Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 08:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Пяна при варене
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Юли 2011, 23:04
Мнения: 3
ЗДРАВЕЙТЕ!ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВАРЯ РАКИЯ ОТ ЖИТО.ФЕРМЕНТАЦИЯТА ПРОТЕЧЕ МНОГО ДОБРЕ И НА 15 ДЕН ВАРИХ.ПОНЕЖЕ МАТЕРИАЛЪТ БЕШЕ ЗА ДВА КАЗАНА ИЗТОЧИХ ЗА ПЪРИЯ И ИЗЛЕЗНА ЧУДНА РАКИЯ.ПРИ ВТОРИЯ ТРЪГНА ДОБРЕ И ИЗВЕДНЪЖ ЗАПОЧНА ДА ТЕЧЕ НЕЩО КАТО ПЯНА СЛЕД МАЛКО ЗАМИРИСА НА ЗАГОРЯЛО?!?!?!? ПОНЕЖЕ ЗАРЕДИХ И ВТОРИ БИДОН КЪДЕ ГРЕША И КАК ДА ИЗБЕГНА ПЯНАТА И ЗАГАРЯНЕТО?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 02:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Рецептата без захар ли е или със, ако е със захар житото натрошено ли е или не.

Предположение:
При рецепта с натрошено жито и малц /без захар/ съм забелязал че материала при ферментация много се пени, при варенето сложих не бистър материал, при температура на парите в казана над 90*С и силен огън почва да излиза пяна от чучура.
Какво може би се е получило при теб, на 15 ден материала сигурно е взел да се утаява в първият казан си сложил само бистро / взимал си само отгоре от бидоните/, от което следва и добрият резултат при първото варене. При вторият казан може би причината е в това че си налял и от утайката, при достигане на определена температура материала е започнал да се пени доста и казана е бил засилен и утайката е започнала да загаря.

Мерки които трябва да се вземат при материал от жито:
Материала се изчаква да с избистри и се вари само бистрото.
Правил съм материал от царевичен грис и булгур 50/50 и 1/3 от тяхното количество малц. Материала при ферментация и дестилация не се пени.
Причината е че царевицата е естествен пеногасител, съдържа доста мазнини.
Като предложение в рецептата на материала да се включи едро смляна царевица или да се сложи направо в казана. Необходимото количество което ще се сложи в казана обаче трябва да се установи опитно. Мисля че 1-2кг. едро смляна царевица на 100л. материал ще свършат работа.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 28 Юли 2011, 10:58, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 10:46 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
GRENOLI, писането само с главни букви по форумите се приема като "викане". Моля, имай го предвид, и си редактирай мнението.

Благодаря!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима