Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 16:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: мед
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2011, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Искам да си кажете всички мнения по въпроса. Значи миналата година направих ракия от липа, естествено със захар и ми хареса много. Сега съм намислил, ако вместо захар сложа мед дали ще стане нещо върховно. Нямам никаква представа как ферментира меда, но предполагам че ферментира :) не съм се ровил в нета по въпроса. Чудя се и дали ферментира само като е разбит с вода, но предполагам че медовината, която са я правели още славяните на времето е била точно това. Пишете...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мед
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2011, 22:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Мечките по Аляска още спят зимен сън :lachtot: :lachtot: иначе това упражнение не знам за какво ти е....


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мед
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2011, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Naskohondata1 написа:
Мечките по Аляска още спят зимен сън :lachtot: :lachtot: иначе това упражнение не знам за какво ти е....


Прати им поздрави!

Интересува ме също в какво съотношение се разбива с вода, и колко ракия излиза от кг мед, някой ако е слагал в материал мед вместо захар да сподели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мед
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2011, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Разреждаш го първо с топла вода 35 градуса 1/3 след това мериш със захаромера и добавяш топла вода до 20% захарност и добавяш предварително активирана мая или дрожди.
Сподели твоята рецепта за липата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мед
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2011, 11:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
falcon написа:
Искам да си кажете всички мнения по въпроса. Значи миналата година направих ракия от липа, естествено със захар и ми хареса много. Сега съм намислил, ако вместо захар сложа мед дали ще стане нещо върховно. Нямам никаква представа как ферментира меда, но предполагам че ферментира :) не съм се ровил в нета по въпроса. Чудя се и дали ферментира само като е разбит с вода, но предполагам че медовината, която са я правели още славяните на времето е била точно това. Пишете...

Правил съм опити с ферментация на мед с джибра за второ вино. Резултата е същия, само дето расипах меда и чаках нат 20-25 дена да ферментира.По- добре с меда намажи капака на казана като вариш :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мед
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2011, 13:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
petiomalchev написа:
Разреждаш го първо с топла вода 35 градуса 1/3 след това мериш със захаромера и добавяш топла вода до 20% захарност и добавяш предварително активирана мая или дрожди.
Сподели твоята рецепта за липата.


Значи всичко го правя по преценка. Зависи за какъв казан и какви са ти съдовете естествено. За 160 литров, използвам два бидона по 110 л някъде. На бидон по 4 кг мисля са напълно достатъчни, доста цвят е 4 кг специално от липата повярвай ми. По 17 кг захар, може и 18 :) съотношение вода захар 3:1,
по 4 пакетчета лимонтозу и мая гледам да не слагам много, четвъртинка мая, повече от 100 грама мая в един съд мисля че не е нужно. Липата ми ферментира по трудно, значи някъде 4 седмици, захаромера показваше нула и тя още продължаваше да ферментира. Мисля си че се дължи на това, че съдържа етерични масла. Значи материала става като олио, ако е сушена е възможно да се получи и по добре, но я правих с пресен чай. Също мислех дали няма да е по добре да се изчистят листчетата, сещаш се и да останат само цветчетата, но тогава нямаше кой да се разправя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мед
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2011, 13:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Чул съм го това за капака, че като се намаже с мед и ракията ставала по различна. Тогава като ми го казаха не ми се ловеше вяра :)

Не съм сигурен дали като разбиеш мед му е необходима мая за да ферментира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мед
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2011, 14:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
за правилното и протичане и завършване на една ферментация са необходими дрожди...не мая-тя е за хляб!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мед
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011, 04:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
От това което прочетох в нета, излиза че е богохулство меда да се съсипва за ракия, май е по добре да се прави на вино :)
Все пак се питам, дали ракията ще е по ароматна, ако се сложи мед вместо захар..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мед
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011, 08:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Чист мед /центрофугаиран/, бе не е богохулство но е грехота, най-малката причина е цената на пазара на домашният мед 6-8 лв. и цената на захарта 2,20 лв. Но медъ който остава след центрофугирането по питите става идеално за тази работа, в една кофа се налива топла вода слага се восъкът и се бърка восъка изплува отгоре и се събира с решетъчна лъжица а медената вода се добавя към материала за ферментация. Имам приятел който има кошери, че той прави така. Слага медъ в гроздова джибра, ракията удря повече на грозде от колкото на мед. Има плодове които при ферментацията губят плодовият си аромат тази година ми дадоха да пробвам ягодова ракия правена от около 100кг. ягоди и захар, вкуса на ракията нямаше нищо общо с ягодите, беше приятна за пиене но не можеш да познаеш че е от ягоди, че така и с медъ на някой по ароматен мед може да му избие аромата след ферментацията.
Много добър резултат се получава с медъ когато се сложи половин чаена лъжичка в литър ракия. Пък съфорумци са се хвалели че слагат в казана компотен буркан с мед като надупчат капачката и са много доволни.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мед
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Лично мое мнение е дали ще мажеш капака с мед или ще го сложиш в джибрата ефктът е едини същ . Нашето хоби решиха да го ускъпят така че наистина медът за ракия си е табиетлийска работа ама.. на фона на кризата ... Знам ли.
Успехи в начинанията !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мед
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 00:22
Мнения: 41
Местожителство: Бургаско, рядко Варна
Медената вода от миенето на инвентара след центрофугиране по-добре да се даде на пчеличките да си я изпият, те ще изпарят излишната вода и пак ще направят мед. Струва си да я ферментираш само ако си решил да правиш нещо маниашко.

_________________
Най-добрият начин да се избавиш от изкушението е да му се поддадеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мед
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Макар и късно ще се включа по темата.
Лятото търсейки човек с мотокултиватор попаднах на познат сродна душа.Покани ме той малко тайничко да видя с какво се занимава.На капака на един бидон бе монтирал моторче (каза че е от помпата за охлаждане на струг),дотук нищо ново-реактор с бъркалка.Матрияла бе рзпечатки от пчелни пити,восък и мед.
Цялата гяволия е в това че от отделения мед се прави ракия а восъка се почиства и предава.
Далаверата е в това че разпечатките са на пчеларите то е той им върши услуга като почиства восъка а за него остава мед разтворен във вода от който прави ракия.
В интерес на истината мога пак да го посетя да побъбрим и да купя половинка от тая ракия за опитване макар да не съм склонен да давам пари за ракия.
В неговия случай е оправдано да се прави ракия от мед .Ако пробват да хранят пчелите с медената вода няма да стане защото това е по време на паша и бързо ще вкисне,освен това ако са много кошери то работата е много и за това няма време пчеларя.
Споделям мнението че е грехота да се вари ракия от центрофугиран мед годен за храна.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима