Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Ное 2017, 17:13 Дата и час: 20 Ное 2017, 17:13

Часова зона: Европа/София




 [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Новобранец
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2011, 10:47 
Offline

Регистриран на: 21 Юни 2011, 10:29
Мнения: 1
Здравейте,

тъкмо завърших университета, но така и не пуснаха дисциплина "ракия". Имам голям мерак да се науча да варя ракия. Знам, че няма да стане от първия път, но трябва да опитам. Проблема ми е, че не знам абсолютно нищо по въпроса. Моля да помогнете.

Ферментация. Слагаме плод, вода, мая и чакаме захарта да стане на спирт.
Каква трябва да бъде средата:
- температура?
- светлина?
- влажност?
Как всъщност протича ферментацията?
Чувал съм за бурна и тиха ферментация. Също така хората мерят захарност за да разберат кога е готов материала за варене.

Ще имам и други въпроси...

Поздрави


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2011, 17:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1386
Местожителство: Дупница
Аз съм слушал че ферментацията протичала при висока влажност...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2011, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
Аз пък съм чувал че ферментацията се влияе от атмосферното налягане ....
Някой нямали да сподели или всичко това вече е писано във форума Ама не ми се чете :help:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2011, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 554
Местожителство: г. Русе
Хора и аз тъкмо завършвам, наш'то образование е пълна скръб !
mynkow отдели малко време и прочети из тоа форум нещо ..

П.п. Ето една тема
viewtopic.php?f=15&t=175&hilit=%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F

За останалото ползваш бутона с лупичката "Търсене" и четеш :2thumbs:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2011, 17:50
Мнения: 7
Здравейте.
Не искам да отварям нова тема и за това искам да попитам тук.
Имам узряло грозде, но по-голямата част тепърва има още да зрее.Узрялото обаче пилците са взели да го кълват.Искам да го запазя по някакъв начин.Искам да го обера и да го сложа в някакъв съд,но понеже съм още новобранец да ми кажете как да запазя материала докато узрее останалото грозде за джибра.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:16 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6567
Местожителство: София
за дестилат ли е предвидено?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2011, 17:50
Мнения: 7
Да.
Искам да запазя материала в някакъв съд,докато узрее и останалото грозде, за да го сложа всичко в една джибра.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:35 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6567
Местожителство: София
щом е за ракия ...моя съвет и просто да вариш два пъти...като при втория път можеш просто за прибавиш в казана сварената до момента...
Няма как да го запазиш гроздето ,освен на самото лозе...има мрежи против птици.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2011, 17:50
Мнения: 7
То хубаво да варя на два пъти, ама за 5 - 10 кг струва ли си изобщо да варя. А и има и по-късен сорт който още не е започнал да прошарва.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:51 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1932
Местожителство: София
120 dB автоматично звуково плашило:

http://www.alan-no.com/EN/guardian2.htm

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2011, 17:50
Мнения: 7
А някакъв по-ефтин вариант :D


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:54 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6567
Местожителство: София
watra написа:
То хубаво да варя на два пъти, ама за 5 - 10 кг струва ли си изобщо да варя. А и има и по-късен сорт който още не е започнал да прошарва.

за толкова не знам да ли си струват всичките упражнения...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:55 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1932
Местожителство: София
Има и безплатен - да закачиш потника на пръчка и да тичаш из междуредията :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2739
Местожителство: ''Survivor'' България
SiteAdmin написа:
Има и безплатен - да закачиш потника на пръчка и да тичаш из междуредията :)


Прикачени файлове:
nnnnnn.jpg
nnnnnn.jpg [ 54.57 KiB | Прегледано 1985 пъти ]

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2011, 17:50
Мнения: 7
Казаха ми един начин, но незнам дали ще стане. Да отделя зърната от чепките и да м у сложа захар без вода и след това да го запечатам.


Върнете се в началото
  
 
 [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима