Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Новобранец
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2011, 10:47 
Offline

Регистриран на: 21 Юни 2011, 10:29
Мнения: 1
Здравейте,

тъкмо завърших университета, но така и не пуснаха дисциплина "ракия". Имам голям мерак да се науча да варя ракия. Знам, че няма да стане от първия път, но трябва да опитам. Проблема ми е, че не знам абсолютно нищо по въпроса. Моля да помогнете.

Ферментация. Слагаме плод, вода, мая и чакаме захарта да стане на спирт.
Каква трябва да бъде средата:
- температура?
- светлина?
- влажност?
Как всъщност протича ферментацията?
Чувал съм за бурна и тиха ферментация. Също така хората мерят захарност за да разберат кога е готов материала за варене.

Ще имам и други въпроси...

Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2011, 17:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Аз съм слушал че ферментацията протичала при висока влажност...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2011, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аз пък съм чувал че ферментацията се влияе от атмосферното налягане ....
Някой нямали да сподели или всичко това вече е писано във форума Ама не ми се чете :help:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2011, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Хора и аз тъкмо завършвам, наш'то образование е пълна скръб !
mynkow отдели малко време и прочети из тоа форум нещо ..

П.п. Ето една тема
viewtopic.php?f=15&t=175&hilit=%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F

За останалото ползваш бутона с лупичката "Търсене" и четеш :2thumbs:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2011, 17:50
Мнения: 7
Здравейте.
Не искам да отварям нова тема и за това искам да попитам тук.
Имам узряло грозде, но по-голямата част тепърва има още да зрее.Узрялото обаче пилците са взели да го кълват.Искам да го запазя по някакъв начин.Искам да го обера и да го сложа в някакъв съд,но понеже съм още новобранец да ми кажете как да запазя материала докато узрее останалото грозде за джибра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
за дестилат ли е предвидено?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2011, 17:50
Мнения: 7
Да.
Искам да запазя материала в някакъв съд,докато узрее и останалото грозде, за да го сложа всичко в една джибра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
щом е за ракия ...моя съвет и просто да вариш два пъти...като при втория път можеш просто за прибавиш в казана сварената до момента...
Няма как да го запазиш гроздето ,освен на самото лозе...има мрежи против птици.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2011, 17:50
Мнения: 7
То хубаво да варя на два пъти, ама за 5 - 10 кг струва ли си изобщо да варя. А и има и по-късен сорт който още не е започнал да прошарва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:51 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
120 dB автоматично звуково плашило:

http://www.alan-no.com/EN/guardian2.htm

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2011, 17:50
Мнения: 7
А някакъв по-ефтин вариант :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
watra написа:
То хубаво да варя на два пъти, ама за 5 - 10 кг струва ли си изобщо да варя. А и има и по-късен сорт който още не е започнал да прошарва.

за толкова не знам да ли си струват всичките упражнения...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:55 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Има и безплатен - да закачиш потника на пръчка и да тичаш из междуредията :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
SiteAdmin написа:
Има и безплатен - да закачиш потника на пръчка и да тичаш из междуредията :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2011, 17:50
Мнения: 7
Казаха ми един начин, но незнам дали ще стане. Да отделя зърната от чепките и да м у сложа захар без вода и след това да го запечатам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима