Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2011, 11:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юли 2011, 10:07
Мнения: 20
Местожителство: София
Благодаря Ви, че Ви има...айде сефтето и от мене. Преди 8 дни набрах около 50-60 кила джанки. Сложих ги в един бидон така цели без да ги мачкам, че нямаше време. След 3 дни отидох пак, смачках ги добавих 4 кг.захар + 16 л вода, няколко компота, няколко бурканчета сладко, обаче не можах да измеря захарността, че беше доста гъст материала. Вчера пак ходих измерих и беше 5%. Демек след 2-3 дни съм готов за варене на ракия....обаче нещо като че ли ми накиселва материала...и от това което четох из форума следва преди да варя да добавя сода...имам грубо казано 80-100 кг м-л....колко пакетчета и по кое време да сложа содата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2011, 11:58 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Първо отдели само сока (течността) и вари само нея иначе може да загори. Става лесно със сито, марля, сито от фритюрник...
Содата (сода за хляб, натриев хидрогенкарбонат) 2,3 пакетчета - преди да вариш. Сипваш първо само течността в казана, после слагаш содата и като спре да шупти вариш.
Това е, успех!

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2011, 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юли 2011, 10:07
Мнения: 20
Местожителство: София
Мисля, че не е чак толкова гъсто, освен това ще сложа на дъното на казана малко слама.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2011, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
4ukundur написа:
Мисля, че не е чак толкова гъсто, освен това ще сложа на дъното на казана малко слама.

Прецеждай, най вече заради костилките.А казана загаря и не само по дъното но и в горния краи на течноста, така че или прецеждаш или разреждаш.И много внимавай със содата... :!: по по лека, да няма после... :help:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2011, 13:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юли 2011, 10:07
Мнения: 20
Местожителство: София
Да, костилките задължително ще махна, те нали сами си падат на дъното, така, че ще ми е лесно си мисля...абе не знам какво си мисля, че съм новобранец, ама така четох...иначе ако прекаля със содата какво може да се случи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2011, 14:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ако прецедиш материала няма смисъл да слагаш слама, при прецеденият материал ракията излиза по бистра и патокито тръгва по късно. Даже най-добре е да го прецедиш сега да оставиш материала в маза на по хладно и като се избистри да източиш само бистрото и да го свариш е ще имаш малко повече загуби за сметка на качеството. Ако мирише на оцет не трябва да го чака да се бистри вариш.
Содата като я добавяш е хубаво да я разтвориш във вода примерно 1 пакетче в литър вода или два. Добавяш по малко и бъркаш, трябва да остане леко кисел материала. Прекалиш ли със содата остава вкус на сода в ракията, също така голямото количество сода убива аромата.
Содата я слагам когато съм сложил материала в казана и съм запалил огъня, бъркам го по малко докато материала започне да пари и тогава слагам капака, така по-равномерно и по-бързо се затопля материала.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2011, 09:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юли 2011, 10:07
Мнения: 20
Местожителство: София
Ще сложа на тия 100-тина кила 3 пакетчета сода пък да видиме. Ще пиша колко съм изкарал. Днеска ще си ходя до село да видя каква е ситуацията...по принцип би трябвало до тази неделя да е готово за варене на ракията ама няма да имам възможност, така че ще бъде другата...фатално ли е по-дългото стоене на м-ла?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2011, 10:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не ти казах колко пакетчета да слагаш защото това се преценя на място и според материала, но пак повтарям трябва да остане леко кисел.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2011, 11:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
не,няма да е фатално.
Ако имаш патоки някакви и е приключил процеса -добави ги към материала,така ще предодвратиш всякакви понататъчни процеси.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2011, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юли 2011, 10:07
Мнения: 20
Местожителство: София
И така рекапитулацията...днеска варих ракията. Около 90 кила джибри, сложих 1 пакетче сода. В тия джибри има 8 кила захар. Половината от тях съм брал на 23, 24 юли /+4 кг.захар/, другите на 30-ти, а на 2-ри август съм сложил захарта /пак 4 кг/ на вторите. Втората половина е седяла около 4 дни със захарта, не е ли малко, въпреки, че беше на 0% захарността днеска. Без костилки съм слагал и със съвсем малко шлюпките, кожите на джанките. Започна да тече на 62 градуса спрях я на 35 и стана общо 14 литра някъде около 48 градуса. Паток около 4-5 л, нямах търпение да чакам повече...него го спрях на 25-26 градуса. Като падне с още 2-3 градуса след някой ден на 45 градуса ще е перфе. Общо от до беше точно 3 часа. Изхвърлих около 200-300 мл първак, въпреки, че на лулата на казана имаше някакво бурканче което уж събирало метиловия, ама нещо не му имах вяра. И от него изхвърлих около 200-250 мл. Като за първи път ми се струва, че съм се справил повече от прилично. И то защото съм се водил изцяло от вашите съвети, а не се поддадох на идеите на тъста. Споделете ако виждате някъде грешки щото 100% има. Не знам защо ракията обаче тръгна доста топла, почти гореща, може би засилихме първоначално огъня доста, но после пак си течеше топла, въпреки, че охлаждането си беше добре, а друг път съм бил на казан ама си тече почти студена ракията. Дълго стана, ще се радвам на всякакви мнения и препоръки за следващия път, щото вече дремят под сайванта още около 50 кила м-л.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2011, 22:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Трябвало е да отделиш малко повече първак и да я спреш на 40-45%. :) Смело напред...за първи път е добре!Аз варя всеки ден и пак някой път нещо се обърква.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 10:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юли 2011, 10:07
Мнения: 20
Местожителство: София
Naskohondata1 написа:
Трябвало е да отделиш малко повече първак и да я спреш на 40-45%. :) Смело напред...за първи път е добре!Аз варя всеки ден и пак някой път нещо се обърква.


Ми над 500 мл съм хвърлил, мислиш, че е малко ли? Някъде тука четох, че някои хвърлят по 200-300 мл. Мислех да я спра на 40 градуса, ама пуста лакомия гледам че тече със добър градус.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Първак се отделя 1-2% от заложеното количество за дестилация. Примерно на 100л. материал се отделя 1л. първак за грозде и до 2л. за плодове при тънка струйка на чучура.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: noiseless, qzmp и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима