурето, или си намери иноксови съдове.
Сулфитирай спокойно...можеш да намалиш описаната доза...това няма да доведе до намаляне на кислорода в мозъка ти(хипоксията за която пишеш)))
След посявката на дрождите-не затваряй херметично...бъркане на 4-5 часа.
можеш да опиташ да държиш шапката потопена!
след като престане бурно да ври,отдели виното от джибрата и сложи в съд на воден клапан...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2010, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2010, 13:12
Мнения: 4
ilu6a написа:
И двата варианта са добри...
Нека да не се вглъбяваме за това колко са токсични...ами блажната боя,ами плоскостите от които са направени мебелите...примерите са безброй...
ако се разлагаше така лесно на компоненти ,нямаше да има тоя световен проблем с пластмасовите изделия-просто не се разлагат
Статията ....има още куп вредни в-ва за които не е писано...
Ползвай спокойно бидоните...или бурето, или си намери иноксови съдове.
Сулфитирай спокойно...можеш да намалиш описаната доза...това няма да доведе до намаляне на кислорода в мозъка ти(хипоксията за която пишеш)))
След посявката на дрождите-не затваряй херметично...бъркане на 4-5 часа.
можеш да опиташ да държиш шапката потопена!
след като престане бурно да ври,отдели виното от джибрата и сложи в съд на воден клапан...



Мерси за съвета. Ще взема пластмасов бидон нов от някъде. Утре ще прегледам Бриколаж, Метро и Практикер.
А за тихата ферментация зза около 20 дни смятам да намеря и взема стъклени дамааджани, виждал съм ги лятото 30 литрови по борсите за китайски боклуци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2010, 20:32 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Приятелю haawa,
Той Илюша хубаво ти казва, амЪ той е профи…, та ..
Ако си обърнал внимание тази част от форума е за „високоалкохолни напитки”, в коит „се приема” че виното не е.За виното има друг раздел.
Админа сигурно и трябва да премести темата там.
А там… като погледнеш ще видиш някои отговори на въпросите , които те терзаят.
Накратко: Тук сме любители, някой би казал дилетанти, и ще сгреши. Че сме любители е ясно, никой обаче не е дилетант.
„купувам 150 килограма”
От 150 грозде гарантирано имаш към 70 литра вино,всичко нагоре е добре дошло.Не вярвам да минеш 80
„дрожди устойчиви на ..”
Вярваш ли че прадядо ти/позволявам си да се обърна по този начин / е тичал есента /половин ден към и другата половина от/ градО, че да си купи дрожди за виното си?Тук може да настане бълбукане за качеството на виното или спес/цификата му. Ще пропуснем шумът.
„Изхвърлям чепките”..чакай малко.Поспри се.Дали пък там/в тях/ няма нещо ,което да е необходимо за да „стане вино”
„слагам сулфити..” същото като дрождите и дядо
„Нататък е пълна мъгла..” не е мъгла. Г-н Петьомалчев , ако го беше прочел, колко пъти казва , че „ в началото процесът е … и се нуждае от…, а после е … и трябва да е .. „ .Та няма мъгла.
тУкЪнка не хапваме доматите с колците..
Гледам ти първо писание , та съм кротък …

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2010, 21:05 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
valentor той дядо ти и във форуми не е писал и чел, и компютър е нямал и сума други работи, ама ти не се отказваш от тях. Не гледай дядото, сега са други времената, нито дрождите, нито бидоните са много пари. Няма нужда да живеем в пещери и земляник, само защото предците ни са правили това.

А за бидона:

http://zlatnatabachva.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=96&category_id=11&option=com_virtuemart&Itemid=54

За дрождите предполагам някой по запознат ще каже.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2010, 21:16 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Д-а-а-а , очевидно е , че матрЯлА трябва да се смила и дава с лъжичка, по час.
В подобна тема, за бидони, съобщих, че ронках, смачках и налях в бидони/бутилки от вода 11 литрови.
БЕЗ дрожди и сулфатиране.
Ферментира=става вино и в момента, под суперсъвременномодерен воден сифон.
Сигурен съм ,че ще изпия към 12-15 литра вино от там.
Накратко.... дядото беше виртуален, а прекомерното залитане към дрожди и сулфатиране е реално, та исках да просветля и предпазя от прекомерност , … както и да е.
Всеки има кратуна на раменете.

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2010, 21:35 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Добре де, като можем да имаме най-доброто, или поне нещо близко до него, защо да се задоволяваме с по-малко???
Only the best is good enough!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2010, 21:42 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Щото
rosbal написа:
………….най-доброто ….

Ее, аксиологическо /ОЦЕНЪЧНО понятие.
Днес е така , а утре онака.
Днес пропагандата ще ти внуши че нещо е супер ,че и отгоре, а след…време същата тя, милата, ще ти разясни че „според най-модерните=актуални научни изследвания от престижният -….университет е доказано, че …” суперът от вчера ..днес.. не е супер.. даже напротив.
Е те за това иде реч!

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2010, 21:58 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
valentor написа:
Щото
rosbal написа:
………….най-доброто ….

Ее, аксиологическо /ОЦЕНЪЧНО понятие.
Днес е така , а утре онака.
Днес пропагандата ще ти внуши че нещо е супер ,че и отгоре, а след…време същата тя, милата, ще ти разясни че „според най-модерните=актуални научни изследвания от престижният -….университет е доказано, че …” суперът от вчера ..днес.. не е супер.. даже напротив.
Е те за това иде реч!


:respekt: Псулютну съм съгласен! /хлъц/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2010, 22:02 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
абе верно, че често "добро-зло" са твърде субективни понятия, но в случая имаме обективен измерител - литри. верно, че качеството пак си остава на субективна оценка, на какво стана със "колическтвените напрупвания водят до качествени изменения" :megagrin:
шегувам се разбире се. всеки е свободен да си прави вино както намери за добре. просто смятам, че ня трябва да бягаме от новите технологии, когато те са в наша полза.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2010, 22:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2010, 13:12
Мнения: 4
valentor написа:
Щото
rosbal написа:
………….най-доброто ….

Ее, аксиологическо /ОЦЕНЪЧНО понятие.
Днес е така , а утре онака.
Днес пропагандата ще ти внуши че нещо е супер ,че и отгоре, а след…време същата тя, милата, ще ти разясни че „според най-модерните=актуални научни изследвания от престижният -….университет е доказано, че …” суперът от вчера ..днес.. не е супер.. даже напротив.
Е те за това иде реч!



Не ти се сърдя ето научих какво е дилетант :respekt:
Съществително нарицателно име, мъжки род, тип 7
Любител, който се занимава с някое изкуство или наука, без да има здрави познания.
А не знаех какво значи думата, автоматично не заключавай че съм простосмъртен !!!
В миналото си е било за миналото, сега дрождите и бактериите са озлобени от навлязлата туморна химия, имаме интернет и достъп до океан от информация мигновено. Това дето разпитвам ами писъл съм в първия пост за нулевата практика и трупане на знания от нета за 1 ден. Гроздето няма да ме чака да прочета 2 книги, още 7-8 дни и ще свърши по борсите или ще изгние от някой дъжд. Все от някъде се започва а като може да е здравословно и маниашки направено, защо да не се възползвам. Колкото и странно да звучи идеята ми с озонирането на цели гроздови зърна е в пъти по БИО от токсичния серен диоксид. Освен това като правят промишлено вино гледат тонове продукция а аз мога да се лигавя в описаната баня с часове над няколко чепки да оглеждам зърната. Мога и направи да мина всичко през сокоизстисквачка и да работя с гроздов сок само без люспа и семки. Стъклените съдове също не са за пренебрегване. Инокс метал какъвто и да бъде ще влиза в реакция с киселините в мъст-та. Пластмасата па ще си пуска полихлорираните бифеноли, колкото и да не им се вярва на хората. Гледам на ферментиралият гроздов сок като на лекарство и единствен начин да знам какво има вътре е сам да го направя. Ако можех да го купя от виртуалния прадядо от най-затънтеното село в което няма ток, интернет и химична индустрия, изобщо ама никак нямаше да се занимавам.

За да разбереш колко съм "Луд" ходя 2 пъти в седмицата с колата до село за да купя козе мляко което заквасвам с кавказка закваска и правя кисело млекце каквото никой, никога не може да си купи от магазин. С виното от село номера не минава понеже прадядото вече е понаучил някой чалъми и първака си го пие той и децата му. Дори на роднини не се дава първак. За сернистата киселина за съжаление е на голяма почит и по селата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2010, 22:16 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
haawa написа:
Ако можех да го купя от виртуалния прадядо от най-затънтеното село в което няма ток, интернет и химична индустрия, изобщо ама никак нямаше да се занимавам.


Ако знаеш колко съм съгласен с теб за това. Напоследък открих един съвсем реален дядо дето пък продава козе сиренце - много добро. Че и го дава на прилична цена. С него съм се разбрал и като гътне прасенцето да си напазарувам сланинка, а здраве и живот напролет и медец. Няма такъв вкус по магазините. Днес някъде четох за земеделския министър дето го пращали в Сърбия да опита вкусна храна - там всичката е все едно от село. Тези хора нито соята, нито промишления спирт, нито сухото мляко са открили. Да са живи и здрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2010, 22:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
стига с тия уродии-дядо...сиренце...месце,баби, домати, село, външен кенеф....той те, тя ,собствената хигиена не може да подържа,пък ще продава храна!!!!!!!!!!!!!!!
Конспирацията дет ни морят с химия....
Извинявайте всички ако ви се стори рязко изказването.
Яко наспамихме всички.
Пускай търсачката и ще намериш отговори на повечето от въпросите си!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2010, 23:08 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
ilu6a както винаги краен екстремист :megagrin: Сиренцето дето го взимам дядото и бабата в къщата им по-чисто от повечето градски апартаменти тука. А че ни тъпчат със всякакви боклуци по магазините - химия, физика, биология и т.н., не е ли истина? Хапни домашно млекце, месце, плодове и т.н. и тогава разправяй. А ако на всяка цена гоним техниката и 200% хигиена май ще я докараме до американските полуфабрикатни вина дето се разискваха в една друга тема.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2010, 23:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
аз не визирам хигиената само на село...и да ти кажа честно повече предпочитам нещата с произход различен от БГ.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима