Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2011, 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Можеш и сега да добавиш малко вода ако ти се струва много гъсто.Само не прекалявай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2011, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2011, 11:40
Мнения: 3
Привет,
Може ли някой от специалистите да погледне тази табличка и да каже вярни ли са формулките и въобще, ако има нещо за корекция да сподели :zauf2:
Прикачени файлове:
1.jpg
Прикачени файлове:
2.jpg
Прикачени файлове:
3.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2011, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Не съм специялист но от практика знам че на сто литра шара едн килограм захар вдига захарноста с един градус, така че сметкте не ти излизат в таблицата.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2011, 13:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2011, 11:40
Мнения: 3
MONI BARONA написа:
Не съм специялист но от практика знам че на сто литра шара едн килограм захар вдига захарноста с един градус, така че сметкте не ти излизат в таблицата.



Добре де, първата формула е на SiteAdmin:

Пример: Имаш 150 кг сливова каша със 8% захарност и искаш да я докараш до 19%. Търсиш колко захар да досипеш:

150 * (0,19 - 0,08) / (1 - 0,19) = 20,4 кг

...или аз нещо бъркам...Помагайте със сметките, моля.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2011, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Toлкова, 20.37кг.
Първата ти формула е вярна и правилно си я въвел, втората също въпреки че няма смисъл да я задаваш в екселски файл понеже нещо по 4 лесно се смята, за третата аз ползвам спиртомер :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2011, 00:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Вярни са ти сметките, ако приемеме. че сиропа искаш да е с 20% захарност


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
petiomalchev каза:стопли водата 80л. на 30-35*С и разтвори захарта 29кг. и 6 пакетчета лимонтозу и добави към вече започналите да ферментират сливи /лимонтозу се добавя около 7гр. на 10л.
На пакетчетата, които добавих пише лимонена киселина, а не лимонтозу. Ще свърши ли същата работа или е грешка?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Не е грешка, лимонтозуто(винена киселина) изчезна нещо магазина, сега има лимонена киселина, но и с нея става работата.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 20:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Няма да има проблем.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2011, 16:48 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
SiteAdmin написа:
Пример: Имаш 150 кг сливова каша със 8% захарност и искаш да я докараш до 19%. Търсиш колко захар да досипеш:

150 * (0,19 - 0,08) / (1 - 0,19) = 20,4 кг


Леле сигурно съм много тъп :datz: , че не мога да разбера формулата. Може ли някой да ми обясни по тази формула, кое с кое се дели, кое с кое се умножава, че както и да го смятам не мога да докарам крайният резултат :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 20:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 125
simeonov_74 написа:
SiteAdmin написа:
Пример: Имаш 150 кг сливова каша със 8% захарност и искаш да я докараш до 19%. Търсиш колко захар да досипеш:

150 * (0,19 - 0,08) / (1 - 0,19) = 20,4 кг


Леле сигурно съм много тъп :datz: , че не мога да разбера формулата. Може ли някой да ми обясни по тази формула, кое с кое се дели, кое с кое се умножава, че както и да го смятам не мога да докарам крайният резултат :?


Отвори една екселска табличка и направи следното:
1. В колона А въведи кол. на материала
2. В колона B текущата захарност
3. В колона C желаната захарност
4. В колона D копирай следната формула =A2*((C2/100)-(B2/100))/(1-(C2/100))
След като въведеш в първите 3 клетки информацията колона D автоматично ще ти даде инфото за желаното кол.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 13:11 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
sasho написа:
simeonov_74 написа:
SiteAdmin написа:
Пример: Имаш 150 кг сливова каша със 8% захарност и искаш да я докараш до 19%. Търсиш колко захар да досипеш:

150 * (0,19 - 0,08) / (1 - 0,19) = 20,4 кг


Леле сигурно съм много тъп :datz: , че не мога да разбера формулата. Може ли някой да ми обясни по тази формула, кое с кое се дели, кое с кое се умножава, че както и да го смятам не мога да докарам крайният резултат :?


Отвори една екселска табличка и направи следното:
1. В колона А въведи кол. на материала
2. В колона B текущата захарност
3. В колона C желаната захарност
4. В колона D копирай следната формула =A2*((C2/100)-(B2/100))/(1-(C2/100))
След като въведеш в първите 3 клетки информацията колона D автоматично ще ти даде инфото за желаното кол.


Няма значение, не можах да се оправя :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
simeonov_74 написа:
SiteAdmin написа:
Пример: Имаш 150 кг сливова каша със 8% захарност и искаш да я докараш до 19%. Търсиш колко захар да досипеш:

150 * (0,19 - 0,08) / (1 - 0,19) = 20,4 кг


Леле сигурно съм много тъп :datz: , че не мога да разбера формулата. Може ли някой да ми обясни по тази формула, кое с кое се дели, кое с кое се умножава, че както и да го смятам не мога да докарам крайният резултат :?


Ако в 150 кг сливи има 8% захарност, то това означава че от 150-те кг - 12 кг са захар (0.08*150=12)
Ако добавим към 12-те кг. още хикс кг. ще се получи общ материал с тегло (150+x), който трябва да е с 19% захарност или :
(12+x)/(150+x)=0.19 -----> превод : 12+хикс е новата обща захар, а 150+x е новото общо количество.
Като се реши това уравнение се получава x=16.5/(1-0.19) ---> x=20.37 kg. захар.
А иначе в ексел или друга електронна таблица формулите са следните :
A - начално количество материал в кг.
B - начален % захарност в %
C - краен (желан) % захарност в %
D - количество захар за добавяне

уравнението е : (B*A/100 + D)/(A+D) = C/100
или в колонка D пишем =A1*(B1-C1)/(C1-100) и съответно си полълваме полетата с изходните данни.

Между другото - за 100 кг при начална захарност 10% да стане 20% излиза да се добави 12.5 кг. захар :)
А не 10 както би сложил всеки - просто пропускаме че и новото количество захар тежи и увеличава обема !
Но като се посмята малко - всичко си идва на мястото.
(Ама никой не спори че 100 кг. захарен сироп с 20% захарност се прави от 20 кг захар и 80 л. вода нали - ако бяхме си задали въпроса наобратно - колко вода ми трябва за да направя 100 л. сироп с 20% захарност пак щеше да настане шаш и паника)

Айде наздраве, че много математика стана (за 5-ти клас)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 20:05 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
victoryvt написа:
simeonov_74 написа:
SiteAdmin написа:
Пример: Имаш 150 кг сливова каша със 8% захарност и искаш да я докараш до 19%. Търсиш колко захар да досипеш:

150 * (0,19 - 0,08) / (1 - 0,19) = 20,4 кг


Леле сигурно съм много тъп :datz: , че не мога да разбера формулата. Може ли някой да ми обясни по тази формула, кое с кое се дели, кое с кое се умножава, че както и да го смятам не мога да докарам крайният резултат :?


Ако в 150 кг сливи има 8% захарност, то това означава че от 150-те кг - 12 кг са захар (0.08*150=12)
Ако добавим към 12-те кг. още хикс кг. ще се получи общ материал с тегло (150+x), който трябва да е с 19% захарност или :
(12+x)/(150+x)=0.19 -----> превод : 12+хикс е новата обща захар, а 150+x е новото общо количество.
Като се реши това уравнение се получава x=16.5/(1-0.19) ---> x=20.37 kg. захар.
А иначе в ексел или друга електронна таблица формулите са следните :
A - начално количество материал в кг.
B - начален % захарност в %
C - краен (желан) % захарност в %
D - количество захар за добавяне

уравнението е : (B*A/100 + D)/(A+D) = C/100
или в колонка D пишем =A1*(B1-C1)/(C1-100) и съответно си полълваме полетата с изходните данни.

Между другото - за 100 кг при начална захарност 10% да стане 20% излиза да се добави 12.5 кг. захар :)
А не 10 както би сложил всеки - просто пропускаме че и новото количество захар тежи и увеличава обема !
Но като се посмята малко - всичко си идва на мястото.
(Ама никой не спори че 100 кг. захарен сироп с 20% захарност се прави от 20 кг захар и 80 л. вода нали - ако бяхме си задали въпроса наобратно - колко вода ми трябва за да направя 100 л. сироп с 20% захарност пак щеше да настане шаш и паника)

Айде наздраве, че много математика стана (за 5-ти клас)


Излагам се за пореден път :explode: Предполагам в вашите очи е много просто (като за 5-ти клас), но от цялото обяснение разбрах само първото изречение и да оставим ексел-таблицата понеже не съм работил с нея досега. Нали точно към 12-те кг. захар търсим колко ХИКС кг. трябва да добавим за да докараме 19%, но ето при това, което си написал ( Ако добавим към 12-те кг. още хикс кг. ще се получи общ материал с тегло (150+x), който трябва да е с 19% захарност ) ми се губят сметките и не мога да го разбера. Обясни ми сметката която си изкарал Между другото - за 100 кг при начална захарност 10% да стане 20% излиза да се добави 12.5 кг. захар как го сметна за го разбера :gott:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 20:31 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Пробвах формулата на Ексел- работи си нормално! Благодаря на "математика"!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима