Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Май 2018, 02:21 Дата и час: 21 Май 2018, 02:21

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2011, 17:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 19:34
Мнения: 7
Местожителство: Белоградчик
Намерих една рецепта в нета и искам мнението на специалисти от форума,дали става.Ето я и рецептата :
Материали, нужни за доза бидон от 120л.:

• 20кг. измити дребни картофи
• 12кг. овес
• 200гр. мая за хляб
• 20-30гр. лимонтозо
Начин на приготвяне:
Овесът се ратява върху мокра черга, докато поникнат 3-4мм. листенца и 5-6мм. корени (4-5 дена) и се загъва на сянка, след което се засушава и отгъва чергата (след ратенето). Всичко се притрива с шепи, за дападнат корените и листата. Пресява се. Корените и листата се изхвърлят. Картофите и отвесът се смилат (картофите не се белят). Масата е около 25-30кг. Всичко се сипва в бидона и се залива с вода. 20-30 см. отгоре на бидона да е празно. Бидонът не се затваря плътно – само капакът се слага. Бърка се 2-3 пъти на ден до края на процедурата. На 6-7 ден се мери с виномера – захаромер. Когато стане на 12-13 винени градуса, се вари. При топло време материалът е готов за 6-8 дена. Излиза около 20-21л. ракия.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2011, 18:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Срещал съм подобни рецепти в Интернет пространството и винаги съм се чудил кой и защо ги пише. Естествено, че от това няма да излезе нищо. Липсва най-важният момент от процеса – озахаряването на нишестето. 20кг.картофи биха дали около 3 кг. захари. 12кг. овес, около 5кг. или общо 8кг. ферментируема захар и това е теоритичен добив. Остава някой да ми обясни, как от това количество захар, може да се изкара 20л. ракия.
Освен това, по този начин не може да се направи малц. Затова се разрових и намерих това описание на алкохол от картофи. Аз не съм го правил, но мисля, че е напълно достоверно и ако го пробвах, бих опитал с малка доза, докато усвоя процеса.

Алкохол от картофи

За тези от вас, заинтересувани да правят автентична водка или шнапс от картофи, следващата електронна поща от Дейвид Рийд , трябва да бъде интересна. Проблемът с картофите (като всички нишестени продукти) е необходимоста, първо да се превърне нишестето в прости захари така, че маята да може да ги преработи. Това става с използуването на ензими, съдържащи се в покълналите зрънца (малц).
Ечемикът има до момента най-високото съдържание на естествени amalase (diastase) ензими, отколкото другите зърнени култури и оттам е и неговата широко разпространена употреба и популярност от древните египтяни до днес.

Процеса на озахаряване на картофеното нишесте не е труден, но изисква да се спазва определена процедура.Той започва при ниска температура,като се повишава на етапи и се оставя за определено време,за да могат ензимите да си свършат работата на дадения етап..

За да разберете процесът по-добре, пробвайте следното :

1. Сварете картофите така, че да са все още твърди - около 12 - 15 минути при нормална температура или 20 минути при ниска топлинна енергия. Запомнете, че те трябва да бъдат леко недоварени.
2. Прибавете грубо смлян ечемичен малц. Малцът не трябва да е изсушен, а трябва да бъде “зелен” малц.Той притежава по-голямо количество ензими от сушения.
3. Покрийте с достатъчна вода и загрейте до 45С. Задръжте на тази температура за 15 мин. и разбърквайте редовно.

4. Загрейте до 56С. Задръжте отново за 15 минути и т.н.

5. Загрейте до 65С. Задръжте и разбърквайте постоянно – 15 минути.

6. Загрейте до 70С. Задръжте и бъркайте постоянно отново за 15 минути. Това прави 60 минути, които трябва да стигат за малка партида. Някои партиди ще имат нужда от по-дълго време, специално по-големите партиди. Повечето процеси протичат в точка 5 и 6. Затова,времената в т.3 и 4 ,може да се намалят на по 10 мин.,а в т.5 и 6 ,,да се увеличат на 20 мин.

7. След като цялото нишесте се е превърнало в елементарни захари, за да се спре ензимния процес, температурата се вдига за кратко до 80С, след което се охлажда бързо до 50 – 60С. Внимавайте, за не загорите захарите!

8. Охладете до 24С, Разредете и установете SG на разтвора от 1060 - 1080 и започнете ферментация.


20 - 25 килограми картофи
1 кг. ечемичен малц
50 - 100 g мая (хидрирана).
Вода


Почиствайте цялата мръсотия от картофите.
Поставете картофите в съд и ги покрийте с вода. Нагрявайте до завиране. Гответе ги, докато първите се разпукат - това трябва да е около 1 час. През това време, хидрирайте маята и смесете 1 кг. малц и 2 литра вода (ако използувате домашноприготвен малц, не го изсушавайте)
3. Излейте водата от съда. Смачкайте картофите в преса, докато те са горещи. (ако бъде направена правилно изглеждат, като гъста каша.)

4. Поставете кашата в съд и я нагрейте до към 60C. Прибавете 1 / 3 от хидрирания малц в съда и разбъркайте добре. Чакайте докато температурата се качи до 65С и прибавете останалата част на малцa.Разбъркайте добре и го оставете за около 2 часа. Разбъркайте често (ако бъде направено правилно, кашата трябва да е полутечна.)
5. Спрете котлонът и поставете съда на хладно място. Когато температурата спадна на 25С, налейте кашата във ферментатора и прибавете мая (хранителни съставки, не са нужни). Мехурите от въглероден двуокис трябва да се надигнат след няколко часа. Основната ферментация продължава около два дни и завършва до четири дни - ако вие сте направили всичко, както е описано. Резултатът ще бъде 7 - 12 % abv, което зависи от нишестето на картофите.

Това е начина, по който аз го правя. (бел.авт.). Има много различни начини също - но има винаги четири стъпки.

1. Смекчаване на клетъчните стени.
2. Смачкване на картофите.
3. Превръщайки нишестето към малтоза.
4. Ферментиране.
Трябва да се знае, че вода не се добавя повече от 2 литра.Картофите съдържат вода в себе си.

P.S. ако кашата е направена правилно, трябва да може да се дестилира в дестилатор, който има вътрешно загряващ елемент - аз го правя (бел.авт.) с 2 kW нагревател, монтиран в бойлера с включен регулатор на мощност.

Сравнителна таблица на основното съдържание на най-често използваните суровини.

Суровина..Вода…Протеини…Мазнини….Нишесте…Целулоза
Овес …….12%……..13%………..7% ……….60% ………12%
Ечемик… 12%……..11%………..2%………..63%………..12%
Ръж…….. 12% …….12% ……….2% ……….62% ………12%
Пшеница..12%…….. 11%…… 1.5%……64%………. 11%
Картофи..75%…….. 1.5%…….. 0.1%……14%………… 1%


*******************************************************


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2011, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 19:34
Мнения: 7
Местожителство: Белоградчик
Колега и аз имах тези съмнения относно рандемана.Значи все пак си трябва захар, ама с тези цени :explode:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2011, 22:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 552
Местожителство: г. Русе
Само да поясня че тоа символ " " фактически е знакът за градус "О" .

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2011, 23:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
bobizdr написа:
Овесът се ратява върху мокра черга, докато поникнат 3-4мм. листенца и 5-6мм. корени (4-5 дена)

Не съм кълнил овес но мисля че няма да е по различно от ечемика, в рецептата ме притеснява 3-4мм. листенца това би трябвало да значи че кълнът ще пробие ципата и ще се покаже, а при ечемика покаже ли се кълна той адски горчи повече от горчива краставица, сравнявам го защото вкусът е идентичен.
Но ако става дума за самият кълн да е 3-4мм. той все още не е пробил ципата пък и е казано че корените са 5-6мм. при тази дължина на корените при ечемика кълнът не е пробил ципата на зърното.
Какъв е биологичният процес при кълненето, с достигане на определена влажност на зърното /поема вода/ и необходима температура /над 10*С/ зародиша започва да се развива и корените и кълнът /стеблото/ започват да растат, необходимата енергия за растежа им се взема от нишестето, като зародишът образува ензими които го разграждат до глюкоза. При ечемика в даден момент от кълненето ензимите са в повече и могат да озахарят до 4 пъти по голяма маса нишесте от собствената му. Точно тази особеност на кълновете ечемик се използва за озахаряване на по големи количества нишесте. От друга страна процесът на озахаряване на различните ензими при високи температури се ускорява многократно, но над определена температура ензимът се разпада /както каза StillMan над 80*С край с ензимите/Трябва да се обърне внимание и на това че колкото по голям става кълнъ и корените толкова по малко нишасте остава в зърното.
Тъй че в картофите и покълналият овес има нишесте което да се превърне в захар, а покълналият овес съдържа ензими, ама в рецептата не се споменава за загряване за да се получи бързо озахаряване, трябва да се надяваме че в процеса на ферментация ензимите при температура от 20-25*С ще разградят нишестето.
Между другото аз заложих една проба 600гр. нишесте 500гр. смлян малц, 500гр. захар, 2гр. лимонтозу 2гр. активатор за ферментация /диамониев фосфат, амониев сулфат и витамин В1/, 4л. вода и едно пакетче мая на д-р Йоткер. Пробата е без температурна обработка на малца и нишестето. Вече се избистри трябва да дестилирам част от материала за да видя колко алкохол се е получило. Ето го и решението на задачата viewtopic.php?p=12609#p12609 провал.
Също така по методът който предложи StillMan за озахаряване на картофите, само че с ечемик и смляна царевица съм заложил две проби за ферментация.
Рецептата ми е по съвети на StillMan но аз я промених малко в калпазанска посока. Количеството малц към зърно 1/3. Първо завирам вода на 1кг. смляна царевица 3л. вода. След като изсипя царевицата в кипяща вода бъркам с дрелката и бъркалка за теракол да се получи кашата. След това завивам съда с 3-4 одеяла. Оставам така да престои 1ч. За това време се е получил качамак /с нож да го режеш/. След това се добавя още 1л. вода на 1кг. царевица, каква ми е идеята нормалното съотношение зърно вода е 1/4 след озахаряване то да се получи 14-15% захарност, кашата така или иначе трябва да се изстуди до 65*С зад а се добави малцовото мляко, използвам тази вода да намаля температурата на качамака и да го разредя. Слагам студена вода по малко бъркам и меря температурата да стане 68-67*С ако изстине бързо до определеното количество вода доливам с гореща от бойлера. За приготвяне на малцовото мляко необходимото количество вода точа от бойлера като нагласям температурата на около 60*С смесвам я със смляният ечемик и добавям към свареното царевично брашно. Така температурата става около 65*С завивам пак с одеялата чакам 2ч. махам одеалата разбърквам и оставям кашата до сутринта да изстине тогава слагам маята.
Чакам пробите да ферментират, едната е 50л. другата 40л. при първата захаромера показа 15% захарност при втората 14% /ако може да му се вярва/. За достигане 20% захарност съм им сложил и допълнително захар, на тази от 50л. 3кг., а на другата от 40л. 2кг.
Като сваря ще споделя дали калпазанският ми метод е ефективен.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2011, 08:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Сварих 30л. от материала с царевица и малц, рецептата споделих по горе.
Излезе 3л. на 65%ал. и 3л. на 45%ал. Следва втора преварка.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2011, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
Здравейте! имам три -четири дървета джанки и ще изчакам да узреят добре дори да презреят но ни мислая да слагам захар. можете ли да ми кажета как да приготвя материала без захар? знам че ще излезе малко но.......


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2011, 11:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 568
Местожителство: някъде в Хейтърландия
dimitar_ivanov написа:
Здравейте! имам три -четири дървета джанки и ще изчакам да узреят добре дори да презреят но ни мислая да слагам захар. можете ли да ми кажета как да приготвя материала без захар? знам че ще излезе малко но.......

Ами вземи малко да попрочетеш,има толкова много писано по форума че няма да ти стигне отпуската. :) ;)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2011, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
BREAKER написа:
dimitar_ivanov написа:
Здравейте! имам три -четири дървета джанки и ще изчакам да узреят добре дори да презреят но ни мислая да слагам захар. можете ли да ми кажета как да приготвя материала без захар? знам че ще излезе малко но.......

Ами вземи малко да попрочетеш,има толкова много писано по форума че няма да ти стигне отпуската. :) ;)

един час четох форума и търсих но не открих отговор на въпроса ми " как да приготвя материал от джанки без захар" моля някой ако знае да сподели


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2011, 13:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2787
Местожителство: ''Survivor'' България
Джанките имат малка захарност и има вероятнос ферментацията да тръгне в неправилна посока( на оцет) заради дивите дрожди които са по тях,за това ще споделя собствен опит:
1 заварваш материала да кипне.(дивите дрожди измират)
2 пецеждаш и отделяш костилките.
3 залагаш материала в бидона(каца) и възбуждаш с културни дрожди(продават се по магазините).
Искам да те предупредя че рандимана е много малак, АКО ти се откъсне от сърцето някое кило захар ,да направиш захарноста поне на 16% 17% резолтата ще е друг. :thumbs1: .Успех.
Пс.С трици маймуни не се ловят.. :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2011, 14:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
MONI BARONA написа:
Джанките имат малка захарност и има вероятнос ферментацията да тръгне в неправилна посока( на оцет) заради дивите дрожди които са по тях,за това ще споделя собствен опит:
1 заварваш материала да кипне.(дивите дрожди измират)
2 пецеждаш и отделяш костилките.
3 залагаш материала в бидона(каца) и възбуждаш с културни дрожди(продават се по магазините).
Искам да те предупредя че рандимана е много малак, АКО ти се откъсне от сърцето някое кило захар ,да направиш захарноста поне на 16% 17% резолтата ще е друг. :thumbs1: .Успех.
Пс.С трици маймуни не се ловят.. :megagrin:

искам да си направя ракия както са я правили едно време хората- без захар и истинска :) аз не търся количество а качество! варил съм ракия и искам да опитам без захар :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2011, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Методът на правене на ракия само съм го чувал не съм пробвал.
Събирали са само презрели плодове и паднали от дървото. Всеки ден се е събирало по малко махали се костилките и се слагал плода в кадуса. Бърка се всеки ден. Когато свършат с беритбата оставят материала да потъне шапката и варят.
Само от плод сливи,джанки или кайсии от 100кг. материал се получава 7-8л. ракия в най-добрият случай.
Предимство на метода е че ароматите се концентират в по малко количество ракия.
Недостатък е това че материала може да вкисне поради малката захарност.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 26 Юли 2011, 08:52, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2011, 07:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 19:34
Мнения: 7
Местожителство: Белоградчик
Здравейте колеги.В момента си правя експеримент с ечемик.Сложих го да покълне.Дотук добре,обаче сега като ферментира има един много гаден мирис ( като селска тоалетна ) и въпроса ми е ,така ли мирише и ако не какво може да се направи.Притеснява ме каква ракия ще излезе.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2011, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Материала си мирише на мая или на бира ако е само от ечемик вкусът му е на разгазирана бира но не горчи, ако има царевица е малко по различен.
За да му хванеш цаката първо се пробва с малки количества.
Не че съм голям спец до сега пробвах с проби по 5л. имам вече и две проби по 40л. с малц и царевица.
Опиши точно какво си направил от покълването на ечемика.
Описал съм как трябва да се мие ечемика за да се отстранят развалените зърна, които нямат кълняща способност.
Важно при процеса на малцуване е накисването и миенето да се прави със студена чешмяна вода /хлорът дезинфекцира/, да се сменя водата сутрин и вечер при смяната на водата се измива пак един два пъти. и се оставя за 2-3ч. без вода за да вземе въздух.
Покълване чрез завиване с найлон пак не става спарва се, ечемика се поставя върху мрежеста повърхност за да може да диша и се завива с тензух или изкуствен плат със същата плътност.
При покълването пак се разбърква сутрин и вечер и се облажнява трябва да се следи температурата за да не се спари ако се вдигне над 25*С се разтила на по тънко. При покълването ечемика започва да мирише на свежо настъргана краставица, наличието на кисел, мухлясал или всякъкъв друг неприятен мирис говори за запарване, мухлясване или вкисване, материалът трябва да се изхвърли.
Ако сега ти мирише селска тоалетна след като го свариш ще ти замирише на градски кенеф, ароматите след дестилация се концентрират от 5 до 7 пъти.
Стартът на ферментацията трябва да се направи силен за да се предотврати развитието на други бактерии, слага се около грам на литър мая. Ферментацията задължително трябва да става под воден клапан.
Също така миризмата на материала зависи и от използваната мая. С маята на доктор Йоткер си мирише на бира докато Юва удря на кисело. Има много живи май но трябва да се пробват коя става за работа. Пробвал съм с една френска жива мая която я взимам от пекарна за хляб и тя има приятен аромат.
Така че трябва да споделиш какво си направил за да се разбере къде си сгрешил.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2011, 13:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 19:34
Мнения: 7
Местожителство: Белоградчик
Мерси колега.Схванах си грешката,а тя е че го бях завил с найлон :datz: .Така и така си правя експеримент,ще взема да го довърша докрай и ще пиша за резултата.Случайно някой да знае какво може да се сложи преди варене,за да убие малко тази смрад.


Върнете се в началото
  
 
 [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима