Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2012, 12:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Кучетата си лаят, казанът си вари :lol:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2012, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Пичове,току що на първо четене е минал новия закон са виното! Пускайте агенти ,да знаем какво е прието,кой е бил за,кой против ,за да реагираме до второ четене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2012, 12:58 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Каквото и да се приеме или реши ние не можем да повлияем по никакъв начин...
Законите се правят в полза за Сис Индъстри,Пещера, тим...
За справка -закона за ВИК...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2012, 13:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Някои насоки ЦЪК.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2012, 15:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Прието е захар във виното да се слага само при нужда.
Ракията да е минимум 40 градуса, мастиката миниму 43-46 не помня точно.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2012, 19:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Не трябва да приемат добавянето на захар в някои страни на EU е напълно забранено.
А бе корпоративни интереси но на международния пазар няма да минат с вино около истинското.
Член ПЪРВИ на тоя закон трябва да гласи :
ВИНОТО СЕ ПРАВИ ОТ ГРОЗДЕ !!!
И виновните да се наказват!!!
Във виното е истината !!!
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2012, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Еми оставиха вратичка за пореден път, да кажеш че е заварено положение не е, сега се кове закона.
Ама може да се добавя захар за корекция.Защо?Ами защото гроздето тази година било с ниска захарност и ще претърпят загуба като дестилират.Едно е да имаш грозде със захарност 25% и друго е с 19% а съдовете и апаратите за ферментация и дестилация ще си блъскат със същия капацитет но количеството на края е различно.
Така могат да си пишат гроздова ракия и ще е направена само от грозде по закона и не е добавян спирт.Нооо добавената захар която се обръща в спирт?Ааа това е само за корекция.Слагат за ферментация при лоша година грозде с 18% захарност, блъскаме захар и воала- гроздова ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2012, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
А а защо не изпарят излишната вода ами ще слагат захар ;) .Някои вина са със много висок процент алкохол но няма захар в тях. Има методи за вакум изпарение при които не се губи вкусът т.е. не се променя.
Спомнете си случаите с "Ред байсиклет" и едни италианци които фалшифицирали вино- затвор!
Но на нашите народни "избраници" не им стиска!!!
Какво му е българското на ракия от винени пресовки от Украйна или Молдова.
Тук у нас има толкова декара лозя и може да се произведат от тях толкова вино и ракия другото е вносно или менте.
Само че ще погнат Иван с алпака казан който и така си е жив зян.
:prost: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2012, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
cavxan написа:
...Някои вина са със много висок процент алкохол но няма захар в тях. Има методи за вакум изпарение при които не се губи вкусът т.е. не се променя...

Eми ето решението.Значи "захар" отпада защото има вариант.Какъв е проблема да се забрани изцяло захарта?!Впрочем какво се разбира под захар?Кристална от Лидъл или Метро или нарината с лопатата каквото е останало по дъното на кораба, бяла или черна, нерафинирана,захарен сироп от тръстика който е заготовка или какво?
Ще последват мрънкания че като е слаба реколтата и няма да е качествено виното.Е какво да направим, за това има по-скъпи вина от хубави реколти през хубави години.
Дори бих стигнал по-далече ако зависеше от мен, всичкия алкохол като вино и ракия да бъде произведен само и единствено от лозя намиращи се на територията на България.Нали искат да насърчат земеделието, ето един начин да се развие лозарството индиректно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2012, 21:52 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Тук се смесват понятия....
Шаптализацията-добавянето на захар към гроздовата мъст е процес позволен във винопроизводството в някои страни (и БГ),законовите нормативи на всяка страна постановяват дали този процес е разрешен, в кои райони и в какви граници. Например при качествените вина в Германия процесът е абсолютно забранен, същото важи и за страните от новият свят, а във Франция е разрешен само в определени зони със стриктни норми. В Италия е разрешено само използването на концeнтрирана гроздова мъст вместо захар - пример са вината Марсала.
Но това е процес във винопроизводството...а дестилатите са друга песен ОБАЧЕ :lol:
е точно там е "цакането"

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2012, 06:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Баси...Бог да пази България и Българската ракия!....Иначе ще си спомнят и чудят нашите потомци ...Българската ракия мит ли е или действителност :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2012, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не разбрах само - защо са заложили в закона санкция - изкореняване на лозя за които не е получено разрешение за засаждане ???
Т.е. - видите ли - имаме прекалено много лозя и ако някой реши да се занимава с лозарство (не говорим за лозарство+винарство+ракиепроизводство) без да са му разрешили от ЛВК - няма право, даже е наказуемо.
А сега де - за какво насърчаване да говорим, като то има явно ограничаване !
Цялата работа според мен е - да се гарантира на големите дето вече си засяха нови лозя, че няма да се появят нови да им конкурират техните. Ами баба ми като има две стари лозя на село, дето едното е от времето на нейния свекър, а другото е от след 9.9.1945 - и тя ли трябва да ги изкоренява ?
Те не че раждат нещо де, само разправии, ама принципно питам аз.
Че то в скоро време и домати и краставици да си засееш у вас ще трябва да искаш разрешение - смях в залата направо.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2012, 10:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Право в десятката. Имаме 75хил хектара лозя, които ни се отпускат по евродиректива, както и имаме 30хил дка резерви. Всеки , който иска да се занимава с лозарство в мащаби, който надхвърлят добив 1т/глава от домакинството( 4 членно семейство има право да добива и преработва за собствено ползване до 4т грозде) трябва да минава през регистрация. От камарата да му отпуснат квота от резервните декари или ,ако някой вече регистриран се откаже( няма как да стане) да вземе неговото място. Всичко това според мен дойде още, когато влезнахме в блянувания ЕС. Идеята беше да излезем на европейските пазари, но всъщност те влязоха нашите. Излъгаха хората да си изкоренята лозята в замяна на 200лв/дка, които някой пренасочи другаде. Сега чужди винопроизводители се ширят на нашия пазар, нашите големи компании нямат проблеми, но всички останали ще духат супата. Реално Б-я е силно конкурентна в тази област в лицето на всяка малка изба или домакинство ако щете, но няма да ни позволят. Стимулирането е да се откажеш от каквото и да било. Незнам дали знаете, но един хектар гора осигурява кислород за 8-10 души, докато един хектар лозе осигурява за 20-25 човека. Само от това се печели. Добавянето на захар не искам да го коментирам, защото няма смисъл, могат да ни финтират, както си искат.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2012, 11:04 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
До един тон грозде за преработка на домашно вино или ракия разрешава държавата с промените в Закона за виното и спиртните напитки.
Депутатите приеха промените на първо четене. Продажбата на ароматизирани вина ще бъде забранена. Държавата реши, че вино ще се произвежда само от винено грозде.
Държавата въвежда допълнителни изисквания за производството на алкохол. Най-големите нарушения при продажбата на спиртни напитки са от количествата за лична консумация, отчитат от Изпълнителната агенция по лозата и виното.Цялата инфо...........
http://novatv.bg/news/view/2012/02/09/26731/Държавата-въвежда-допълнителни-изисквания-за-производството-на-алкохол/

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2012, 11:09 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
http://www.eavw.com/bg/zakoni/zakon_vino_i_spirt.htm
Чл. 41а. (Нов - ДВ, бр. 16 от 2004 г.) (1) Физически лица, които са регистрирани производители по чл. 40, ал. 1, могат да преработват до 1000 кг грозде, предназначено за вино и/или ракия за семейна консумация.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2006 г.) Преработването на грозде в количества над 1000 кг, включително предназначено за вино и ракия за семейна консумация, може да се извършва от лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима