Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2012, 04:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Този вид дрожди http://wineryparts.com/media/pdf/produc ... RI_796.pdf Flanker или Ilu6a нещо да споделят?....още лани бях им хвърлил око,знам ли?Никой производител няма да каже,че неговите дрожди са не толкова добри...хубаво е ако има заигравания с тях,някой да сподели,щото времето наближава :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 21:55 
Offline

Регистриран на: 23 Юни 2008, 15:27
Мнения: 16
Не съм ги ползвал в реални условия, но ми се струват поне от това, което прочетох, много, ама много алчни за азот. Рискуваш редукция по време на ферментация, защото ще ги нахраниш мощно в началото и ще образува много биомаса и после по средата на ферментацията ще се чудиш как да изхраниш голямата популация и ще се стресират. Кажи какво мислиш да винифицираш на есен?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Бяло няма да правя,само червено-карменер,каберне фран,пинот ноар и малбек. Очаквана захарност-26-27%


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 22:29 
Offline

Регистриран на: 23 Юни 2008, 15:27
Мнения: 16
При тези високи захари bayanus, или някой по-корав щам cerevisiae задължително с биореактиватор при рехидратирането. За франа напримирер МТ. Пише,че са за дълго стареещи вина, но дават страшни резултати и при при вина за бърза консумация, разбирай БГ домашни :)

MT: For long aging Bordeaux varieties
MT was selected in Saint Emilion by the ITV Bordeaux and Martin Vialatte Oenologie in collaboration with the INRA Montpellier to help bring out typical strawberry jam and caramel aromatics of Merlot. The color intensity and tannic structure of wines elaborated with the MT are higher when compared with standard yeasts used for Bordeaux red varietals. MT's fermentation kinetics are steady and its alcohol tolerance is high, however, it will benefit from a balanced nutrient strategy especially in low available nitrogen musts with high potential alcohol.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 22:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Ако не представлява проблем,можеш ли да разясниш кои са характеристиките определящи кои дрожди са за дълго стареещи вина, и кои не.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Редстар пастъор се справи също много добре при същата висока захарност,но ми се струва(мисля)че аромата е по слаб


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2012, 13:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 594
Местожителство: Пловдив
Един цитат от спецификацията на дрождите:

Nitrogen requirement
AWRI 796 is technically a low nitrogen consumer and normally completes fermentation of low YAN musts of moderate maturity (<13˚Bé) without nitrogen addition. Whites: For high potential alcohol, low solids fermentations, several additions of nitrogen (100mg DAP/L) will help produce a high population of healthy yeast. Reds: AWRI 796 is more tolerant of low nitrogen high potential alcohol red musts but will benefit from nitrogen addition. The AWRI believes that tolerance to low nitrogen in high solids red ferments is a result of lipids and amino acids which are released from the skins/solids during fermentation.

Ако не съм пропуснал нещо, не виждам защо тези дрожди да са много алчни за азот? То не че ще го напишат ако е така де :) На първо четене изглеждат като широкоспектърни дрожди, един вид с универсално приложение. Високата захарност не мисля че е проблем, все пак може да се намали, в USA е разрешено. По отношение на ароматите обаче са неутрални, което за Наско май не е много добре. Принципно повечето по-евтини дрожди са такива т.е. не могат да допринесат за допълнителното развитие на ароматния профил на виното. Възможно е да се използват малко по-скъпи, но аромато-образуващи дрожди, които вече биха могли да подчертаят сортовите черти на гроздето. Използването на ензим също е честа практика. Подходящия ензим спомага много за "отключването" на някои ароматични компоненти, а подобрява и цвета. Има производители, които имат разработени съчетания от дрожди и ензими именно за по-ароматни вина. Такъв пример са дрождите Zymaflore RX60 и ензима Lafase Fruit на Laffort.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2012, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Благодаря на Flanker!!! :respekt: Малко сложничко с купуването на Zymaflore,предвид че ги има единствено при вносителя им в Калифорния,който едва ли ще се занимава с мен ...Ще трябва да се провери,ако ли не...добрата стара Европа :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 21:10 
Offline

Регистриран на: 23 Юни 2008, 15:27
Мнения: 16
@ Flanker: Да човек прав си...аз съм останал с впечатление 1 гр/л ДАФ. Иначе с другата част от поста ти съм напълно съгласен.
@Nasko - Laffort можеш да си поръчаш и по пощата, поне преди 4 години беше така. В допълнение даже може да пробваш и малко полизахариди в комбинация с танин за по-плътен вкус в кашата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима