Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 22:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2011, 23:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
аз работя с тези...
Прикачени файлове:
DSC02089.JPG

от автомобили не разбирам...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2011, 12:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Авг 2011, 15:55
Мнения: 7
Значи не е много лесно да се измери захарността.
Но по отношение на битовият захаромер дали мери вярно ако в течността има алкохол ще пробвам следното :
ще разтворя 100 г захар в 300 г. вода - и измервам захарността. след това ще добавям по малко алкохол за да видя в какви граници е грешката!
Е в момента нямам възможност да го направя , така че като стане ще пиша


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2011, 13:35 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
Valentino написа:
Значи не е много лесно да се измери захарността.
Но по отношение на битовият захаромер дали мери вярно ако в течността има алкохол ще пробвам следното :
ще разтворя 100 г захар в 300 г. вода - и измервам захарността. след това ще добавям по малко алкохол за да видя в какви граници е грешката!
Е в момента нямам възможност да го направя , така че като стане ще пиша

Това е абсолютно ненужен опит , освен това е с погрешна концепция !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2011, 14:54 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Ами хайде да поразсъждаваме...

Започваме от опростеното представяне на анаеробната ферментация - по един мол захароза и вода дават по четири мола етанол и въглероден диоксид:

C12H22O11 + H2O -> 4C2H5OH + 4CO2

Молекулните тегла на компонентите са следните:

захароза (C12H22O11) - 342,29648
вода (H2O) - 18,01528
етанол (C2H5OH) - 46,06844
въглероден диоксид (CO2) - 44,0095


1) Най-напред оттук можем веднага да извлечем максимално възможния теоретичен масов добив на етанол:

4 * 46,06844 / 342,29648 * 100 = 53,8%


2) Можем да изчислим какъв ще е идеализираният резултат при завършена ферментация на един килограм 20% разтвор на захароза:

200г захароза и 800 грама вода се превръщат в 107,7г етанол и 789,5г вода, т.е. в 897,1г 12% (по маса, по обем са 14,9%) разтвор на етанол, а 102,9г въглероден диоксид са увеличили въглеродните емисии на човечеството. Първоначално разтворът е бил с относително тегло 1,081 и след ферментацията е станал на 0,9808.


3) Ако искаме да си създадем репер, по който да се ориентираме какво става с ферментацията на някакъв междинен етап, най-добре е да си изготвим контролна смес:

например при 50% завършена ферментация горния разтвор ще изглежда така:
100г захароза
53,8г етанол
795г вода

Средното аритметично между крайните стойности на относителното тегло е 1,031, което на захаромера отговаря приблизително на 8%, но поради контракцията не би трябвало да можем да минем с чак толкова елементарна сметка... ГОЛЕМИЯТ въпрос е: колко е всъщност е относителното тегло на тази смес?

Аналогично могат да се направят еталонни смеси напр. за 30% или 70% завършена ферментация...

Разбира се, всички горни сметки са без кръчмаря :) т.е. чисто теоретични. На практика все ще има 15-20% загуби, но въпрос на сметки е да отчетем и тях...

Ако някой има възможност за точни измервания, нека забърка една епруветка и да измери относителното тегло с ареометъра, ще черпя :D

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2011, 20:10 
Offline

Регистриран на: 01 Сеп 2011, 19:40
Мнения: 1
здравейте)отговарям веднага-22%захарност и 37*целзий за да може да тръгне ферментацията.повече от 33% се получава наситен разтвор и след начална ферментация тя спира,липсва вода да поеме алкохола.това се учеше в 10 клас по органична химия.имам опит и правя ракия от всичко но има принципи които трябва да се спазват,всичко друго води до гафове!!))наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Един въпрос от новобранеца-дрожди, хлебна мая или нищо? Това е за около 120 кг. сини сливи.
Друг въпрос-как да измеря захарност, като няма сироп в материала? /купувани сливи/ :?
Следващ въпрос- на този материал /120 кг, без костилки/, 20 кг. захар + 80 лт. вода-как Ви се вижда, дали няма да оплескам позицията?/зле съм със сметките, утре на бистра глава ще се пробвам пак/ :datz: :datz:
Наздраве!! :prost: :prost: :drunk: хлъц!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Е :zauf2: на водата ще докараш 20% захарност, ама сливите и те да станат с толкова ще им трябват 9кг. захар. /сливите са с захарност 12-14% за да стане 1кг. сливи със захарност 20% е необходимо да се добави около 70гр. захар/
За сливите мисля че ще са подходящи тези дрожди http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... flore-rx60
Ако не слагаш дрожди остави сливите без костилките 2-3 дни в бидона като ги мачкаш и разбъркваш всеки ден и вече като са почнали да ферментират добре, стопли водата 80л. на 30-35*С и разтвори захарта 29кг. и 6 пакетчета лимонтозу и добави към вече започналите да ферментират сливи /лимонтозу се добавя около 7гр. на 10л. вода/.
Мисля че бая ще ги разредиш сливите с 80л. вода. Ще стане ракия но аромата ще е по слаб.
Според мен 60л. вода с 15кг. захар за водата и 9кг. за сливите ще са добра комбинация. /Общо 24кг. разтваряш ги в 60-те л. вода/
Но сигурно гониш количество за обема на казана.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2011, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Благодаря на Petiomalchev за бързия и качествен отговор!
Мисля да се спра на 60 лт. вода и 24 кг. захар.
Количеството на дрождите, предполагам, се изчислява върху общия обем материал /сливи, захар, вода/?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2011, 23:06 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Дрождите ги смятай само за предполагаемото количество течност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2011, 08:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
venci написа:
Дрождите ги смятай само за предполагаемото количество течност.

ok


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2011, 16:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Гроздова захар (глюкоза)
Плодова захар (фруктоза)
Обикновена захар(захароза)
Захаромера държи ли се по различен начин с различните видове?
Или показва винаги едно и също ?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2011, 20:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
не-не ги различава...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2011, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Ееех, хубав въпрос ама де да беше толкова просто ;) Захаромер, спиртомер или какъвто и да е там ...мер, измерва само и единствено плътност и нищо друго. А върху плътността си влияят толкова фактори, че тук и плешив даскал по статистика може да си глътне дипломата.
Мони, за съжаление изброените захари хич не са единствените, а за още по-голямо съжаление - мнооого трудно се определят, да не говорим за концентрации. Опс, да се поправя - не е трудно, ама е адски скъпо :( Ако беше толкова лесно, големите фирми за аналитична апаратура нямаше да ги има.
Приборите които ние си използваме най-общо намират диапазона на концетрацията, било то на захари или алкохол. Самите производители ги наричат "търсачи на обхват". Оттам идват по-точните и още по-точните, а също и цената им :skeptisch: Всъщност ние се ориентираме къде сме. За по-точни резултати - в лаборатория.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2011, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Kuger написа:
Благодаря на Petiomalchev за бързия и качествен отговор!
Мисля да се спра на 60 лт. вода и 24 кг. захар.
Количеството на дрождите, предполагам, се изчислява върху общия обем материал /сливи, захар, вода/?


Това го направих, но не можах да намеря дрожди, затова сложих суха мая за хляб /2 пакетчета/. Материала завря, стопли се около 32 градуса, но за един ден. После бидоните изстинаха, но материала си вреше. Бъркам го с бъркалка за теракол по два пъти на ден. Още ври, мирише приятно на плод и силно на спирт, но ми се струва, че материала е гъст. Грешка ли ще е ако добавя вода, когато варя ракията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2011, 23:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Не не е грешка ,а нещо наложително при варенето...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима