Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 25 Май 2018, 11:34 Дата и час: 25 Май 2018, 11:34

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 12:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 776
Местожителство: Горна Оряховица
Къде ме връщате в детството бе хора 50 години назад че се сееше захарна метла (така и казваха ) зная го и съм ял мажун или маджун (въпрос на правопис и говор). Това растение остана в миналото едва ли има семена някъде и то от ентусиасти ;) за катуна семе не може да се намери та камо ли за захарна метла.
От това ракия (в смисъла които я познаваме и употребяваме) няма да излезе но ром може би.
:prost: :zauf2: :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 483
Местожителство: Казанлък
Маджун и петмез едно и също ли е?
P.S. Аха http://petmez.webdesign-net.net/

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2788
Местожителство: ''Survivor'' България
Krass написа:
Маджун и петмез едно и също ли е?
P.S. Аха http://petmez.webdesign-net.net/

Петмез е; печена тиква залята с маджун/варен сок от метлата/.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 483
Местожителство: Казанлък
Това е рачел ;)

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 18:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2788
Местожителство: ''Survivor'' България
Едни му викат така други така.....
тълковен речник...маджун( гъсто сварен сок) от грозде, захарно цвекло или захарна тръстика, тиква и друг плод;се нарича петмез, рачел.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 19:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 00:22
Мнения: 40
Местожителство: Бургаско, рядко Варна
Аааааае.... к'ви хора сте... Зададох съвсем конкретен въпрос, а вие го ударихте на терминологичен спор. И изобщо не съм споменавал, че имам намерение това нещо да го ферментирам. В Куба от сока на захарната тръстика (не сорго) правят ром. А всички алкохолни напитки от сорго са от семената, не от сока. Защо -- не знам.

_________________
Най-добрият начин да се избавиш от изкушението е да му се поддадеш.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 23:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6892
Местожителство: София
амии като от житото и царевицата-така и от семената на соргото...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2018, 20:08 
Offline

Регистриран на: 06 Дек 2014, 18:20
Мнения: 2
Сока от захарно сорго ферментира,при наличие на простите захари ,но той съдържа и определени количества пектин,не знам поради тази причина не търябва ли преди засаждане с дрожди,дали не трябва да се третира с друго.Вкуса -неприятния се получава,ако се ползва технологията за смилането на зелената маса заедно с листата,ако се пресова през валцови мелници не би трябвало да го има.А пектина трябва да се неутрализира за да не се получава примеси на метанол,мисля че се ползваще пектаноза,но това по спомен.Иняче има много патенти за получаване на биоетанол,значи-ферментира.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2018, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2017, 11:39
Мнения: 36
Дали ферментира сока от захарна метла /сорго/.. Ферментира и още как. Жалко че изгубих семето. Навремето се сееше поради липса на захар. От четири реда по 20 метра се изкарваше към 60-70 литра сок на около 20 крата / 20% Brix /. За да няма неприятна миризма ракията, сока се сварява /само за отпенване/ и за вдигане на захарността. После в джибрите за ракия
Навремето си направих преса с три ролки. Утре ще снимам и ще опитам да кача снимки.
Ако някой има семе да се обажда :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2018, 22:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6892
Местожителство: София
G58 написа:
Навремето се сееше поради липса на захар)

Кога е било това време?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2018, 23:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2017, 11:39
Мнения: 36
Точни години....Ами 1989-1993.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2018, 09:09 
Offline

Регистриран на: 06 Дек 2014, 18:20
Мнения: 2
Да си коригирам поста-сока съдържа не пектин,а разтворимо нишесте,което и пречи за кридтализирането му.Аза пресата много ще ми е полезно,като готово изделие.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2018, 09:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2017, 11:39
Мнения: 36
Доста ръжда и прах е събрала с годините http://www.img-share.eu/albums/view_album/496854


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2018, 09:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6892
Местожителство: София
G58 написа:
Точни години....Ами 1989-1993.

Чак пък да нямаше захар...
Само сока ,самостоятелно мен ме съмнява да ферментира.Има куп материали защо не се получава на сурово.
Инак добавен към разни джибри изобщо не е ясно, дали и ако то ,каква част е ферментирала.Разбъркай нишесте и виж след няколко дена ,как ще замирише)))
Иначе хората твърдят ,че "ферментират" и жито...
Етанол най-евтино се добива от дървесина...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2018, 12:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2017, 11:39
Мнения: 36
Доста години са минали а аз тогава не се интересувах от алкохол, но помня че в магазините нямаше нищо. Може би само кренвирши. Помня че по онова време бензина беше с купони...
Все пак захарната метла наред с други растения си е алтернативен източник на алкохол.
Ако се намери семе съм готов да пробвам само сок. И си мисля че с колоната и "зеления" аромат няма да го има.


Върнете се в началото
  
 
 [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hellreiser и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима