Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 23:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2011, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2011, 17:08
Мнения: 14
добър ден колеги производители.сравнително нов потребител съм ,но правя ракия вече 15год.сблъсках се с проблем от операция която не бях правил досега.заложих джибра като второ вино 1към3 захар и вода ,превря си нормално и към края на ферментацията добавих още захар и вода 1към3 за да достигна количество от 300литра заради казана на който варя ,това е по финансови причини естествено.Ферментацията като че ли я няма, газ се отделя удря в носа ,не пука като удара бидона ,утаява се и изплува течност със семките като да е готово,захаромера замръзва на 15захарност.Прочетох статий тук ,промених киселинноста с лимонтузу по 7гр. на 1кг.захар.Винарки се напълни мазето,би трябвало дрожди да има.Днес пробвах с хлебна мая със захар и лимонтузу и чай сух,тръгна перфектно в купата добавих след 40мин.2литра джибра пак тръгна ври екстра всичко при темп. около 25-27градуса темп.добавих го след още 2ч. към две подгрети кофи джибра и след 4ч.умре цялата история.Носат се слухове за добавка на натриев бензоат в захарта от производителите,четох статии и за това ,не знам кво да правя,чакам PH-лента да видя и киселнноста.Някой ако е брал ядове дайте съвет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2011, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Доколкото схващам,при почти завършила ферментация си бухнал захар и вода допълнително,но...дрожди няма вече,те са разградили захарта.Новата захар и вода със маята не тръгват,защото алкохола трепе дрождите.....Трябват ти дрожди работещи с алкохол до 18% и при прекъсната ферментация!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2011, 17:08
Мнения: 14
ОТ къде мога да намеря такива дрожди,и може ли да добавя малко бурно ферментиращо джибри със сливи или и с него нема да стане


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
nicky_nikiforov написа:
ОТ къде мога да намеря такива дрожди,и може ли да добавя малко бурно ферментиращо джибри със сливи или и с него нема да стане

Няма да стане.... както казва Наско има алкохол и трепе дрождите трябват колтивирани дрожди (немога да се сетя сега) от каде да ги вземеш. някой ако знае да каже........

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 08 Авг 2011, 22:57, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 22:54 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Фланкер ги раздава с доставка по куриер shop. bulgariandrinks.com,FCD дрожди


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Дрожди http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... mentatsiya
Поради това че си сложил повечко вода и захар трябват и хранителни вещества за дрождите http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... hiazote-ph Друга подхранка за дрождите която може да добавиш е магнезиевият сулфат /английска сол/ продават по аптеките.
За 300л. материал ти трябват 60гр. дрожди, 90гр. активатор на ферментация и 15гр. магнезиеф сулват. Подхранките се слагат на другият ден след засяване на дрождите в материала.
Каза че си поръчал pH - лентички, измери ли киселинността трябва да е в границите от 3,5 до 5,5 най-добре 4,5.
Успех и пиши какво е станало.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 23:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2011, 17:08
Мнения: 14
мерси за инфото утре ше подтотва нещата ,ше пиша какво става.преди 15г.садих захарна тръстика бех много доволен при тия цени на захарта догодина пак ше сада,щото с тия гимнастики тоа месец 20кг.захар па другия пак и се насмитат нещата.от 10кв.метра изкарах 80литра захарен сок и стана перфектна ракия като го омешах с гроздето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 23:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2011, 17:08
Мнения: 14
ей това е супер евтин материал евала още утре ще ги поръчам нещата,само че от кои дрожди ВО213 или fcd


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 23:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
В описанието на ВО213 е посочено че са за ракия.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2011, 08:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
nicky_nikiforov написа:
...преди 15г.садих захарна тръстика бех много доволен при тия цени на захарта догодина пак ше сада...от 10кв.метра изкарах 80литра захарен сок...

Я пораздуй малко за захарната тръстика.Хубаво е да пуснеш отделна тема защото тук ще се затъпче отгоре с информация и няма да е толкова полезно.Сподели кога се сее, какво е "обслужването", как се вади сока после и т.н. С тези цени на захарта наистина си е тъпотия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2011, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2011, 17:08
Мнения: 14
ок ще се опитам да обясна това което знам и съм правил в отделна тема


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2011, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2011, 17:08
Мнения: 14
Човека от фирмата ми препоръча и Активатор Dynastart - за дрожди ,като му обясних проблема ,обаче забрави да питам за магнезиевия сулфид,да не стане като натриев хлорид и сол.Ама утре ще питам ,абе питах го ама се увлекохме от подробности.Утре като ми достават материала почвам да го правая,че сложничко било ше пратат и обяснение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2011, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Е да де магнезиевият сулфат е английска сол. Продават го в аптеките. Пробвал съм го, колегата StillMan ме посъветва за него, тои подхранва само с ДАФ /диамониевфосват/ и магнезиев сулфат.
Заложих две зърнени джибри първата с комбиниран активатор на ферментация /диамониевфосват, амониевсулфат и В1/. Втората джибра я заложих след 3 дни като добавих активатора за ферментация и английска сол, ферментацията завърши един ден след първата джибра. То има и много други фактори които могат да засилят скоростта на ферментацията но уж ги правех и двете джибри при едни и същи условия само разликата беше добавяне на втората магнезиев сулфат.
От подхранките има фаида но стига да са в разумни граници някъде из нета ми бе попаднал един документ в който пишеше че диамониевият фосват или комбинацията му с амониев сулфат е разрешена от БДС до 30гр. на 100л. материал за вино.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 09:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2011, 17:08
Мнения: 14
получих ги от еконт нещата ,сега ше четем и ше забъркаме работите,па квото дойде


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 19:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2011, 17:08
Мнения: 14
колега petiomalchev ,да питам в упътването на фланкер най -първата процедура е сулфатирането с магнезиев сулфат,при положение ,че трябва да се корегира наличието на серен двуокис до 1-2гр.на 100л.,тово има ли начин да се разбере,т.е дали има нужда от сулфатиране.фланкер ми препоръчаха и dynasartq ,и го взех и него за по добро рехидратиране на дрождите било.Утре отварям лабораторията и почвам.Само тази вечер да помогнеш за сулфатирането.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима