Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 21:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2011, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2011, 16:53
Мнения: 3
колеги ,здравейте...имам сини сливи искам да ги сваря на ракия,но не знам технологията .дали е същата като при гроздето.Някои казват ,че първо трябва да оставя сливите 1-2 дена да отлежат преди да сложа захарта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2011, 15:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2011, 14:06
Мнения: 58
Местожителство: Стара Загора
Объркал си раздела.Търси в ,,Суровини и фермвнтация".Има доста писано.Напр.
viewtopic.php?f=7&t=157&p=867&hilit=%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8#p867

_________________
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2011, 15:47 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Да отлежат означава да ги оставиш така както си ги купил - без да ги мачкаш ! Търговците продават не съвсем узрели сливи , обрани така че да издържат на транспортиране и известно време по пазарите ! Друго е ако ти си ги береш и можеш да избереш момента в който са напълно зрели. Изчакването от няколко дни дава възможност на сливите да "дозреят" . Когато повечето плодове поомекнат тогава си обуваш ботушите , сипваш малко в едно корито и ги намачкваш . Въпрос на избор е как ще отделиш костилките - на ръка една по една или след като изсипеш кашата в бидона и добавиш вода и захар . Тогава плодовете ще изплуват отггоре , а костилките ще паднат на дъното - пресипваш в друг бидон и с бормашина и пасатор като на ПетЬо Малчев пасираш ! Наздраве !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2011, 16:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Може ли линкче към пасатора на П.Мачев или снимчица от П.Мачев please :) Вече два пъти изгарям пасатор :datz: ама добре, че тук може да се връщат в магазина.
Последния път пробвах с мелачка за месо ама не си е работа. Бъркалките за цимент нещо не ми вдъхват доверие...? Основно правя материал от сушени смокини, сушени каиисий и стафиди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2011, 16:42 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Взимаш един шестограм от бълкалка за теракол и и залепяш ЕСобразен нож като на кухненските пасатори , но по-голям ! Слагаш го на бормашината и действаш !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2011, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Мерси много "мсергеев", аз се извинявам че не писах конкретно по темата.
Какво имаш в предвид ЕС образен нож-прати ми снимка моля на "лични" ако имаш нещо подобно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2011, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Виж темата мелачка за ябълки , аз си направих такъв пасатор , и даже преди 5 мин , пасирах кофа с сини сливи .
На кофа 11кг страхотно узрели сливи - пасирах ги ( на едро не точно пасиране ) шибнах 1 кг захар и 4 кг вода .
Използвам да питам , олучил ли съм ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2011, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Тц, не си.С това килце си докарал може би с триста зора до 20% захарност но ако е без водата.
Шибни едно кило още но без да разреждаш.
За да не се занимаваш с глuпости си направи на Excel или ОО Calc една табличка директно с функции да ти пресмята количество на кашата, начална захарност, крайната която искаш да получиш и ще ти изчисли колко захар трябва да добавиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2011, 11:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Даа , как ли не бих си правил таблички .
Аз съм пияч -дестилист , а не комп. специалист . 8-)

Ще слагам на всеки нови 3о кг сливи , по 2 кг захар и 4-5 кг вода и предполагам , че няма да има проблеми .

Ииии ...пак ще съм по добре от мойте познати , к оито вчера ми обясняваха принципите на ферментация / дестилация ( стр инженери , не прости хора )..., че алкохолът се произвежда от винарките :megagrin: , и за това трябва да им се осигури достъп,
шапката да е полусуха и рехава , за да могат мушиците да работят .
Подробностите около технологията на варенето и измерванията , могат да накарат нормалкият казанджия дасе хвърли заедно с казанът си
под бръз влак , да се самоудави в охладителя ,
или най - малкото да изпие 2 л. метил , като изеде пращината за мезе , и за това няма да ги пиша . :megagrin:
Ужас .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2011, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Емо тук бях направил някакви сметки за сливите viewtopic.php?p=13194#p13194

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2011, 08:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Емо, това че някой държи да спомене инж. точка пред името си не означава че е весдесъщ по много въпроси като в много случаи дори и в сферата в която работи.
Използвай линка на Петьо и още на няколко места се споменава начина по който се изчислява как и колко да се добавя захар на база началната такава която има мат'рЯла.Това е елементарна формулка която върши много ама много добра работа.
А за Ексел или Калк става елементарно, не е нужно да си компютърен специалист.Ексел е "тъпа" програма която се използва за изчисления а не както си мислят хората за таблички :lol: Просто в едната кутийка примерно задаваш да ти е количеството каша, в другата началната захарност, в третата тази която желаеш да постигнеш и в четвъртата ще ти изчисли захарта която да добавиш.Това става като задаваш на всяко квадратче какво да смята или от къде да взема стойности.
Ето ти еди пример:

<А1> каша -> 10 (кг)
<B1> начална захарност -> 12 (%)
<С1> крайна захарност -> 20 (%)
<D1> захар за добавяне -> ? (кг)

И казваш на програмата да вземе стойностите и да речем резултата А1+C1*B1/C1-B1 да ти го даде в кутийката D1.

Всичко е примерно и както казах порови се и си изрови точата формула, не че не мога да ти я напиша или направо да ти дам екселско файлче но пък така ще караш по инерция.Идеята е да вникнеш в същността като така ще ти се избистри всичко и тогава ще видиш още колко слабости ще намериш в своята и на някои други технологии на ферментация при домашни условия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2011, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Благодарности и щастие пожелавам и на двама ви с Петьо ...
четох отново поясненията на Петьо , и установих че съм ги чел повърхностно .
По принцип най- мразя да мисля , но ще издиря сега Екселът , и ще направя табличка ...
Мерси пак ,осъзнавам/ оценявам го ... рядко се случва някой да те бутне напред :D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
http://www.youtube.com/watch?v=o0OuB4iG ... re=related


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима