Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 01:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2011, 11:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
В България става захарната метла, която се бърка със захарната тръстика. Самата тръстика се отглежда в суптропичен климат,както и в някой области на Португалия и Испания. Масово се говори, че се е отглеждала и тук преди време, но вероятно става дума за метлата. А захарната метла се отглежда със семена,сеесе в началото на май и ставало за около 4 месеца. Разходната норма за захарното е 3 кг.
Ето какво изрових от нета.
....................................................
Захарната тръстика и захарната метла са два различни вида. Захарната тръстика е вид който се отглежда в тропичните райони, сока от стъблото може да се кристализира и да се получава кристална захар и последно никога не се е отглеждала в Бългърия. Захарната метла е една от разновидностите на соргото - те са
сорго за зърно, техническа метла, суданка и захарно сорго или захарна метла. Сокът от стъблото на захарната метла не може да кристализира и от него след изстискването на стъблата и варене за сгъстяване се прави петмез, който с прибавянето на тиква става рачел. Петмезът може да се използва за варене на ракия, а растенията поради високото въглехидратно съдържанието са много подходящи за силажиране. Това е късно-пролетна култура която не понася слани затова се сее в края на април и началото на май. Сее се със семена които се получават от метлицата на върха на растението и отива около 1 - 1.5 кг/дка. Сеитбата е на 70 см, като царевицата и се отглежда като нея, но на неполивни площи защото е много сухоустойчива. Внесена е в България от турците и се сее по нашите земи много отдавна, като много хора неправилно я наричат захарна тръстика.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2011, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2011, 17:08
Мнения: 14
Извинявай колега ,покрай мойте проблеми споменах ,че съм садил преди 15-ина г.и ме помоли някой да споделя опит в отделна тема.Да и аз предполагам ,че става въпрос за подобие на тропическата,едно време в хитовия сериал "изаура" имаше плантации ама тръстиките се виждаше че са по 3-4м. Лошото е че тогава не бях в час да измеря количество и захарност от определена площ,но съм обещал догодина ше сада и всичко ше се мери.Тази която садих стана около 2м.висока,и дебела колкото царевицата,да отгоре има метла като царевицата от която се вади семето .Сложният начин да се изцеди на валяци,защото трябва да се прави тази машинария,лесния е има едни резачки за царевица,която я реже на 3-4см.парчета,използва се за хранене на добитъка,добавя се вода да залее парчетата и се вари докато омекне да може да се прецеди ,а може и да не се прецежда ,няма странични лоши аромати.А относно варенето на петмеза ,от стари хора знам ,както ти сам каза още от турско време е пренесена,може някъде по градовете да е и имало захар на кристали ,но е била недостъпна за село,та това е бил единственият подсладител който става.Щото и от захарно цвекло са правили петмез ама е все едно сладка кал да ядеш.Прецаках се веднъж и с тоа продукт,захар има ама да пиеш и да плюваш. :furz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
При тая скъпотия на захарта,това с трастиката си е решение на въпроса.
Ето едно полезно саитче http://hobi-semena.com/sorgo.html
Да незабравяме че България има традицйи ,близо до Карнобат има едно село Церковски,
още стои цеха за меласа и спиртоварната, само дето полетата с захарна метла вече ги няма.Ето и технологията.Но според мен,соровия сок може да се добавя в джибрито вместо захар
http://www.youtube.com/watch?v=vH3w47l2M-Q

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 12:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
традиции за какво-метли???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 12:53 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Наистина трябва да се търси алтернатива на захарта,при тези цени ракията ще излиза златна.Ако някой има повече инфо за машина за цедене на сорго/сладка метла/ нека да каже?

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
традиции за какво-метли???

Оказа се че това което расте в БГ не е трастика а по скоро някаква расновидност на камашит(коноп) или нещо такова е "сорготото".

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 13:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
var. saccharicum L-или захарна метла...
Навсякъде пише че сокът от нея не може да ферментира???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 13:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
var. saccharicum L-или захарна метла...
Навсякъде пише че сокът от нея не може да ферментира???

18% захарнос има,как да не ферментира.Ако не ферментираше, щеше да се използва за консервант. Вари се за да се испари водата и увеличи захарноста, с което се запазва за по дълго време.Но на нас не ни е нужна тази процедура,просто слагаме сока в джибрите за ракия( за вино незнам май нестава).

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 14:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Айде първо да четем...и захарноста е по-малко...
http://www.agrobiostim.com/bulgaria/pad ... tla_bg.htm

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 14:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Някъде по форумите някой написа:
Става, навремето от него са правили петмез, тогава само това е било сладкото, освен меда и купешката захар. Отглежда се като обикновенната метла, май нямаше съществени разлики, семето е различно. тези дни ще видя брат ми и ще го питам.
Захарната метла си е захар, не се отглежда трудно, но й трябва топло. По Несебър са ми казвали, че преди девети я имало много, но не знам дали не я бъркат с трастиката, иначе е много по захарна от нея и при изваряване до 2/3, максимум половината от началния обем стига гъстотата на захарния сироп за пчели. При добивите в страните, където я има масово може да получиш над 1 тон пчеларски сироп от декар. Става и за ракия, аз я пия с отвращение, но на някой им харесва.
Пропуснах - дава и около 1, 5 тона силаж/не е баш силаж - смачкани стъбла/, който се яде с удоволствие от животните, защото е сладък.

Та мисълта ми е че има и други мнения в нета :megagrin: не е лошо да ги прочетеш. :buch:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 14:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%B3%D0%BE
http://www.farmer-bg.com/news_view.php?id=10167
http://www.babylon.com/definition/Sorghum/Bulgarian
http://cvetya.com/agrotehnika-za-carevicata-2/
http://agronet.bg/agro/otglejdane/4194- ... metla.html
иии още много много...навсякъде пише ,че не ферментира тъй като захарите от стъблата не кристализирали...
и това са статии,неща с мааалко по-голяма тежест от цитирам:
"Някъде по форумите някой написа"....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 15:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Още от първият ти линк копирах това..
Употреба [редактиране]

Много видове сорго се използват за храна (като зърно или соргов сироп), за фураж и за производство на алкохолни напитки или биогорива. Повечето видове са устойчиви на суша и горещина и играят важна роля в земеделието в засушливите райони - Африка, Централна Америка, Южна Азия. Соргото е петата по важност зърнено-житна култура в света.[1]

В северните части на Китай соргото доскоро е основен заместител на пшеницата при производството на брашно. В големи части от Индия (Махаращра, Карнатака, Андхра Прадеш и други) безквасният хляб от сорго и днес е основна храна. В Южна Африка от соргото се приготвя гъста каша. В арабските страни се използват сварени несмляни зърна, както и брашно за приготвяне на нискокачествен хляб.

В Китай от соргото се произвежда популярната алкохолна напитка маотай. В Южна Африка си използва и за производството на бира, като сорговата бира се смята за традиционната напитка на народността зулу. Причина за нейната популярност е и фактът, че тя остава извън обхвата на съществувалата до 60-те години на 20 век забрана за използване на алкохолни напитки от чернокожите в страната. През последните години се разработват нови видове бира, базирани на соргото, които не съдържат глутен.

От някои разновидности на соргото се произвеждат сламени покриви и огради, кошници, четки и метли, а сламата може да се използва като гориво.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 15:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
да правят алкохолни напитки...от зърното обаче,а не от стъблата!говори се за бира!
А маотай се прави от пшеница и сорго....пак зърно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 15:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Сега говорих по тел.с приятел ,който ми каза че.....
сока от метлата ферментира само когато е млечно-восъчна а не восъчна зрялос, или накратко преди да исъхне стеблото и се отдели семето.
А бе щом има ЗАХАР неможе да няма и алкохол, поне така показва логиката.
ще го накараме да ферментира, няма каде да иде.Може би самостоятелно да неможе, ама като го смесим с джибри няма каде да иде щом има сладос(захар).

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 15:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
е тук да се обадят химиците и да кажат кво се прави с тези захари,които немогат да изкристализират...да се сварят ли...с киселина ли да се обработят...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима