Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2011, 16:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Авг 2011, 15:55
Мнения: 7
Здравейте, директно към въпроса или проблема. Изчетох целият форум и всеки втори казва, че сместа трябва да се нагласи да има 20% захарност. А ето какво направих аз:
след като смачках сливите добавих толкова захар, че сместа да има 30 % захарност. след около 20 дена всичко беше ферментирало и измерванията показват захарност 0% - както и трябва да бъде. И така на татък с варенето.
Става въпрос за плодова ракия от сливи.

Въпрос : защо всички казват че трябва да е 20 % като става и с повече?

Благодаря много


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2011, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Valentino написа:
Здравейте, директно към въпроса или проблема. Изчетох целият форум и всеки втори казва, че сместа трябва да се нагласи да има 20% захарност. А ето какво направих аз:
след като смачках сливите добавих толкова захар, че сместа да има 30 % захарност. след около 20 дена всичко беше ферментирало и измерванията показват захарност 0% - както и трябва да бъде. И така на татък с варенето.
Става въпрос за плодова ракия от сливи.

Въпрос : защо всички казват че трябва да е 20 % като става и с повече?

Благодаря много

18-20% е захарноста при която дивите дрожди могат да разградят напълно захарите,но някой път спират да работят при 2-3 % остатъчна захар.ако използваш култивирани дрожди,може и повече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2011, 18:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Нека започнем от там:
С какво измери захарноста на сливите? и как?
Колко захар добави на общото количество ,че да получиш 30% захарност?
Ползва ли дрожди,активатори -ако да ,то какви?
После при приключване на ферментацията ,как измери захарноста?
Какво количество дестилат изкара от общия сбор материал.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2011, 20:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Авг 2011, 15:55
Мнения: 7
Naskohondata1 ами предполагам че дрождите са диви защото освен да смачкам сливите и да сложа вода и захар друго не съм правил. Но от това което се написал излиза че при диви дрожди трябва по - малко захар , а пък аз сложих обратното и не виждам проблеми?!!

ilu6a измервам със битов захаромер , при което знам че не е супер точен, но пък и не знам какви са му допуските на точност!
1. Измерих като след като смачках сливите и сложих разтворената захар - напълних висока чаша с бистър сок и там слагам захаромера.
2. на общото количество слагам 20 кг. захар. Нема 1 към 3 , нема 1 към 15. Гледам захарта да е хубаво разтворена и това е.
3. Нищо друго не съм ползвал освен сливи, вода и захар
4. като приключи ферментацията - затискам чашата с ръка, вкарвам я колкото може по на дълбото в бидона, махам си ръката и чашата се пълни. Слагам захаромера и той потъва до дъно.
5. От 100 л. бидон изкарах 30 л. 65 градуса и като мина под 55-60 градуса го отделих за паток - като и той не беше малко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2011, 20:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
ръката и чашата се пълни. Слагам захаромера и той потъва до дъно.-- цитат

А защо пълниш от дълбокото ?
Ии как няма да потъне като в течността има и спирт ?
Ти мериш с аерометър плътността на три смесени течности които са с разл. плътност ,... и нищо не мериш .
Ако не ти е ясна грешката , да ти обясним( аз не съм специалист ) , но малко ти е заядлив поста , или ми се струва .
Ии с извинение , ако моят е такъв :D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2011, 22:43 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
5. От 100 л. бидон изкарах 30 л. 65 градуса и като мина под 55-60 градуса го отделих за паток - като и той не беше малко.

Спри се бе човек ти още малко от 30% захарност ще направиш 30% спирт в материала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2011, 22:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Значи ...при този градус при който си спрял и си започнал да отделяш паток вероятно си събрал 5-6 литра на 20-25%....
при тези сметки отиваш на близо 21-на процентна джибра...която си получил с диви дрожди(да не говорим ,че и с култивирани такъв резултат е почти невъзможно постижим)...
Аз не знам метод, при който е постижим такъв резултат и ще помоля да споделиш точно как се е получило при теб?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2011, 05:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
При 30% захарност след ферментацията джибрата да има най много 18%ал.
И това при коефициент на преобразуване на захарите в алкохол 0,6.
За 100л. джибра са 18л. Чист Спирт.
Колегата от 100л. джибра е изкарал 30л. на 65%ал. това са 19,5 л. чист спирт и то без парцуцатс.
Кога се прави номера с чашата ами като има шапка, при приключване на ферментацията тя пада и отгоре остава бистро, същотака материала се бистри от горе на долу и няма смисъл да се взема проба от средата.
А бе не само на коледа стават чудеса.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2011, 08:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
1. Не казваш колко кила сливи си сложил?2. Дваисет кила захар дават 14-15 л ракия със патока включително.3.ако си разтворил захарта,поне ще ти трябват 40л вода.4.остават значи 40 или в най добрият случай 50кг сливи със....12% или там някъде захарност.5.не вярвам ама хич,дори и на коледа!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2011, 12:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Когато правих пробите с новата колона варих само паток на 30 градуса,а ма неможах да достигна радндимана на Валентино :lachtot: :lachtot: Всички послъгваме малко а ма той направо прекали. :megagrin: :lachtot:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2011, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Авг 2011, 15:55
Мнения: 7
ехееееее то пък човек да не вземе да се обърка и ще пишат всички :-)

30 литра са от 1 казан /150 литра/ не от 1 бидон. Но пък иначе като четох постовете доста се посмях :-) даже и сега още ми е смешно.
Така поне написахте доста формулки за които щях да питам :-)

emil emilov разбрах каква е грешката. Но не разбрах след като е толкова трудно да се измери захарността след ферментация какво правят
хората - всеки си ходи с рефрактометър в джоба ли?

А може ли да кажете колко е оптималната захар която слагате в най често ползваната ситуация, а мисля че тя е:

100 л бидон с плод от сливи.

Ако добавите и за други плодове тъкмо ще стане и нещо като табличка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2011, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Я си помисли пак да не бида е бил казана 250л.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2011, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Моля ти се ,казах че не съм специалист- дестилист , -( аз съм пияч 8-) )
има уред , от тук съм го видял - който мери коректно смеси на аклохол , захар и вода .Далеч е от рефрактометъра .
Хората ти го казват с добри намерения , така лъжеш себе си , и изхвърляш част от захарта , не че е проблем .

http://www.youtube.com/watch?v=usY7vJMW ... re=related

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2011, 08:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Авг 2011, 15:55
Мнения: 7
Здравейте фенове,

този форум ми харесва , много ми е забавно.
ОК , разбрах - да се измери захарноста на вече ферментирала смес е много трудно и почти никой не го прави. Само не ми стана ясно защо тогава всеки ми говори за степени на захарност преди дастилация - сякаш просто си перефразират някаква формула, но с думи.
ОК , разбрах също че като се слага много захар нема лошо, но просто част от нея се изхвърля.

Ама нищо не ми пречи да питам за трети път Вие колко захар слагате в 100 литров бидон при положение че ще бъде със сливи /джанки/?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2011, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Бидона 100л. ама колко ще са сливите една педя от дъното, до половината ли, догоре ли.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима