Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2011, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
petiomalchev написа:
Методът на правене на ракия само съм го чувал не съм пробвал.
Събирали са само презрели плодове и паднали от дървото. Всеки ден се е събирало по малко махали се костилките и се слагал плода в кадуса. Бърка се всеки ден. Когато свършат с беритбата оставят материала да потъне шапката и варят.
Само от плод сливи,джанки или кайсии от 100кг. материал се получава 7-8л. ракия в най-добрият случай.
Предимство на метода е че ароматите се концентират в по малко количество ракия.
Недостатък е това че материала може да вкисне поради малката захарност.

материала няма ли да е много гъст? Вода слага ли се?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2011, 16:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 19:34
Мнения: 7
Местожителство: Белоградчик
dimitar_ivanov написа:
petiomalchev написа:
Методът на правене на ракия само съм го чувал не съм пробвал.
Събирали са само презрели плодове и паднали от дървото. Всеки ден се е събирало по малко махали се костилките и се слагал плода в кадуса. Бърка се всеки ден. Когато свършат с беритбата оставят материала да потъне шапката и варят.
Само от плод сливи,джанки или кайсии от 100кг. материал се получава 7-8л. ракия в най-добрият случай.
Предимство на метода е че ароматите се концентират в по малко количество ракия.
Недостатък е това че материала може да вкисне поради малката захарност.

материала няма ли да е много гъст? Вода слага ли се?
Доколкото си спомням ,едно време дядо ми така правеше ракията от сливи и сипваше в казана вода за да не е гъсто.Сега колко вода е слагал не знам,обаче се сещам ,че винаги слагаше и сода бикарбонат ,защото винаги материала беше леко кисел.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2011, 17:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
bobizdr написа:
dimitar_ivanov написа:
petiomalchev написа:
Методът на правене на ракия само съм го чувал не съм пробвал.
Събирали са само презрели плодове и паднали от дървото. Всеки ден се е събирало по малко махали се костилките и се слагал плода в кадуса. Бърка се всеки ден. Когато свършат с беритбата оставят материала да потъне шапката и варят.
Само от плод сливи,джанки или кайсии от 100кг. материал се получава 7-8л. ракия в най-добрият случай.
Предимство на метода е че ароматите се концентират в по малко количество ракия.
Недостатък е това че материала може да вкисне поради малката захарност.

материала няма ли да е много гъст? Вода слага ли се?
Доколкото си спомням ,едно време дядо ми така правеше ракията от сливи и сипваше в казана вода за да не е гъсто.Сега колко вода е слагал не знам,обаче се сещам ,че винаги слагаше и сода бикарбонат ,защото винаги материала беше леко кисел.

БЛАГОДАРЯ! ТОЧНО ТАКА- ПРИ ФЕРМЕНТАЦИЯТА НЕ СЕ НАЛИВА ВОДА ! НАЛИВА СЕ ПРЕДИ САМОТО ВАРЕНЕ :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2011, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Как разбирали казанджиите дали материала е гъст. Дървена дръжка от метла я слагат в материала ако стои права е гъст, ако пада е добре.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2011, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
:2thumbs:
petiomalchev написа:
Как разбирали казанджиите дали материала е гъст. Дървена дръжка от метла я слагат в материала ако стои права е гъст, ако пада е добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 07:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
bobizdr написа:
Мерси колега.Схванах си грешката,а тя е че го бях завил с найлон :datz: .Така и така си правя експеримент,ще взема да го довърша докрай и ще пиша за резултата.Случайно някой да знае какво може да се сложи преди варене,за да убие малко тази смрад.

Това което можеш да направиш е да свариш материала и да го филтрираш или накиснеш с активен въглен и след отстраняване на миризмата да го свариш втори път. Има и метод на химическа очистка с калиев перманганат и сода, но го свари и после ще мислим.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 19:34
Мнения: 7
Местожителство: Белоградчик
Смрадливия материал е сварен.Има лек гаден мирис и мисля да му сложа 2 кг. малини и да престои.Какво друго мога да му направя,че мисля да го препичам след 2-3 дни ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2011, 10:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Както ти писах да го филтрираш през активен въглен. Ако имаш някой стар филтър от кана BRITA също става.
Това което смяташ да го превариш с малини е добре но не се знае как ще се смесят двата аромата и какво ще се получи, за това първо трябва да премахнеш аромата на дестилата и така да сложиш малините.
Колко литра е дестилата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2011, 12:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 19:34
Мнения: 7
Местожителство: Белоградчик
Дестилата е към 11 литра заедно с патока и първака.Колко активен въглен да сложа? Имам няколко книги и там пише по 2 гр. на литър ,което в моя случай е 22 гр. До сега не ми се е налагало да ползвам активен въглен и за това питам.Сега съм се заел с направата на ракия от пшеница без захар и ако се получи нещо ще го споделя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2011, 15:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За накисване според проблема дават дози за литър от 4-20гр. Гледай въглена да е по едър че миналата година докато избистря една ракия с въглен на прах бая зор видях, ама хванах му цаката. Остави си 100мл. за сравнение да видиш дали има разлика. Ако е на гранули въглена може да напълниш една тръба и да филтрира ракията през него, като ракията трябва да тече на капки. Има такъв въглен който се използва във филтрите за аквариуми.
Може да споделиш какво си наченал ще помагаме нали за това е форума.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима