Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 08:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2010, 10:31 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
В едно село в Южна България, един човек си посадил 20-тина декара лозе, мускат предимно, направил си казанджийница с два 500 литрови казана, както и необходимите спомагателни помещения. Та качваш се, значи, на колата и бам при него. Носиш си захар ако искаш и бидони/или ги наемаш/, купуваш си муската, човека ти го смила без чепките, пълнят се бидоните и им се слага каквото трябва. Процедурата трае няколко часа, качваш се на колата и се прибираш. Човека ти бърка джибрите и когато са готови ти опъва една жица. Качваш се пак на колата, минаваш през най-близкия месарски магазин/може даже да вземеш жената и децата/ и заминаваш на уикенд да си свариш твоята ракия.
Въпроса е дали се нарушава закона по този начин/все пак оставяш винпромите без няколко стотин лв. оборот/ или си е напълно в ред до дадено количество. Спорих скоро с мой приятел, който твърди че закона е като при бай Тошо - трябва да си производител за да вариш.
Споделете, колеги!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2010, 12:07 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Точен отговор на въпроса, който задаваш можеш да намериш след като преровиш Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за виното и ъъъъ спирта, Правилник за прилагане закона за акцизите, разни наредби и ....
С няколко думи:
-домашна ракия може да се вари в "Специализиран малък обект за дестилиране" (селския казан, който трябва да е регистриран като такъв)
- материалът за ракията трябва да бъде собствено производство на физическото лице. Клиента би трябвало да може да докаже, че е "производител" в общия случай бележка от кмета, че човекът има лозе, овощна градина...
- количеството ракия е до 30л (според закона за акцизите), а според някаква наредба беше между 1200 и 1500 алкохолни градуса (30л Х 40 градуса или 30л Х 50 градуса) за година на семейство.
- домашната ракия и вино са само за собствено производство. Търговията е забранена
- ракията се изварява от грозде и плодове. В този смисъл, ако отидеш на казана с материал от захар и зърно би трябвало да те върнат.

До колко твоят човек нарушава закона... не мога да кажа :)
ако не друго, поне могат да го погнат по параграфа, че клиента не е производител на гроздето. Предполагам, че клиента не вари по 30л ракия :megagrin: - още една точка

п.п.
трябва да се радваме, че домашното производство не е забранено на 100% както в много държави по света

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2010, 13:23 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Този, моят човек, не го и познавам. Мои приятели вариха там и са много доволни - гроздето отлично, не се занимаш с бъркане, вариш навреме като не е небходимо специално записване. Казана , доколкото зная, си е лицензиран селски казан, много ясно че варите с дядото и баджанака и че ракията наистина си е за собствена консумация. Значи, най-големия проблем си е че не си производител! Хм, и тук би трябвало да се измисли нещо - аренда, коперация, знам ли?
А за що се отнася до забраната - ами да забранят. Ама смеят ли :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2010, 13:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Ако живееш по правилата. плащташ си данаците;парното;тока: водата:и вси4ки знаини и незнаини данаци акцизи, просто се закопаи до кръста в гроба да не даваш пари поне за паметник. '' КУ4ЕТО СИ ЛАЕ КЕРВАНА СИ ВАРВИ "Така е било преди , така ще баде и сега.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2010, 14:24 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Според закона за акцизите плодовете или гроздето трябва да бъдат собствено производство като всеки попълва една декларация в специализирания малък обект която се предоставя на митницата. Няма ограничение до 30 л. ракия просто тези 30 л. са с намалин акциз- 2.20 лв. на литър 40 гр. останалото количество е с пълен акциз.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2010, 14:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
От моя страна браво на човека :2thumbs: намерил е начин да си реализира гроздето и да изкара някоя пара от изваряване и обслужване.Предприемчивост и гъвкавост това е гръбнака на бизнеса но у нас във всички браншове нещата са объркани и докарани до абсурдния "Параграф 22".
Искренно се надявам че няма да му завидят и да насъскат я данъчни я ония от ДАНС и да го закопчаят като върл терорист.
Ако обичате не посочвайте никакви данни населено място име и т.н.,поне от тук да не изтича информация.
Изхода е може би кооперация но не съм сигурен дали така ще избяга от Параграф 22.
:prost: :zauf2: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2010, 15:46 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
venci написа:
Според закона за акцизите плодовете или гроздето трябва да бъдат собствено производство като всеки попълва една декларация в специализирания малък обект която се предоставя на митницата. Няма ограничение до 30 л. ракия просто тези 30 л. са с намалин акциз- 2.20 лв. на литър 40 гр. останалото количество е с пълен акциз.


Не претендирам да съм точен :) Тези 30л на домакинство са ми останали в главата :megagrin:
Ако не ме лъже паметта ти имаше "Специализиран обект за...." та в този смисъл би бил по-полезен с информация

:sauf:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2010, 22:35 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Да. 30 литра на семейство за календарна година с половината от дължимия акциз, оттам нагоре се начислява пълния акциз. Много колеги изобщо не събират акциз като пускат нулеви деклараций и вероятно са прави защото държавата също не спазва собствените си закони :nixweiss: Според същия закон пропан-бутана за битови нужди трябва да се освободи от акиз, също така и дизеловото гориво използвано за отопение, селскостопански машини и всички мпс които не се движат по националната пътна мрежа също трябва да е освободено. Караме си още комунизъм.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2011, 12:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
venci написа:
Много колеги изобщо не събират акциз като пускат нулеви деклараций и вероятно са прави защото

И не само.. Не става да напишеш на човекът истинските литри, ти го закопаваш. Не ми казвай, че ти описваш всичко ;) На такъв хал сме, поне да оставим хорицата да си варят ракията. А пък ако решат да ти напишат акт, все ще намерят за какво :megagrin: Така, че нека господ да се смили и над нас и да не допуска митничари по ракиджийниците ни .

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2011, 14:31 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Давам лош пример, ама ще пусна малко офтопик по темата... :headbash:

Аз написа:
трябва да се радваме, че домашното производство не е забранено на 100% както в много държави по света

Мда, някъде по света състоянието е повече от плачевно. В Германия например е разрешено да притежаваш дестилатор с обем до 0,5 L. В сила е държавния монопол върху алкохола (Branntweinmonopolgesetz) и можеш да произвеждаш собствени дестилати единствено след закупуване на доста скъп лиценз, валиден за определено количество продукция. Т.е. задължен си да станеш и производител, за да можеш да го изплащаш някак... Като притежател на лиценз дестилаторът ти може да е с обем до 150 L.

Но като цяло, ситуацията там е безнадеждна, тъй като себестойността на така произведения алкохол значително надвишава пазарното ниво. От дребните производители печелят сносно само произвеждащите много висококачествен продукт, който да може да защити някак високата си цена.

Но Законът за държавния монопол върху алкохола осигурява и известни предимства за дребните и средни производители - държавата е задължена да изкупи алкохола на цената за която е произведен, т.е. по доказана себестойност, включително режийни, заплати и т.н. Така че ако не можеш да си продадеш продукта, то поне можеш да си върнеш вложените пари и да преживееш. Например от произведените през 2003 г. 200 мил. литра, една четвърт са били изкупени от държавата. Предизвиканите от високите изкупни и ниските пазарни цени загуби се покриват от специално перо в държавния бюджет (което е от левия джоб в десния, щото изкупните цени са високи именно заради всевъзможните приходи на бюджета :) ).

Когато държавното регулиране се въвежда за пръв път по времето на Бисмарк през 1987, се е стигнало до бунтове. Съвременният Закон за държавния монопол е въведен през 1922 и е обслужвал необходимостта за събиране на средства за изплащане на сриващите икономиката непосилни репарации. И тъй като Германия плащаше репарациите по Версайския договор над 90 години (до 3 октомври 2010), а сега продължава да изплаща новите, монополът явно няма да падне :)

В Германия има 1200 промишлени дестилерии, 30000 дребни производители и 200000 производители на суровини, които имат право да дестилират с чужди дестилатори. Отделно има 800 произвеждащи спирт от картофи и зърно и свързани с тях 10000 производители на суровини. Промишлените дестилерии се контролират постоянно от митницата чрез задължение за използване на тарирани резервоари, самопишещи датчици и т.н., а при дребните акцизът се определя счетоводно, на база на закупените суровини.

ПП
Ако на някой му се случи да попадне в Регенсбург, нека отдели време да посети избата на двореца на фюрста. На една дълга стена с три реда буренца можете да дегустирате уникални ракии. Всичко е отлежало, разбира се. Един вежлив и услужлив господин ще ви следва с поднос чисти чаши и вода и ще чака да изберете нещо. Пригответе повечко парички, щото ще ви се прииска да купите от всичко, но цените са стряскащи... Хубаво е, че могат да ви запечатат и надпишат и 200 милилитрова бутилка.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2011, 01:55 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
wufan. Разбирасе че си прав, ако пишем реалните литри никой няма стъпи в ракиджийниците. Хората бързо биха си спретнали казанчета и ще се ги подават през дуварите- ние казанджийте отиваме на трудовата борса, а митницата няма да вземе нищо, което е лошо за всички. Мисълта ми е че трябва да събираме и внасяме някакъв акциз за да може хората да си сваряват по някой литър ракия и ние да си изкарваме хляба.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2011, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Ест. при това не 30 лв :megagrin: ! И между другото доста нафлудих темата ... :datz: Извинявам се .
Шефски прав си .. Нашата държава взема,събира и това е. Не е регулиране, а изземане .

Поздрави !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2011, 11:29 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Брат ми си дойде от Канада тези дни, та се разприказвахме как е там положението. ВА напитки - държавен монопол, но българчетата си варят, кой за собствена употреба, кой и за търговия. Двулитрова бутилка ракия, дестилирана от гроздов концентрат, захар и дрожди - 25 CAD, при положение че 0.7 л в магазина струва толкова. Е, хващат ги, глобяват ги, но не се гаси туй що не гасне :) За виното нещата стоят друго яче - отиваш в лицензирана винарна, забъркваш си материала/вероятно пак гроздов концентрат и дрожди/ и след като изферментира условието е ти сам, при тях, да си бутилираш виното. Ако ти го бутилира винарната дължиш акциз.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2011, 07:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 07:08
Мнения: 14
Може и с бележка за закупуване на гроздето от производител, какъвто е казанджията за който споменахте по-горе.
А митничарите на са лоши хора и всички подхождат с разбиране към варенето на ракия- като важен ритуал от живота на българина. Иначе нямаше да има и един регистриран работещ казан, защото съм сигурен, че няма нито един изряден на 100%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: vtv и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима