Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Дай един мейл да ти пратя готов калкулатор и да си цъкаш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 20:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
:verzweifelt:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 09:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Хахаха - "математик" - не съм, компютърджия съм, но понеже наскоро ми се наложи да помагам на щерката с едни уравнения за 5-ти клас та затова така написах.
Трябва да се разбере смисъла на това какво е процент захарност - а то е процент на нещо в друго нещо.
и се изчислява като отношение на нещото към общата смес, т.е. на теглото на захарта към теглото на сместа и понеже е по-малко от 1 се записва в проценти (т.е. умножава се по 100)
напр. 100 кг. захарен сироп със захарност 10 % означава че захарта е 10кг (10/100=0.10 ----> или след умножаване по 100 става 10%)
Ако искаме да направим захарност от 10 на 20 % - тогава трябва да добавим 12.5 кг. захар защото към 10-те кг захар в началото добавяйки още 12.5 ще имаме 22.5 кг захар и 112.5 кг. нов разтвор общо. Тогава новия процент захарност ще бъде 22.5/112.5=0.2 ----> или в проценти - 20%
Ако се подведеш по максимата че 10 кг захар на 100 кг разтвор ще вдигнат с 10 % захарността ще сбъркаш защото : 10+10= 20 захар - към 110 кг ново общо тегло дава : 20/110=0.1818.. или 18.2 %
Иначе за практиката няма какво да го изчисляваме - слагаме захарта да е малко над 1 кг. на 100 литра за един градус и мерим със захаромера, правим корекция ако не е 20 гр. температурата и добавяме още малко захар и пак мерим и така ...
Дрождите нямат кантар на дупето си, стига да не е прекалено захарно - все ще го смелят.
Освен това аз не съм много сигурен дали трябва да смятаме съотношения в теглата или в обемите !
Тука физиците да кажат, щото за спирта пък е в обемни проценти доколкото съм схванал, нали ?
1кг вода е 1 л. , 1 кг захар не знам колко л. е , а и като се разтвори е друго, а за спирта хептен не знам как е - спирта е с по-малка плътност от водата, ама колко точно - трябва да се рови.
Всъщност сега се амбицирах да посмятам грешката на захаромера когато има спирт. Изходните данни са : Начална захарност на материала, междинно показание на захаромера, търсеното е истинската захарност и съответно алкохол. Айде конкурс за най-вярна формула :)
А сетих се нещо друго - ами можем да заварим една чаша от сместа и да махнем така спирта от нея - после охлаждаме и мерим само захарността със захаромер !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 06:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
150 кг сливова каша със 8% захарност и искаш да я докараш до 19%. Търсиш колко захар да досипеш:

150 * (0,19 - 0,08) / (1 - 0,19) = 20,4 кг

Това е за 150л да го сметнем за 1л.
МАСОВА ЧАСТ В ПРОЦЕНТИ. ПРОЦЕНТНА КОНЦЕНТРАЦИЯ
Означаваме разтвореното вещество с А, а разтворителя с В.
Масовата част се бележи с W (А) и показва каква част от общата маса на разтвора представлява масата на разтвореното вещество (А).
Масовата част е физична величина равна на отношението на масата на разтвореното вещество – m (А), към масата на разтвора – m (р-р)
W (А) =m (A) / m (р-р)=m (A) / m (A) + m (B)
Но m (р-р) = V . ρ където:
V е обема на разтвора ,
ρ е плътността на разтвора.
Като се замести в горния израз се получава още една възможност за изчисляване на масова част.
W (А) = m (A) / V . ρ
Масовата част е безразмерна величина, но може да се изрази в % като се умножи по 100.
W(A)%= (mA). х 100 / m (A) + m (B)
Изразената в % масова част в практиката наричаме процентна концентрация.
Z - количество захар необнодимо за повишаване на захарноста
19% - 8% = Z х 100 / Z + 1 - m(B) e 1 защото смятаме за 1л.
(19% - 8%)/100 = Z / Z + 1
0,19 - 0,08 = Z / Z + 1
(0,19 - 0,08) x (Z + 1) = Z
0,11 x (Z + 1) = Z
0,11Z + 0,11 = Z
0,11 = Z - 0,11Z
0,11 = Z(1 - 0,11)
Z = 0,11 / (1 - 0,11)

за 150кг. се получава Z = 150 x 0,11 / (1 - 0,11) = 18,54kg.

Ако отбележим:
Захарноста която искаме да получим с G в %
Захарноста на плодъ с P в %
Количеството джибра с H в кг.
То формулата се получава.

Z = H x (G-P)/100 / 1 - (G-P)/100

От извеждането на формулата следва че уравнението 150 * (0,19 - 0,08) / (1 - 0,19) = 20,4 кг е малко згрешено
то би трябвало да е 150 * (0,19 - 0,08) / (1 - (0,19 - 0,8)) = 18,54 кг

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 14:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
А защо на практика се оказва че 16,5 кила захар са достатачни от 8'% за 19'% захарност на 150кг. джибра.
Ако вземем предвит че реално 1кг.захар вдига с 1'% захарност на 100 кг.джибра.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 14:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
Ако вземем предвит че реално 1кг.захар вдига с 1'% захарност на 100 кг.джибра.

това не е вярно...проста математика!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
MONI BARONA написа:
Ако вземем предвит че реално 1кг.захар вдига с 1'% захарност на 100 кг.джибра.

това не е вярно...проста математика!

Може ли просто да те помоля "ilu6a",като незнаеш за какво говорим с Петио да не се мешаш и не си ти този който казва кое е вярно и кое не....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 22:25 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Велики сметки,ама основния филисофски въпрос беше ЗАЩО 20% ЗАХАРНОСТ,Защо вярно аз не искам 20 ,аз казвам 40%, някой да слага повече
Започваме с концентрация на захар от 400 грама на литър разтвор.
• Добаваме 1 / 2 грам Fermaid K ® (или еквивалент) на литър (витамини и мая)
• Добаваме най-малко 2 грама добре рехидратирана мая на литър
• Добавя се 1 / 8 грам или калиев или калциев карбонат на литър
• Добавете DAP(суперфосфат) от 1 грам на литър разделени на най-малко три дози,
• ферментира между 21 ° и 26,5 ° С .
• проветрявате, разбърквте, или помпате въздух първите 48 часа.
• Наблюдение на рН внимателно, като го е държим между 3.4 и 4.0. Добавяне на калиев или калциев карбонат, колкото е необходимо, за да се запази в този диапазон.
• Разбърква се от време на време, при забавяне на ферментацията
Поради високата захар 80% от маята умира. :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 23:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
ilu6a написа:
MONI BARONA написа:
Ако вземем предвит че реално 1кг.захар вдига с 1'% захарност на 100 кг.джибра.

това не е вярно...проста математика!

Може ли просто да те помоля "ilu6a",като незнаеш за какво говорим с Петио да не се мешаш и не си ти този който казва кое е вярно и кое не....

Ти конкретно нищо вярно не казваш...-да, не съм аз този който казва в случая и примера ти дали е вярно...а математиката за 7-ми клас...проценти...-нещо като правописа ти.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Ти конкретно нищо вярно не казваш...-да, не съм аз този който казва в случая и примера ти дали е вярно...а математиката за 7-ми клас...проценти...-нещо като правописа ти.

Помолих те да несе месиш ,говориме за съвсем друго нещо....За теорията на Петио че 1кг захар вдига с 1'% захарност на 100 лт. материал, с която аз съм напълно съгласен господин професоре по математика за 7 клас.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 23:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
глупости...как 1кг захар ще повдигне с 1% 100л течност???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 04:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
MONI BARONA написа:
А защо на практика се оказва че 16,5 кила захар са достатачни от 8'% за 19'% захарност на 150кг. джибра.
Ако вземем предвит че реално 1кг.захар вдига с 1'% захарност на 100 кг. джибра.

На теория е както съм го написал, ще важи за разтвор на вода и захар, но в зависимост от джибрата вътре в нея ще има семки, костилки, шлюпки, твърди частици от плодът. С две думи джибрата се състои от твърди частици и течност. Захарта ще се разтвори в течноста.
Примерно смляно грозде 100кг. шарата да е 70%, а шлюпки, семки и не добре смлени зърна да са 30% /не се хващайте за процентното съдържание то е хипотетично/. Когато към такава джибра сложим захар тя ще се разтвори само в течността, за това ако сметнем по формулата няма да ни излезе сметката.
Другото което е че обръщаме мерните единици литър / килограм едно към едно а това е вярно само за чистата вода.
Другото е че като налеем течността в бидоня 5-10 литра винаги можем да збъркаме в преценката си колко литра е материала.
Важен фактор е също температурата точност на уреда с който мерим.
Така че факторите станаха много, които влияят върху това колко захар да сложим на дадена джибра и какво ще ни покаже захаромера.
Лично аз не правя тези сметки слагам 1кг. захар на 100л. материал за да повиша с 1% захарността му, пък каквото стане 1% отгоре или надолу не е чак толкова фатално.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011, 07:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
ilu6a написа:
глупости...как 1кг захар ще повдигне с 1% 100л течност???


Точно това има предвид Илюша, а и си е самата истина...

victoryvt написа:
Ако искаме да направим захарност от 10 на 20 % - тогава трябва да добавим 12.5 кг. захар защото към 10-те кг захар в началото добавяйки още 12.5 ще имаме 22.5 кг захар и 112.5 кг. нов разтвор общо. Тогава новия процент захарност ще бъде 22.5/112.5=0.2 ----> или в проценти - 20%
Ако се подведеш по максимата че 10 кг захар на 100 кг разтвор ще вдигнат с 10 % захарността ще сбъркаш защото : 10+10= 20 захар - към 110 кг ново общо тегло дава : 20/110=0.1818.. или 18.2 %
Иначе за практиката няма какво да го изчисляваме - слагаме захарта да е малко над 1 кг. на 100 литра за един градус и мерим със захаромера, правим корекция ако не е 20 гр. температурата и добавяме още малко захар и пак мерим и така ...

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 73 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима