Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2011, 08:49 
Offline

Регистриран на: 12 Сеп 2010, 17:33
Мнения: 2
Здравейте колеги
От известно време се лутам в гуугъл за ракиена рецепта от захарно цвекло .?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2011, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Колега, трябва някакъв плод да сложиш(кайсия, праскова), да даде аромат на ракията.Иначе излиза спирт с неясен мирис и вкус.
Рецептата е ясна.... смилаш цвеклото добавяш плода (около 10% от общата маса).
нагаждаш с вода захарноста не повече от 18%(защото е топло времето сега), и ако е рекъл Господ след 10-15 дена вариш.Успех... :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2011, 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Следват ли се общият метод за производство на ракия ще се получи.
Захарозата от захарното цвекло трябва да се намира в течна среда за да ферментира, следователно цвеклото трябва да се смели или рендоса.
За да протичане на нормална ферментация трябва да се осигурят определени условия:
- киселинност - pH от 3,5 до 5,5 добавяне на 5гр. лимонтозу на 10л. материал ще осигурят горе долу такава киселинност.
- хранителни вещества - за нормалното протичане на ферментацията са необходими диамониевфосфат, амониевсулфат и таминин. Продават се като активатор за ферментация. От 3 до 5гр. за 10л. материал са достатъчни. Друга подхранка това е магнезиевият сулфат /англииска сол/.
Добавянето на хранителни вещества според мен трябва да се направи поради това че няма информация цвеклото да ги съдържа в необходимите количества.
- дрожди - използват ли се хлебна мая захарноста на материала не трябва да е повече от 20%. Бих ти препоръчал за 10л. материал едно пакетче суха мая на д-р Йоткер.
- температура - 20 -25*С
След приключване на ферментацията дестилира се само течността и се прави втора преварка.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2011, 13:58 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
И в казана НЕ се слагат сол, захар, боза, халва, мед, трева и други. Слага се само течния разтвор и малко сода за хляб докато спре да шупти.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2011, 06:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
Всеизвестно, е че от захарно цвекло се произвежда захар, но около колко варира неговата захарност? :wallbash:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2011, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Не съм правил от захарно цвекло,но знам че първо се нарязва на парченца,слага се в казан заедно с вода и се прави така че половината от водата да изпари(изври на слаб огън за да не загори),след това какво правеха не мога да се сетя(бях дете). :D

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2011, 16:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
BREAKER правили са петмес, а той вместу захар може да се добавя към плодови джибри за повишаване на захарноста.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2011, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Знам, че на времето, началото на 20 век, така са повишавали захарността на винената джибра по моят край .

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2011, 18:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
petiomalchev написа:
BREAKER правили са петмес, а той вместу захар може да се добавя към плодови джибри за повишаване на захарноста.

wufan написа:
Знам, че на времето, началото на 20 век, така са повишавали захарността на винената джибра по моят край .

Това за повишаване на захарността го знам,но не го е правил чичо ми с тази цел,сигурен съм че така правеше ракия от зах. цвекло. ;)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима