Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 11:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 20:15 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Ще стане ако сложиш достатъчно захар ! Оронваш го и го намачкваш и добавяш захар .

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2011, 17:50
Мнения: 7
На каква консистенция да го правя. Примерно за около 5 - 10 кг колко захар?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 20:42 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Ами перфектния варианте да го направиш така , че с него да коригираш захарността на следващата джибра . Но тъй като не може да се каже каква ще е тя по захарност и количество това съображение отпада. На 10 кг грозде бих сложил 3 кг захар , за да съм сигурен че няма да ферментира.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2011, 17:50
Мнения: 7
Благодаря за отговорите :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 21:10 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Все ми се струва ,че дълго така не можеш да го съхраняваш...
Алтернатива е и фризера...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 21:21 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Защо бе , Илюша ?! Ще изглежда така все едно си е направил конфитюр от грозде , който след това се е захаросал.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
msergiev написа:
Защо бе , Илюша ?! Ще изглежда така все едно си е направил конфитюр от грозде , който след това се е захаросал.

Конфитюр е когато го свариш, според мен трябва да се спре притока на кислород(да се запечати) след поставяне на захарта. и да не е на много топло.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 21:39 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Мони , не четеш между редовете... Конфитюрът се вари за да се сгъсти , и за да инвертира добавената в него захар - тук това не е необходимо !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
watra написа:
Казаха ми един начин, но незнам дали ще стане. Да отделя зърната от чепките и да м у сложа захар без вода и след това да го запечатам.

:2thumbs: това исках да кажа и аз.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Като идея ми хеумна ако е 20-30кг. Зависи за кскво ще се ползва да се смели и да се сложи в бутилки от минерална вода фа се направи воден клапан пък ако е до една седмица готово другото грозде може да се използва и като закваска за него иначе ще се смесят в края, като са вече готови и двете джибри.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2011, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
отдавна се канех да пиша, сега намерих време
последния път като варих, понеже друг трябваше да вари след мен и казанджията взе да ми дава зор на огъня, било все тая дали ще е на бърз или не нямало разлика, при което се вбесих разбира се, понеже знам че ракия се прави на бавен огън. Искам да споделите какво мислите по въпроса, какво става ако огъня не е бавен, има ли загуби от материала, загуба на качество и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2011, 16:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами какво става когато огънят на казана се засили вдига се температурата на течността изпарява се повече вода също така по-рано се изпаряват по трудно кипящите вещества /патокито/, дебита се увеличава но алкохолният градус спада вадиш повече ракия но на по нисък градус.
Изображение
Червената крива показва пара с каква температура колко алкохол съдържа, а синята крива показва кипяща течност с каква температура колко алкохол съдържа.
В крайна сметка при повишаване на силата на огъня на казана вадим повече ракия но на по нисък градус и патокито тръгва по рано.
Като казвам повече ракия не значи че ще изкараме повече алкохол от заложеното в казана, а ще увеличим количеството на патокито за сметка на годната ракия за пиене.
То пък не може да оставим един 100л. казан да капе и да го вардиш 24ч. трябва да се намери един компромисен вариант между време и дебит.
Аз за себе си съм намерил компромисен вариянт, тече ли отвесно струята значи е добре вземе ли да отива напред намалявам огъня дръпни ли се назад струята увеличавам го.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2011, 17:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
аз лично гледам струята да е студена, стане ли по топла си мисля че вървят и водни пари


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2011, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
watra написа:
Искам да запазя материала в някакъв съд,докато узрее и останалото грозде, за да го сложа всичко в една джибра.

Защо се мъчиш?Пусни го да си ферментира и като е готово стопирай процеса с подходящ химикал или просто го налашкай с първак и паток от предни дестилации, запечатвай и изчакай след като ти е готов всичкия мат'рял да дестилираш на веднъж.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2011, 03:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
falcon написа:
аз лично гледам струята да е студена, стане ли по топла си мисля че вървят и водни пари

Това зависи от капацитета на охладителя, за всеки казан е различно и трябва да се спазва.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10, marinero_bg и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима