Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2011, 09:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Яну 2011, 19:15
Мнения: 17
Няколко пъти съм варил ракия от гроздови джибри без да употребявам култивирани (културни,селектирани) дрожди. (От коментарите се пообърках и не знам как точно да ги нарека.) Тази година се съобразих с мненията на старите форумци и в момента джибрите врат като съм сложил такива. Някъде четох,че при прехвърлянето на мъста за варене трябва да се съобразявам с утайката им на дъното на бидоните. Благодарен ще съм за малко повече разяснения. Трябва ли непременно да се отделят?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2011, 12:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Това са дрожди като тези който са по гроздето но издържат на по не благоприятни условия.
По принцип е хубаво да се отделя утайката, не зависимо от това с какви дрожди е протекла ферментацията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2011, 16:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Яну 2011, 19:15
Мнения: 17
Петьо Малчев, благодаря ти за отзивчивостта! Ще изчакам,ако има и други,различни мнения от твоето,да преценя какво да направя (ако има потвърждение на твоето, още по-добре), но със сигурност ще имам едно на ум какъв съвет си ми дал! :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2011, 20:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Винаги е по-добре,материала който се вари да бъде възможко по-чист и бистър

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2011, 07:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Яну 2011, 19:15
Мнения: 17
Илюша, благодаря ти и на теб! Без да засягам останалите стари форумци, двете Ви мнения са ми напълно достатъчни. Разбрах как ще трябва да процедирам. :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Прави ми впечатление,използването на подсладена вода при активирането на дрождите,също активатора за дрожди и темп. диапазон на водата за посявката им -макс 39целзий за Бг.Какво правя Аз...ами нищо...на инструкцията си пише във Вода между 38-41 за Red star montrachet и 41-43 целзий за Lalvin-1122.тази година кабернето ми е със 27% захарност и се надявам червената звезда да се справи перфектно.lalvin-1122 стартира почти мигновенно при муската и то отвън при темп. 18 гр,но при Red star си трябва денонощие,а и при тази захарност...минимум 10 дни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Важното е да се спазват предписанията на производителя, не вярвам търговците който разфасоват дрождите да си измислят свой.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 11:20 
Offline

Регистриран на: 23 Юни 2008, 15:27
Мнения: 16
Naskohondata1 написа:
Прави ми впечатление,използването на подсладена вода при активирането на дрождите,също активатора за дрожди и темп. диапазон на водата за посявката им -макс 39целзий за Бг.Какво правя Аз...ами нищо...на инструкцията си пише във Вода между 38-41 за Red star montrachet и 41-43 целзий за Lalvin-1122.тази година кабернето ми е със 27% захарност и се надявам червената звезда да се справи перфектно.lalvin-1122 стартира почти мигновенно при муската и то отвън при темп. 18 гр,но при Red star си трябва денонощие,а и при тази захарност...минимум 10 дни.


А Motrachet от къде ги взе?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 16:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
rado_milkov написа:
Naskohondata1 написа:
Прави ми впечатление,използването на подсладена вода при активирането на дрождите,също активатора за дрожди и темп. диапазон на водата за посявката им -макс 39целзий за Бг.Какво правя Аз...ами нищо...на инструкцията си пише във Вода между 38-41 за Red star montrachet и 41-43 целзий за Lalvin-1122.тази година кабернето ми е със 27% захарност и се надявам червената звезда да се справи перфектно.lalvin-1122 стартира почти мигновенно при муската и то отвън при темп. 18 гр,но при Red star си трябва денонощие,а и при тази захарност...минимум 10 дни.


А Motrachet от къде ги взе?

http://www.midwestsupplies.com/red-star ... achet.html на теб ще са ти далече...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 19:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Ахххх нахалника ...какъв сайт знае и чак сега го споделя!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
ilu6a написа:
Ахххх нахалника ...какъв сайт знае и чак сега го споделя!!!

виноват... :? Между другото,подведох колегата,не е Montrachet,а Пастъор....първата работи до 13%,а пастъор до 14%


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Не си виноват ами забравяш, ilu6a също :megagrin: Абе водата в ракията е виновна ;) Помня че и друг път си посочвал midwestsupplies.com Наистина страхотен магазин ама за Щатите ...

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 15:09 
Offline

Регистриран на: 23 Юни 2008, 15:27
Мнения: 16
Naskohondata1 написа:
rado_milkov написа:
Naskohondata1 написа:
Прави ми впечатление,използването на подсладена вода при активирането на дрождите,също активатора за дрожди и темп. диапазон на водата за посявката им -макс 39целзий за Бг.Какво правя Аз...ами нищо...на инструкцията си пише във Вода между 38-41 за Red star montrachet и 41-43 целзий за Lalvin-1122.тази година кабернето ми е със 27% захарност и се надявам червената звезда да се справи перфектно.lalvin-1122 стартира почти мигновенно при муската и то отвън при темп. 18 гр,но при Red star си трябва денонощие,а и при тази захарност...минимум 10 дни.


А Motrachet от къде ги взе?

http://www.midwestsupplies.com/red-star ... achet.html на теб ще са ти далече...


Е да то във Щатите ил Франция и аз мога да си ги намеря :). Мислех си, че някъде тук в България някой е започнал да ги внася, ама на. Иначе тази година с този щам правихме един Траминер, довечера ще го дегустирам :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 15:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Защо избрахте точно този щам за Траминера?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 17:42 
Offline

Регистриран на: 23 Юни 2008, 15:27
Мнения: 16
ilu6a написа:
Защо избрахте точно този щам за Траминера?


Изборър беше базиран на разговори на мой приятел с колеги от чужбина. Иначе трамнера беше разделен на две, другият съд е с 58W3...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима