Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Май 2008, 21:48 
Offline

Регистриран на: 15 Май 2008, 21:36
Мнения: 1
моля кажете ми,как се прави ракия от акациев цвят


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Май 2008, 22:32 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Нямам представа, но си мисля, че вероятно есенцията се извлича от спиртните пари при дестилацията. Виж това устройство: viewtopic.php?p=151#151

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Май 2008, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
значи на моят казан преди 3 години когато нямаше никаква реколта един човек дойде със акациев материал. Каза ми само че е сложил 2 кофи цвят и каза също, че 2 кофи цвят ги е брал доста врем :) направил го по стандартното 1:3 но и добавил мая за хляб че да може материалът да ферментира, а и щипка лимонена киселина за да се разгради захарта добре. Материалът приличаше на светла вода с плуващи листа из него. Не съм сигурен за точната рецепта и пропорции, но е нешо такова. Успех и ако питаш мен колега изчакай кайсиите,сливите..... успех все пак


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Май 2008, 12:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Май 2008, 11:59
Мнения: 3
да ви кажа моята рецепта на 20 кг цвят, 20кг захар, 350г мая, 15 пакетчета лимонтузу и 70л вода. Бърка се всеки ден по 2 пъти. На 10 ден е готова за варене. Миналата седмица варих. :D Мисля че цветът вече прецъфтява и е късно за бране.

П.С. Тая рецепта става и със свирчовина(чер бъз).


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2008, 19:36 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
моята рецепта е почти сьщата но водата е 100л а лимонтозу 5 в по студено време става за около 20дни :roll: варил сам и от липов цвят и от магарешки трън излиза около40л след преварка20л но се губи достса от аромата

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Май 2010, 18:04 
Offline

Регистриран на: 19 Май 2010, 17:53
Мнения: 1
kokoboko555 написа:
моля кажете ми,как се прави ракия от акациев цвят

2-3 kofi akaciev cviat 500grama maia 20 kg. zahar 100grama limontozo vsi4ko tova se slaga v edin bidon 100-120 litrov i razbarkva6 sutrin ili ve4er po malko kato privri vari6 ipie6 ---- nazdrave sa6toto e s e4emik 15kg e4emik i taka natatk pi6i sled rezultata ..................


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2010, 12:02 
Offline

Регистриран на: 26 Фев 2009, 16:35
Мнения: 43
Местожителство: Montana
таз годишната акация вече я сварих :)
пропорцията ми беше следната - 1кг захар :4л вода : 5гр лимотоз :5 гр суха мая : ~ 700-800 грама акациев цвят(по принцип е желателно 1кг захар:1кг цвят) ...поддържал см температура м/у 20-22 градуса С и съм разбърквал ежедндевно
резултата е следния - след 18-19 дни от 50кг захар съм получил 37л ракия 51 градуса 2х дистилирана
Извод:
от изминали години съм остановил че е много важно температурата на материала при ферментация да не е под 20 градуса...да не е презрел цвета а да е свеж и захарта спрамо цвета да е поне 1:0,5(желателно е 1:1)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2010, 22:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво Jack това е отговор. :klatsch:
Колко първак и патоки отдели на 100кг. материал :?:
Интересно ми е ако при тази рецепта не се сложи обикновенна захароза /захар на кристали/, а инвертирана захароза /разложена до фруктоза и глюкоза при варене 1 час с вода и лимонтозу 7 гр на кг. захар/, дали ще боли по малко глава ако се прехвърлят 300гр. консомирана ракиика. :)
Все пак форума е за това да достигнем качеството на качествените питиета и след злоопотреба да не ни болят главите. :lachtot:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2010, 14:21 
Offline

Регистриран на: 26 Фев 2009, 16:35
Мнения: 43
Местожителство: Montana
пир 1-вото варене съм отделил 0.5л първак за 140-150л материа
при преварката съм отделил около 0.7-0.8л първак а ракията от патока на около 50 градуса на лолите

не съм опитвал да разделям захарта както си обяснил ..като идея е интересно обаче ако захарта е качествена според мен не е необходимо (аз съм сигорен защото от тоя склад дето си взимам собственика ми е реднина пък и той ползва същата за ферментация)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2010, 14:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
То не качествена захар няма, но в някоя от вносната има консерванти, който пречат за фермрнтацията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2010, 16:49 
Offline

Регистриран на: 26 Фев 2009, 16:35
Мнения: 43
Местожителство: Montana
относно захарта... познат наскоро ми показа че си е взел някаква гръцка захар и на човала си пише всичко на гръцки и пише че е от захарно цвекло 57.5 лв/50 кг на пръв поглед не се различава...ако някой е попадал на такава моля да сподели мнението си за нея че да знам дали такава да почна да си взимам


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 13:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Авг 2010, 18:14
Мнения: 4
Местожителство: Видин
Аз дали малко не се изложих с акациевата? Сложих 25кг. захар и изкарах 21л. /52гр./


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 14:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Един килограм захар при ферментация би трябва ло да ти даде 460мл. чист алкохол. За 25кг. захар 25х0,46=11.5л. чист алкохол.
Да сметнем колко чист алкохол се съдържа в твоята 21л. 52% ракия 21х52/100=10,92л. чист алкохол Направо си перфектен. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2011, 11:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Тези рецепти по-горе 20 кг захар, 20 кг цвят вода 70-100 литра, абе хора вие вино ли мислите да правите. Иначе ми послужиха като основа миналата година и останах доволен, за което благодаря. На 160 литров казан около 34 кг захар, 18 кг цвят, мая 150-200 гр, и лимонтозо 7-8 пакетчета. Съотношение вода захар 3 към 1. След като я разредих и с минерална вода за да стане 49 градуса изкарах 30 литра. Сега сезона наближава, но цените на захарта стремглаво скачат нагоре, не са като миналата година. Ако някой има инфо откъде могат да се закупят по-големи количества на ниска цена да пише..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2011, 11:00 
Offline

Регистриран на: 27 Май 2011, 10:12
Мнения: 1
четох,че ферментацията продалжава 10 дена.аз захарта я сложих преди 5 дена и днес меря със захаромера и той на 0.възможно ли е това?да я варя ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима