Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 16:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 23:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
заговорихме се с кръстника преди известно време, та той каза че различни плодове не бивали да се смесват тъй като ферментирали с различна продължителност, аз лично не мисля че ще има проблеми дайте мнения


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 08:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
ферментират захарите намиращи се, отделени от плодовете ..когато сместа от плодове е хомогенна(пасирана,разбита) ,захарноста във всички части на обема е почти еднаква...та дрождите не подбират-А, захар от ябълки...-а захар от круши...значи първо от крушите... :D

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2011, 18:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Отварям един въпрос за патоките. Мислех дълго и стигнах до извода, че за да се чака известно време за да могат да се използват - нещо вредно от тях изчезва.
Защо патоките трябва да отлежат и възможно ли е метила да изчезне с времето? Или част от него изчезва?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2011, 21:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
за пръв път чувам ,че патоките трябва да отлежат...
Само метила няма как да се изпари...изпарява се общо така да каже(много грубо) спиртната смес.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2011, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
широко разпространено схващане е, че трябвало да отлежат минимум 40 дни, аз лично не виждам логика, тъй като след време даже градуса им ще падне, но съм го чул от много места де..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2011, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
falcon написа:
широко разпространено схващане е, че трябвало да отлежат минимум 40 дни, аз лично не виждам логика, тъй като след време даже градуса им ще падне, но съм го чул от много места де..

Градуса на патоките ли?пада първоначално 1-2 гр и това е.няма как да падне повече,ако е в стъклен съд или в буре без достъп на кислород


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2011, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
нали за тия 1-2 градуса говоря че първоначално ще паднат, та и аз не виждам логика да се държат да отлежават


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2011, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Никой не пие пресна ракия нали.... всеки чака поне 40 дена да отлежи/фтаса/ ракииката.
Така и с патока, хубаво е да фтаса/отлежи/ поне 30 40 дена, а най хубаво е година,
щом стари майстори са казали значи има значение.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2011, 23:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
точно на "стари майстори" съм се наслушал...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 06:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Добре де да оставим старите "майстори" но какво ще правиш от патоките.Патоките не се пият а се използват при следваща дестилация или за консервация на някой материал които ще се вари след време.
При желание и възможност могат да се обработят с КМnO4 и сода за хляб -(това вече е обсъждано).
Възможно е при продължително престояване на патока да протекат процеси аналогични с тия при стареенето на ракията но кой ще се занимава с изследване на това .
Ако вариш много казани за кратко време не виждам проблем патока от първия да отиде в материала за втория и т. н. последния ще остане за друг сезон.
Не бива да се смесват патоките от различни пращини и плодови каши защото ще се смесят ароматите.
Колкото до падането на градуса няма как така е по добре "порция за ангелите" щом си сварил нека да има и за тях.
:kaffee2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 17:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
това със смесването на ароматите не е проблем, тъй като съм варил от различни материали в един казан, просто от сума ти места чувам че задължително трябвало да престоят патоките, та затова и повдигнах въпроса има ли някакво основание


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2011, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Имам един въпрос за патоките до 0 градуса ли трябва да се събират. Досега не се бях разправял да събирам, от последното варене обаче събрах една туба 10 л среден градус 28. Видимо се белее и се чудя, ако се преварва тази бяла мътилка няма ли да даде някакво отражение на ракията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2011, 08:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
falcon написа:
Имам един въпрос за патоките до 0 градуса ли трябва да се събират. Досега не се бях разправял да събирам, от последното варене обаче събрах една туба 10 л среден градус 28. Видимо се белее и се чудя, ако се преварва тази бяла мътилка няма ли да даде някакво отражение на ракията?


Да, ще се отрази, но само на количеството. Ако ги изхвърлиш, ще изкараш по-малко ракия :lol: А патоки се събират докато горят.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новобранец
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
MONI BARONA написа:
Никой не пие пресна ракия нали.... всеки чака поне 40 дена да отлежи/фтаса/ ракииката.
Така и с патока, хубаво е да фтаса/отлежи/ поне 30 40 дена, а най хубаво е година,
щом стари майстори са казали значи има значение.


ilu6a написа:
точно на "стари майстори" съм се наслушал...

днес хвърлих едно око на тубата с патоките, от бялата мътилка няма и помен, избистрила се е, но вътре има някакви частици, може би не са го измислили случайно, че трябва да престоят известно време..


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима