Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2011, 14:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Юни 2011, 09:39
Мнения: 16
Местожителство: Видин - Русе
Здравей те
Пак започвам с моите Глупави въпроси
Имам няколко декара Тикви за сок (BIG BAG) и очаквам добив около 500-1000 кг. тикви те са с високо съдържание на захар и вода та се питам тъй като нямам пазар за тях и ги ядат козите и свинете на баба ми дали няма да стане ракия от тях. Най-вече ме притеснява да няма силен вкус на тиква.
Когато правя сок слагам 1/3 тиква 1/3 морков 1/3 ябълки и круши и захар на вкус и сокът става СУПЕР но как да процедирам с ракията не ми се дават пари за захар ще стане ли със някакъв малц и мая
Моля някой ако има предложения да ги сподели
:nixweiss: :nixweiss: :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2011, 14:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Захар има ли от всичко става ракия. Първо трябва да си изясниш каква е захарността на тиквата. Най-добре ще е да получиш 200мл. сок от тиква в центрогуга за фрешове и да се измери захарността. После да се смели на мащинка за месо или да се рендоса на ситно около 2-3кг. тиква да се сложи малко мая и да се остави да ферментира като приключи ферментацията ако аромата е добър значи ще става за ракия като се добави захар. Те хората от таборетки и захар правят че от тиква ли няма да стане.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2011, 16:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Юни 2011, 09:39
Мнения: 16
Местожителство: Видин - Русе
вместо захар няма ли да стане 50 на 50 с житен или ечемичен малц


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2011, 16:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Юни 2011, 09:39
Мнения: 16
Местожителство: Видин - Русе
А и захарността до колко да я смъкна до 20-25 ли е най-добре по-ниска или по-висока


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2011, 21:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Първо измери захарноста на тиквите като станат, пробвай на какво мирише ферментираката тиква и тогава ще видим. Има много време докато станат пък и търпят до април месец. Какъв сорт са тези сладки тикви.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2011, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Юни 2011, 09:39
Мнения: 16
Местожителство: Видин - Русе
Сорта им е Американски Биг-Баг или поне за такъв ми го продадоха от Сортови семена
Тиквата прилича на тази от приказката за Пепеляшка (от която и правят каляската)
друго за сорта не знам освен че правят натурален сок някъде


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2011, 22:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
От тиквите не очаквай захарност повече от 4,5-8% максимум при това...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2011, 22:58 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Цитат:
В най-добрите сортове зрели тикви се съдържат до 10 % захари /главно захароза и гликоза/ и до 91 % вода. Целулозата е около 1 %, а киселините почти липсват.
От минералните соли преобладават калия и фосфора. Тя съдържа още калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, кобалт, натрий.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2011, 00:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
За мен някак не е сериозно да се цитира Зона здраве...
А със високото съдържанието на пектини какво правим?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2011, 00:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ilu6a написа:
А със високото съдържанието на пектини какво правим?

Метил :)

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2011, 09:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Имаше такава тема.....
Бидона написа:
В смолянското село Търън варят ракия от картофи и тикви. Този метод не е толкова разпространен, като само броени души в селото варят такъв вид ракия. Ракията от тикви и картови не е лоша на вкус, приятна е за пиене, но е малко по-блудкава от традиционната.
На 100 кг добре узрели и здрави тикви се отделя семето и кората. Месото се нарязва на малки парчета, които се насипват в каца или бидон. Взимат се и 10 кг обикновена /цвеклова/ захар, слагат се в 30-40 л топла вода, за по-лесно разтопяване. След охлаждане до 25 0 С захарният сироп се налива в бидона /кацата/. За повишаване на киселинноста в сместа се внасят и 1 кофа /8-10 кг/ смачкани зрели джанки
. Бърка се до получаване на каша. Отмерват се 200 г хлебна мая, която се разтопява със сок от кашата. След размесване се поставя в бидона и пак се разбърква цялото количество.
Съдът се покрива с капак или найлоново парче, което се завързва. Ферментацията протича за 2-3 седмици, зависи от времето: :megagrin:

А за пектина намерих тук коментари...viewtopic.php?f=4&t=538&p=4808&hilit=%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8#wrapheader

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима