Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2011, 09:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2011, 08:46
Мнения: 7
Кои сортовете грозде дават силен аромат на ракията?

_________________
РАКИЯ СЕ ПИЕ С ПОВОД БЕЗ ПОВОД С ПРИЯТЕЛИ БЕЗ ПРИЯТЕЛИ С МЕЗЕ БЕЗ МЕЗЕ И КАКТО Я ДАДЪТ


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2011, 13:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
От това което съм пробвал варненският мискет дава най-силен аромат, по-слаб но също много приятен е на хамбургският мискет.
Говорим за ракия от грозде без източване на шара за вино и добавяне евентуално захар само за корекция на захарността.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2011, 23:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
отел...но тук не говорим за аромат,а за силен мирис.
Иначе имам една която е правена от Каберне Фран,миииии много си я харесвам)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2011, 00:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Мускат Александрия,Мускат оранжев....дори и при преварка аромата си остава силен...подкрепям и Каберне Фран...аромата е забележителен.вкуса си зависи и от бурето


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2011, 16:23 
Offline

Регистриран на: 11 Сеп 2011, 15:54
Мнения: 1
Здравейте. Аз съм фен на сливовата. Но най-добрата гроздова която съм правил е от Мускат(каъвто и да е). Изтисквам на преса и изхвърлям кюспето(ципи, люспи, семки). Корегирам захарността ако е нужно. Дистилирането(печенето) спирам на 38'. Разреждам с изворна вода(не минерална) до желаната концентрация, аз я правя 45-48'. Отглеждам я в стъклен съд(50л. дамаджана). На 50л. слагам 3-4 шепи семена от кориандер в тензухени вързопчета. Гроздовата си я харесвам прозрачна, но за цвят може да се сложи черничево или дъбово дърво. Чакам я 45 дена преди да я бутилирам.
Полезен трик: Ако изпуснете процеса и е започнала киселинната ферментация "изгасете" киселината с основа:) Баща ми, лека му пръст, хвърляше лопата пепел и воала:)
Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2011, 21:25 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
имам десертно грозде ,но по различни причини няма да мога да го реализирам,като такова затова се замислям да го направя на ракия ,някакви отзиви за този сорт / булгар/ каква ракия мога да изкарам ...?? :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2011, 22:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
14-16% захарност...с маалко подсилване на общия процент ще имаш добри резултати ,а по отнощение на аромата аз лично съм с отлични впечатления.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2011, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Като силен аромат съм чул врачанска теменуга. Иначе не съм пробвал та от опит не мога да кажа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 08:51 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
илийка, :) тези 14, 16% за моят булгар ли са ...?? в събота бях на лозята и замервах булгара беше 20, мискета 19 а кабернето 21 ..
дано има и някакъв аромат ,ще пробваме ,каквото сабя покаже ... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 09:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ами...попрегледах разни ампелаграфски книжки...Като цяло няма десертни сортове със захарност над 18% ...Даже Болгар е с по-ниска захарност от Супер ран Болгар...Единствено Кондарев 6 и Любимец се отличаваТ със захарност от около 18% но пак под нея.
Специално Болгар-15,5%...Това не е случайно ,тъй като по-ниската захарност определя по-високата плътност на грозда ,а това от своя страна определя едно от най-важните качества на десертния сорт,а именно транспортабилноста му...
Така ,че не поставям под съмнение това ,което си измерил...просто изнасям данни.
А!!!!!!!!!!!!
Намерих данни в едни стар учебник за Афузали... стар клон на Болгар(определят го за близък на Болгар-14)за когого дават захарност м/у 15-19%...Сорт пренесен за първи път в Русе по време на Османско и след това бързо разпространен след 1926г. като до 1968г. достига до 500000 декара....а после силно нямалява.
Та много е възможно да си собственик на такъв стар сорт...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 18:47 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1104
Местожителство: Дупница
Не искам да засегна колегата , но освен това е възможно да е правил измерванията си при температура на ширата над 20 градуса целзий !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2011, 14:51 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
:) въобще не ме засягате,може и да има някаква грешка,измерването го правя на лозята с рефрактометър с вграден компенсатор на температурата ,може и да има отклонения но предполагам,че не са големи ... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2011, 18:59 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1104
Местожителство: Дупница
:gott: :respekt:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2011, 20:00 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
?????..как да го разбирам това


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2011, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
ika написа:
?????..как да го разбирам това

По тоя повод има виц,
В компания,единия говори за ебане,
втотия говори за пиене,
третя седи и си мисли, тия ще ме на пият и ще ме ебат.
Та и ти така......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима