Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 20:22 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Абе темата определено е интересна и май няма да е лошо да си поблъскаме главите :)
Честно казано, това за изкристализирането на захарите не го схващам, защо въобще е необходимо :nixweiss: Ами реално погледнато никой не ползва захарите за ферментация под формата на кристали. Да, така се купува - под формата на захароза, но и съставните й молекули (глюкоза и фруктоза) също в търговския им вид в повечето случаи са като кристали. Все пак всеки прави разтвор от захарта преди да я използва. Тук изключвам промишлените сиропи.
Спомням си, че преди доста време, баба ми - Бог да я прости, също гледаше в двора "захарна тръстика". Сигурно е била и захарна метла, но така съм я запомнил. Та от сока й правеше петмез и после с тиква - рачел. Беше невероятно вкусно :)
Обаче пак по спомени ми се върти, че петмеза беше мнооого гъст. Ако и в този случай е така то няма нищо чудно че не ферментира. Това че има захари нищо не значи. Може би осмотичното налягане тук си изиграва ролята, отделно от това, че за да протича що годе нормална ферментация трябва да има и свободно движение на дрождите в средата. А те като са "гипсирани" в гъстия сироп и не могат да докоснат тортата, какво могат да направят ... просто мнение.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
А бе луда работа върнаха ни години назад щом взех и да свивам цигари. Та май ще се налага и да гледаме сладка метла.
Еии че не се сещам къде бях чел за захарта тук във форума или другаде, че захарта след 30% захарност има консервиращо действие, е ами нали сладката не ферментират.
Мисля че ако захарността на суровият сироп от този продукт е около 15% направо може да се действа лимонтозу дртожди на другият ден активатор на ферментация и като спре да ври в казана. Мисля че няма нужда да се сгъстява ако от него направо се прави алкохол. Виж ако е за подслаждане на гроздови джибри тогава ще е необходимо да се заври за сгъстяване и дезинфекция, за да се запази по дълго време.
Щом царевицата е станала вече би трябвало и захарната метла да е станала /един колега и вика сладка царевица дядо му правел от нея петмез, каза че приличала на царевица без кочан/, ако се използва за подслаждане на гроздови джибри ще трябва да се запази до края на септември.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2011, 03:04 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Луда работа ,прав е Петьо, и не мога да разбера ,кой и защо я забърква захарта в този филм,явно пак някой е спретнал някакъв картел захарен ,само че ще страда целокупния български народ,няма захар няма лозаро-винарска промишленост и пак разни ментета от технически дървесен спирт(става въпрос за получения чрез сярно кисела хидролиза от дървесина техн спирт,а не за направо отровния дървен метилов спирт) ще трябва да се консумират,малко ли българи измряха 90 години от него та и още,да не говорим друго консумацията на захар според някои изследвания е в пряка зависимост с престъпността в една страна,висока консумация на захар отговаря на висока престъпност или ако се спре по някаква причина тази консумация(нашия случай) народа изпада в един вид захарна абстиненция и съответно престъпността скача пак до небесата,е сега сладки метли ще трябва да гледаме,според мен да докопаме по една обикновена и да изметем тия пичове дето вдигат захарта,айде нас кучета ни яли ,няма да се вари,ще страдаме и няма да пием,ама за жениците ни..,за тях ми е болката,българина вечер като е трезвен и кисел почва да бие жена си с повод и без повод..,та и те сиромашките защо да страдат от един такъв сух режим,да не говорим и друго няма и няма и да има българско правителство ,което е оцеляло след като е обявило по някакъв начин сух режим(справка хан Крум),а иначе то все някакъв изход ще се намери, още от Френската революция е известно като няма хляб народа минава на пасти,в нашия случай като не можем да варим шльоковица от плодове ,грозде и захар ,ще варим уиски от ечемик и царевица,или водка от картофи,или в краен случай табуретовка от табуретки по Илф и Петров(между впрочем там рандемана е най голям) и пак ще оцелеем,въпреки че пак за хората от властта ми е болката ,няма по неуправляемо нещо в света от нация от трезвеници,а ако става въпрос за българската-мисия невъзможна


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2011, 06:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Мони да ме извини,че и аз ще оплескам темата му,но надявам се Админа ако се наложи,да почисти...Kotebary,колега..за първи път съм съгласен с теб по някои пунктове....все пак Аз не вярвам някои да си бият жените,кеф цена няма нали?....В Бг някой няма интерес да се произвежда ракия без да си си платил за това,и какво следва...увеличава се захарта,акцизи,такси...и т.н.Пенчо си налага половинката,а тя за капак пие 2(малки) за успокоение на лявото и око в съседната кръчма... :) Така е,а Аз където съм е същото,захарта евтина,Майкъл бие 2 бири и спи,а комшията му пече шлъокавица....да не мисли Пенчо ,че само на него му е жега?Алкохола в развитите страни е доста скъп,а всеки опит на местните да прецакат власта се наказва с удар под кръста,това е.Забраненият плод винаги е по сладък,надявам се и захарната метла да е такава!Извинявам се още веднъж за отклонението! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 12:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Ха, определено интересна тема.
Сега я намерих малко случайно, но пиша по нея за да я съживя, защото ако ще се сее, сега е момента.
Аз лично мисля да опитам, но първо трябва да купя семена.
Пък след 5-6 месеца ще видим...

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 17:02 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Вместо захар ще купувате грозде и ще пиете нещо истинско. От 4-5 кг.23-24% захарност на гроздето ще ти даде рандеман толкова колкото кило захар.
А на който му се пие от захар, да си купува глюкоза.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Абсолютно съгласен, бай Драгане.
Още повече при цена на гроздето около 50 ст. просто не си заслужава.
Идеята за тръстиката ми беше ей така, за спорта, защото не видях някой да е правил, или поне описал как става и каква захарност има и въобще.
А за глюкоза, не знам, аз нямам опит с нея. Не знам и откъде може да купя.
Знам само, че диабетиците я консумират, ма същата ли е?
Ще поровя из форума, сигурно е писано...

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Май 2012, 21:14 
Offline

Регистриран на: 10 Май 2012, 20:40
Мнения: 2
Колеги и аз да се включа ... за тръстиката (соргото де...)
Миналага година не успях да докорам вкуса на ракията нещо. Тръстиката (захарното сорго) си го ползвам основно за маджун (петмез) върховен е . Децата и жената ще се изтрепят за него. На него цаката съм му хванал имам преса и т.н.. Та вече две години садя по 1 дка. А тая година съм вече реших да са два ! към момента е 3-4 см. висок. Семето ми е перфектно !
Та иде реч за ракията. Тук вече се поизложих... :cry:
Ферментацията мина перфектно, висок градус... нямам думи. Но оставя дъх на нещо зелено... като сено ли ... трева ли абе.... Та къде сбърках някои да каже.
Материала е само от изцеден сок от соргото- беше към 40 л. при това филтруван. Няма други примеси и нищо не съм добавял...
Хайде помогнете !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2012, 09:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А с какви дрожди ферментира ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2012, 20:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
sword написа:
Колеги и аз да се включа ... за тръстиката (соргото де...)
Миналага година не успях да докорам вкуса на ракията нещо. Тръстиката (захарното сорго) си го ползвам основно за маджун (петмез) върховен е . Децата и жената ще се изтрепят за него. На него цаката съм му хванал имам преса и т.н.. Та вече две години садя по 1 дка. А тая година съм вече реших да са два ! към момента е 3-4 см. висок. Семето ми е перфектно !
Та иде реч за ракията. Тук вече се поизложих... :cry:
Ферментацията мина перфектно, висок градус... нямам думи. Но оставя дъх на нещо зелено... като сено ли ... трева ли абе.... Та къде сбърках някои да каже.
Материала е само от изцеден сок от соргото- беше към 40 л. при това филтруван. Няма други примеси и нищо не съм добавял...
Хайде помогнете !!!

Колега това си е точно аромат на тръстика,никъде не си сбъркал.Малко непривичен вкус но ...... какво пък,на някои може би харесва(на мен също).Отлежаване му е майката. :) :thumbs1:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2012, 20:50 
Offline

Регистриран на: 10 Май 2012, 20:40
Мнения: 2
Абе дано си прав ама..... вече опитвах ракийка от тръстика у приятел , човече,като ром си беше направо ! А знам,че не е слагал есенции и др.гадости... Разправя ми,че сока от тръстиката -соргото първо трябвало да бъде преварен... Малко...ама преварен !
Все пак ще пробвам с отлежаването.Още има доста ракиджос
Мерси все пак ! ако някои има друго - да казва !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2012, 17:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 00:22
Мнения: 41
Местожителство: Бургаско, рядко Варна
Не можах да открия категорична информация за причината сорговият сироп да не ферментира. Все пак сухото вещество в него не е 100% захари. Може би има нещо сред съпътстващите вещества, което действа като инхибитор на процеса. Някъде срещнах, че зелената маса съдържа гликозид на циановодородната киселина. Някой пробвал ли е ферментация след сваряване и отпенване на сиропа? Знам ли...

Мен обаче ме интересува маджуна, най-вече за рачел. Умирам си за тая вкусотия. Тази година не успях да засея, семето ми остана, но напролет непременно ще сея някаква площ. Така че търся преса или компоненти за направата на такава. Най-вече редуктор с два изходни вала, като за валц машина.

_________________
Най-добрият начин да се избавиш от изкушението е да му се поддадеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2012, 17:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
В младите зелени части на соргото наистина има вредно вещество, което се нарича дурин. Може да причини натравяне на животни. Дуринът в сеното се разпада.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2012, 21:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
сорго и захарна тръстика са доста различни растения...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
ilu6a написа:
сорго и захарна тръстика са доста различни растения...

Не съм казал, че е едно и също.
Едва ли някой от тук присъщващите отглежда захарна тръстика, но пък някой може да има захарна метла, та за нея става въпрос.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима