Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2010, 08:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Българска гроздова ракия-мит или действителност.,точно така,има ли я и къде е??Със сигурност не и в магазините!!сливови,малцови,бананови,крушови,дал господ,а мечтата на фенове като мен и...да не споменавам.Излиза,че всичко има и нищо няма...купуваш пиле,а то е зомби на 300 години,купуваш бира,правена с вода от бойлера с градус по -малък от американският(така е Бай Драгане)което не ме учудва(в метро и други не повече от 5-6%)за разлика от доброто старо време(когато светлото беше 11%- предвид Пиринско)се живееше по стойносно,а и телешко и агнешко беше((не е както Илюша спомена за американските телета)с вкус!!китайците,....хранят телетата си и паралелно с товаги поят с...БИРА,да не хващат стрес,паралелно с това,ги масажират,от което месото става по крехко и от тиквичка..тц тц тц.!!!!та за ракийката,единственото непокварено останало на Майката земя.. .зимата бях в БГ на гости,пих,ядох,останах гладен,и жаден и.. В Асеновград,Баща ми се пенсионира от винпрома след 30 години работа и казва,вземи тази ракия,тя е от този,тази е от онзи...взех на летището я изхвърлих понеже бях по тежък,запазих 2 бутилки асеновградски мавруд...а не трябваше,трябваше да хвърля всичко...Защо ..съфорумците говорят за всякакъв вид алкохол,при който неминуемо присъства ЗАХАРТА .Пишем,за рАкия,но колко от Колегите могат да заяват,че тяхната ракия е истинска ГРОЗДОВА.Отдавна другите традиционни БГ продукти са извън родината си,сирене и кашкавал,бира и вино и т.н.Америка е известна с барбекюто си(а и кашкавала,един от най добрите които съм ял някога)Франция с виното си ,Мексико с доритото,България с млякото(вярно ли е)сиренето(....)и ракията си( вярвам)което е последното което ,надявам се да не си отиде!! :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2010, 09:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
И БълХария е известна....с простия си и примитивен народ))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2010, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Добра тема за дискутиране тъй като тя не е чисто практична.
За да разбулим мита и да вникнем в действителноста трябва да се върнем години назад или по точно септеммври 1944 година когато съветската армия навлиза в България.
От тогава нещата не са такива каквито са били, съдба или историческа предопределеност но факт.
Ликвидирането на частната инциатива във винарството и лозарството,национализация на избите и на традицията е сложен край.Новите форми на производство и собственост от начало дават добри количествени резултати-докато има хора да се занимават с лозарство.
Помня огромни масиви с лозя почти без край а сега на тяхно място пустош или в най добрия случай ниви само съоръженията за приготвяне на бордолезов разтвор напомнят че там са били лозята-тъжно но истина.
Сега за друго на хората им взеха нивите и лозята и после им раздадоха за частно (лично) ползване земя за лозе градина и т.н..Така че населението пак си приготвяше вино и вареше ракия но във обществените стари казани.Разрешаваше се до 150л. вино и 30л. ракия на семейство (мисля си че не е отменено) като използването на захар е забранено.Страха и проверките пък и високата цена на захарта спрямо доходите ограничаваше използването и .За инфо. един слънчев ден в ТКЗС надница 2 лева а захарта бе 0.96 лева, земаеделска пенсия 20лева за месец, а купуваи захар с тия пари ще си копаш лозето и ще се грижиш за него.
Винпромите започнаха да произвеждат високо алкохолни напитки не типични за нас но се консумираха-водка,коняк,бренди,уиски,джин,ром,мастика.
В годините който бях млад на ракията се гледаше малко с презрение тогава пиехме водка коняк а по късно уиски.Абе не върви в дискотеката да кажеш дай една ракия с кола :lol: .
Преди двадесет години пак обърнахме табелата и я почнахме отново но със старата база от соца.
Някои от работещите във винпромите заработиха за собствена сметка и се почнаха едни ментета :explode: ум да ти зайде.
Сега за ракията истинска ракия се прави и днес от добрите винарни но в ограничени количества, тя не е масова по две причини скъпа е и няма суровина за нея.
Подобни са мускатовите ракии който все пак са купаж но добри.Цената на "Бургас 63" е около 14 лева за 0.5 л. в магазините при 28-30 лева за литър е много за мнозина със заплата 20-30 лева на ден.
като съпоставим с :
виски джони обикновено до черен етикет/12 годишно/ -$18 до $25
водка Руски стандарт 1,75 л -$ 20
водка Смирноф 1,75л - $20
има водка и $10 за 1,75л
бензин галон/3,8л/ -$2,8
Тия данни са от миналата година и може да са регионални но горе доло така стоят нещата с USA като за дневен доход не зная.Но и там варят муншайн нелегално или от мерак да направят нещо сами.
Можем ли да направим истинска ракия сами без захар :?: .Можем но е въпрос на финанси малцина пишещи във форума могат да се похвалят с декари лозя който сами обработват и правят вино и ракия за кеф.
Видях че някой е писал че е купил 1000кг. грозде и ще го прави на ракия но и той ще подсили материала с малко захар до нормалната за сорта захарност.Ако на 100л мъст си сложил 3-5 кг загар не е койзнае каква беда ракията клони към оригинала.Но ако към чепките (ако не си ги отделил)и шлюпките от грозде добавиш 100л 20% разтвор на захар и направиш ракия тя не е гроздова а около с голямо приближение.
Темата е голяма и едва ли я изчерпах но горе доло така стоят нещата ,ще се радвам ако има коментари след моя.
:prost: :sauf: :zauf2: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2010, 23:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
ха..още мнения!!!Много увлекателно си писал за неща не на всекиму известни.Ще е чудесно ако се сетиш за още нещо и го споделиш....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 04:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
cavxan написа:
Добра тема за дискутиране тъй като тя не е чисто практична.
За да разбулим мита и да вникнем в действителноста трябва да се върнем години назад или по точно септеммври 1944 година когато съветската армия навлиза в България.
От тогава нещата не са такива каквито са били, съдба или историческа предопределеност но факт.
Ликвидирането на частната инциатива във винарството и лозарството,национализация на избите и на традицията е сложен край.Новите форми на производство и собственост от начало дават добри количествени резултати-докато има хора да се занимават с лозарство.
Помня огромни масиви с лозя почти без край а сега на тяхно място пустош или в най добрия случай ниви само съоръженията за приготвяне на бордолезов разтвор напомнят че там са били лозята-тъжно но истина.
Сега за друго на хората им взеха нивите и лозята и после им раздадоха за частно (лично) ползване земя за лозе градина и т.н..Така че населението пак си приготвяше вино и вареше ракия но във обществените стари казани.Разрешаваше се до 150л. вино и 30л. ракия на семейство (мисля си че не е отменено) като използването на захар е забранено.Страха и проверките пък и високата цена на захарта спрямо доходите ограничаваше използването и .За инфо. един слънчев ден в ТКЗС надница 2 лева а захарта бе 0.96 лева, земаеделска пенсия 20лева за месец, а купуваи захар с тия пари ще си копаш лозето и ще се грижиш за него.
Винпромите започнаха да произвеждат високо алкохолни напитки не типични за нас но се консумираха-водка,коняк,бренди,уиски,джин,ром,мастика.
В годините който бях млад на ракията се гледаше малко с презрение тогава пиехме водка коняк а по късно уиски.Абе не върви в дискотеката да кажеш дай една ракия с кола :lol: .
Преди двадесет години пак обърнахме табелата и я почнахме отново но със старата база от соца.
Някои от работещите във винпромите заработиха за собствена сметка и се почнаха едни ментета :explode: ум да ти зайде.
Сега за ракията истинска ракия се прави и днес от добрите винарни но в ограничени количества, тя не е масова по две причини скъпа е и няма суровина за нея.
Подобни са мускатовите ракии който все пак са купаж но добри.Цената на "Бургас 63" е около 14 лева за 0.5 л. в магазините при 28-30 лева за литър е много за мнозина със заплата 20-30 лева на ден.
като съпоставим с :
виски джони обикновено до черен етикет/12 годишно/ -$18 до $25
водка Руски стандарт 1,75 л -$ 20
водка Смирноф 1,75л - $20
има водка и $10 за 1,75л
бензин галон/3,8л/ -$2,8
Тия данни са от миналата година и може да са регионални но горе доло така стоят нещата с USA като за дневен доход не зная.Но и там варят муншайн нелегално или от мерак да направят нещо сами.
Можем ли да направим истинска ракия сами без захар :?: .Можем но е въпрос на финанси малцина пишещи във форума могат да се похвалят с декари лозя който сами обработват и правят вино и ракия за кеф.
Видях че някой е писал че е купил 1000кг. грозде и ще го прави на ракия но и той ще подсили материала с малко захар до нормалната за сорта захарност.Ако на 100л мъст си сложил 3-5 кг загар не е койзнае каква беда ракията клони към оригинала.Но ако към чепките (ако не си ги отделил)и шлюпките от грозде добавиш 100л 20% разтвор на захар и направиш ракия тя не е гроздова а около с голямо приближение.
Темата е голяма и едва ли я изчерпах но горе доло така стоят нещата ,ще се радвам ако има коментари след моя.
:prost: :sauf: :zauf2: :prost:

водка за 10$ става за миене на прозорци идеално.....иначе един бг гражданин като прави рожден ден купува от тази около 10 бутилки....надница около средно 150-220$.муншаин ти знаеш кои вари,и не е ракия...и иначе нямат мерак,та затова варят муншаин...та,по темата,ментетата са толкоз много,та не можеш да различиш истинската от фалшивата,30 лв за бутилка,хм,...има ли таквоз в магазина.Аз малко поизпуснах нещата,по простата причина,че не съм в Бг,но според мен доста винпроми бълват смес от есенции,която няма нищо общо с името ГРОЗДОВА РАКИЯ.Пример е Асеновград,с неговите продукти близки,до .....Лозята са необработваеми защото няма възвръщаемост,бизнес,или губиш или печелиш.Как я карат по света,..с мерак,и постоянство.зЗащо има Чилииско вино в америка,а няма Българско,или те са с по големи традиции от НАС.................. :x


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 09:34 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2010, 13:16
Мнения: 10
Местожителство: Варна
Като по млад пиех и ядях за двама. :lol:
Откак минах четирсетака намалих и таз година реших да си направя кефа с хубава истинска гроздова ракия.
Купих 486 кг мерло и каберне със захарност над 25 %, смлях го и след 2-3 дена махнах зърната и чепките, разредих с вода до 21 % захарност и излезе около 330 - 340 литра материал. Вчера захарността в бидоните бе 10%, 10% и 5 % ( в последния бидон материала е сложен 3 дена преди другите два ).
Смятам да варя в началото на ноември ако материала преври дотогава.
Очаквам да излезе около 80 литра ракия след разреждане до 42 градуса.
За варенето и преварката ще отидат да речем 3 бутилки газ.
И тъй да обобщим разходите:
486 кг грозде х 0.70 лв = 340 лв
3 бутилки газ-около 75 лв
Общо около 415 лв за около 80 л ракия, т.е. около 5.20 лв за литър истинска гроздова ракия.
Такива пари всеки може да си позволи, още повече че разните цупурлуци по магазините минават 10 лв за литър, а болката болкатааа :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
:2thumbs: .Няма да правя сметки на чужд гръб затова ще помоля Аtsok като извари всичко да информира дали е така както го е изчислил :) .
Безплатен обяд няма както и безплатен секс безплатно е сиренето в капана за мишката :lachtot: .
Около 5 лева за добра ракия не е лошо стига всичко да се направи както трябва ;) ,ферментация дестилация и отлежаване.
Наско някои народи не са преживели соца и е непонятен за тях освен това имат строги закони които се спазват.
Имаше един случай за вино "Ред байциклет" който дискутирахме, не мога да го намеря но е следния заловили ги че правят повече вино от колкото могат да пуснат лозята им и ги наказали че и затвор за главния виновник.Това се е случило във Франция като оплакване на контрагентите от САЩ не е имало но францизите си държат на законите и реномето :respekt: .
http://translate.google.bg/translate?hl ... 6prmd%3Dis
Aко у нас се действа така май ще останем без хора :cry: .
:sauf: :prost2: :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 17:44 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
водка за 10$ става за миене на прозорци идеално.....иначе един бг гражданин като прави рожден ден купува от тази около 10 бутилки....надница около средно 150-220$
Айде бе водката била за миене на прозорци що бе Наско какво и е на водката,пилетата били зомби бря,бря.. а па надницата май и тя..,хм размера и май ми прилича на надницата на нелегален камионджия без собствен камион.Между другото Америка взе да закъсва щото се навъдиха много нелегални българета емигранти без документи,преимуществено от селата,големи майстори и на тях им е неизвестно по какво точно..90 % от българската популация в Америка е нелегелна,съгласно законите престъпници,като такива се и държат,и не ми е ясно какво искат да получат от страната като единственото за което са заслужили е пл белезници и безплатен транспорт за майната си..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 19:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
kotebarry написа:
водка за 10$ става за миене на прозорци идеално.....иначе един бг гражданин като прави рожден ден купува от тази около 10 бутилки....надница около средно 150-220$
Айде бе водката била за миене на прозорци що бе Наско какво и е на водката,пилетата били зомби бря,бря.. а па надницата май и тя..,хм размера и май ми прилича на надницата на нелегален камионджия без собствен камион.Между другото Америка взе да закъсва щото се навъдиха много нелегални българета емигранти без документи,преимуществено от селата,големи майстори и на тях им е неизвестно по какво точно..90 % от българската популация в Америка е нелегелна,съгласно законите престъпници,като такива се и държат,и не ми е ясно какво искат да получат от страната като единственото за което са заслужили е пл белезници и безплатен транспорт за майната си..

по нито една точка не съм съгласен,но да не спамим,може на ЛС :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2010, 13:46 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Не мисля ,че спамим намираме се в Хайд парк зоната.
Та доколкото разбрах защитаваш престъпниците,хора нарушили законите на страната в която живееш,знаеш нявярно че който защитава,укрива,дава подслон на престъпници е приравнен към тях,а възможно е и ти самия да си нелегален емигрант..
Във всеки един от случаите не сме за една маса..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2010, 14:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
и затворник да е)))
В нито един от постовете на Наско няма демонстриране на грам агресивност или неуважение към някой от форума.
за разлика от много други...вкл и мен)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2010, 15:16 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
kotebarry написа:
Не мисля ,че спамим намираме се в Хайд парк зоната.
Та доколкото разбрах защитаваш престъпниците,хора нарушили законите на страната в която живееш,знаеш нявярно че който защитава,укрива,дава подслон на престъпници е приравнен към тях,а възможно е и ти самия да си нелегален емигрант..
Във всеки един от случаите не сме за една маса..


kotebarry, моля мааааалко по-меко

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2010, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
kotebarry написа:
Не мисля ,че спамим намираме се в Хайд парк зоната.
Та доколкото разбрах защитаваш престъпниците,хора нарушили законите на страната в която живееш,знаеш нявярно че който защитава,укрива,дава подслон на престъпници е приравнен към тях,а възможно е и ти самия да си нелегален емигрант..
Във всеки един от случаите не сме за една маса..
. Ракията.ком обединява любители на чашката по всички краища на света,та дори и затворници и емигранти.. :zauf2: Не се засягам от писаното по горе,защото пак не е вярно,а нийъде не съм казал,че защитавам престъпниците,...яроста с която коментираш (професионално)за емиграцията тук,ме навява на мисълта,че.....аиде бе, отплеснах се..нелегален варещ ракия тук,ха,ха,ха.....естествено,че съм ЛЕГАЛЕН,или трябва да ти пратя копие от американският паспорт :buch: прав си само за едно...не сме за една маса


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 09:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Първо да ме извини Наско ако обича защото аз със свойте сравнения подкарах темата някъде в страни и го ударихме на политика един вид.Използвах цените у нас и в USA за да развия тезата че някои неща ги правм от беднотия и тарикатлък а не от незнание.Че американците не ги обичат никъде по света си е истина и че те са световния хулиган пак е истина но там вече живеят и българи и всеки ще намери я роднина я познат а за наши хора само хубаво.Писах че няма да правя сметки но без тях няма да стане.
Цитат:
Купих 486 кг мерло и каберне със захарност над 25 %, смлях го и след 2-3 дена махнах зърната и чепките, разредих с вода до 21 % захарност и излезе около 330 - 340 литра материал.

486 кг грозде х 0.70 лв = 340 лв
Нека да предположим че Аtsok си е отделил 150 л. за вино а останалите за ракия (180-190)
Ширата му е с 21% захарност,което ще рече че той има 38-40кг. захари за ракия от който може да изката около 35-38 л. добра ракия около 40 градуса.
Иванов също купува грозде от същото място но е натънко с парите и взима 200 кг от същото грозде за 140 лева.От него изкарва 142 л шира и към нея добавя 8л. захарен сироп 1:4.
купува 40 кг. захар(1.50лв.за кг.) и я разтваря в 160 л. вода като от сиропа е взел 8л. за виното а с останалото залива жибрите за второ вино което ще е за ракия.
Нека всички останали разходи да са равни и в двата случая по 100 лв..
Каво следва от всичко това нашия съфорумец ще пие истинско вино и ракия за 440 лв. а въображаемия Иванов ще пие подобие на истинско вино и ракия за 300 лв..
Разликата от 140 лв. се явява КАТО ЦЕНА НА КАЧЕСТВОТО :klugscheisser: .
Хайде виното може и без захарта при което ще е истинско но ракията му ще е от захар и жибри а на колегата от вино.Нека да са изкарали по 35л. добра ракия на еднакъв градус то истинската винена ракия струва 4 лв. повече за литър.
Тия 140 лв. който са равни на 200кг. грозде в случая объркват работата но на мнозина именно те не достигат.
Сметките са малко приблизителни но не мога да ги докарам точно .
Да извинява atsok че посочих потребителското му име в примера.
:prost: :zauf2: :prost:


Последна промяна cavxan на 20 Окт 2010, 14:53, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 12:15 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2010, 13:16
Мнения: 10
Местожителство: Варна
cavxan написа:
Цитат:
Купих 486 кг мерло и каберне със захарност над 25 %, смлях го и след 2-3 дена махнах зърната и чепките, разредих с вода до 21 % захарност и излезе около 330 - 340 литра материал.

486 кг грозде х 0.70 лв = 340 лв
Нека да предположим че Аtsok си е отделил 150 л. за вино а останалите за ракия (180-190)
Ширата му е с 21% захарност,което ще рече че той има 38-40кг. захари за ракия от който може да изката около 35-38 л. добра ракия около 40 градуса.

Сметките са малко приблизителни но не мога да ги докарам точно .
Да извинява atsok че посочих потребителското му име в примера.
:prost: :zauf2: :prost:



Извинен си :megagrin:
Само да добавя, че с братчето ми ще варим и джибровица.
Като приключим с варенето и преварката ще обадя какво е излязло.

Наздраве :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима