Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 13:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2011, 20:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
с един рефрактометър се решават проблемите при измерването ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2011, 00:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2011, 01:58
Мнения: 5
Честно казано засега мисля че върви добре. Мисля, че тревогите ми бяха малко излишни. Макар, че не се знае пак. Според мен важно е джибрите да не миришат на вкиснато. Вече стана 10-11 дена и са почти за варене. Не съм слагал дрожди, понеже се развалял вкуса доста. А пък и баща ми и всички които познавам, които са правили ракийка не ми ги препоръчват, единствено ако ферментацията нещо се спече и джибрите да не "врът" както трябва тогава. А при мен минава нормално процеса(поне според мен). Благодаря страшно много за съветите. Ще ви държа в течение.
А....исках да попитам как седят нещата със есенциите. Понеже свяко ми беше направил ракия която на вкус страшно много се приближава до уиски. Направо ме смая. Той си има цяла овощна градина и мислех, че тайната е във варенето или в плода, или в бурето, или не знам...Ние си взехме буре дъбово хубаво също но не стана такава.. Накрая се издаде, че е сложил есенция някаква и бих искал да разбера каква е и за какво става въпрос. В смисъл може ли на всяка ракия да се слага??.. Благодаря. НАЗДРАВЕ!!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2011, 04:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
eD_Templar написа:
Честно казано засега мисля че върви добре. Мисля, че тревогите ми бяха малко излишни. Макар, че не се знае пак. Според мен важно е джибрите да не миришат на вкиснато. Вече стана 10-11 дена и са почти за варене. Не съм слагал дрожди, понеже се развалял вкуса доста. А пък и баща ми и всички които познавам, които са правили ракийка не ми ги препоръчват, единствено ако ферментацията нещо се спече и джибрите да не "врът" както трябва тогава. А при мен минава нормално процеса(поне според мен). Благодаря страшно много за съветите. Ще ви държа в течение.
А....исках да попитам как седят нещата със есенциите. Понеже свяко ми беше направил ракия която на вкус страшно много се приближава до уиски. Направо ме смая. Той си има цяла овощна градина и мислех, че тайната е във варенето или в плода, или в бурето, или не знам...Ние си взехме буре дъбово хубаво също но не стана такава.. Накрая се издаде, че е сложил есенция някаква и бих искал да разбера каква е и за какво става въпрос. В смисъл може ли на всяка ракия да се слага??.. Благодаря. НАЗДРАВЕ!!!!!


Грешиш и то много...за дрождите,както и за есенциите...а бурето иска време да получиш това което искаш.Един съвет,ако желаеш ракията (като я пиеш) да наподобява вкуса и цвета на уиски....първото може донякъде да го докараш със есенция за уиски...другия вариянт е ново френско буре(medium toast)където да отлежава минимум 2 месеца.Повярвай ми!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2011, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
За дрождите не си на прав път, ясно е че много хора няма никога да ги възприемат и винаги ще ги отричат, нещо от сорта на "Нищо ново не научаваме и нищо старо не забравяме".
Ще си позволя една тъпа аналогия с изкуствените торове.Когато се иска добър земеделски добив на някаква култура то трябва и земята освен да се изоре, фрезова или каквато и да е необходима обработка, да се подготви като се осигурят съответните хранителни вещества за растенията.Нека говорим чисто хипотетично, примерно доматите да речем искат повече фосфор а краставиците повече калий.В първия случай ще се използва изкуствен тор който да осигури така нужния фосфор а във втория такъв който да набави калий.Вече можем да наблюдаваме няколко феномена, първия е че се хвърля какъв да е изкуствен тор защото така трябвало и то на око с шепите, втория метод е да разпръснем оборски тор и третия е да се дозира всичко точно както трябва.Нека анализираме.По първия метод или нищо няма да направим понеже няма да осигурим нужните химически вещества, ще внесем в почвата неподходящи или ще предозираме, и в трите случая не е добре.
При втория метод който и да питаш ще ти каже "Еее друго си е оборския тор".Е да ама не, оборския тор трябва да бъде угнил, да бъде обезпаразитен, да бъде обработен по съответните процедури като се спазва температура, превъртане и т.н и т.н. И в крайна сметка пак не знаем какви вещества и какво количество ще вкараме в почвата.
При наторяване с точно дозиране вече работите си идват на мястото и можем да осигурим на растенията съответните вещества на база на липсата им или наличие в почвата като ги добавим след като се изчисли колко грама на квадратен метър.
Следва едно "но". Но как да знаем какъв и колко изкуствен тор да добавим?Трябва да се направи лабораторна проба на почвата и да се знае какво е състоянието й и след това да се калкулира колко и какъв тор да се добави.
Усещаш ли разликата как веднъж ще осигурим на растенията оптималната им среда за растеж а в други случаи пак ще порастнат и раждат но няма да е ефективно.Същата работа е и с дрождите, те са естествени гадинки които ще ферментират кашата и е факт че всичко ще стане но ако искаме максимален добив на алкохол то вече култивираните ще се намесят и ще постигнем със сигурност необходимия резултат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2011, 17:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2011, 01:58
Мнения: 5
Браво... Много добра стана ракийката. А колкото до количеството към 160 литра след разреждането. Сега искам да отделя 10-на литра и да и сложа есенция на уиски/скоч или там каквото беше да видим какво ще се получи, но не знам от къде да си намеря такова нещо..!!?!

ПОЗДРАВИ!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2011, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
eD_Templar написа:
Браво... Много добра стана ракийката. А колкото до количеството към 160 литра след разреждането. Сега искам да отделя 10-на литра и да и сложа есенция на уиски/скоч или там каквото беше да видим какво ще се получи, но не знам от къде да си намеря такова нещо..!!?!

ПОЗДРАВИ!!!

колега извинявай но май прекали с количеството :shock: , грозде ли пече или сини сливи :roll: или пиеш 30 градусова ракия :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 01:48 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
браво колега,максимума си постигнал от половин тон сливи и 70 кг захар .
А за евтини есенции фирми колкото искаш,само че въпроса с есенциите е много сложен,въпрос на търсене е да се намери квинтесенцията на живота..
Та ако сложиш една ефтина и лоша есенция,само ще развалиш хубавата ракия..
А хубава не можеш да си купиш,нямам в предвид това че ще струва скъпо хубавите есенции се продават само на големи клиенти фирми,които ги слагат в продуктите си и никога ама никога не признават че са добавили есенция,не стига това ами нови фирми клиенти също трудно се допускат,вообще едно много контролирано тайно общество.
Абе ти с тоя ник може и да имаш понятие за структурата на тайните общества..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 10:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Добива е действително будещ респект...
karlsson написа:
За дрождите не си на прав път, ясно е че много хора няма никога да ги възприемат и винаги ще ги отричат, нещо от сорта на "Нищо ново не научаваме и нищо старо не забравяме".
Ще си позволя една тъпа аналогия с изкуствените торове

Така и не видях връзката...
Дрождите не са изкуствени...нито са изкуствено направени.
И при обикновината ферментация някакъв процент захари се разгражда от същия тип дрожди(тях ги има там)-които "разваляли " вкуса....
Да не говорим ,че повечето имат за дрожди...- маята...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
За това казах че аналогията с торовете е "тъпа", въпроса е да се схване идеята с максималния добив и качество.
Щом има хора отричащи технологиите то нека го правят за себе си а не да го налагат на другите.След като са селектирани дрожди и съответните препарати и химикали използвани в алкохолната индустрия то има защо.
Добре че част от човечеството е с прогресиращо мислене защото иначе щяхме да си живеем още в пещерите и да убиваме с камъни животните за да ядем.
Иначе темата за маята и винарките винаги ми е била забавна :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
:D Една колежка на майка ми снощи звъни да пита защо нямало винарки в нейното вино, всичко било отишло по-дяволите и казали местните специалисти.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 11:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
В интерес на истината ,една част от изолираните дрожди(културните) в действителност са изолирани точно от дрозофилите....Но надали точно това е аргумента на "местните специалисти" :lol:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима