Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 18:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Май 2011, 11:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
mal4o57 написа:
четох,че ферментацията продалжава 10 дена.аз захарта я сложих преди 5 дена и днес меря със захаромера и той на 0.възможно ли е това?да я варя ли?

Ако е била джибрата на топло средна температура 25 градуса напълно е възможно. Пробвай на вкус как е сладни горчи или киселее, ако започва да киселее вари няй-скор.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2011, 18:59 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1106
Местожителство: Дупница
mal4o57 написа:
четох,че ферментацията продалжава 10 дена.аз захарта я сложих преди 5 дена и днес меря със захаромера и той на 0.възможно ли е това?да я варя ли?

Някъде бях обяснил защо в случай като твоя - тоест вече започнала ферментация , показваната от захаромера стойност 0 не означава че в разтвора няма захар !!! :buch: :?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2011, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Слагаш ухо над бидона, ако още пука, значи ферментира и я остав, докато спре да пука. Опитваш и на вкус, ако няма сладост, а вкуса е резлив, значи вече е готова. Виждал съм и захаромер, който показва че е готова при положение че не е и на половина ферментирала, аз на захаромери много нямам вяра, но е редно и със захаромер да се проверява.

Миналата година ги държах на открито бидоните и имаше много ниски температури - към 20-ти май 16 градуса през деня, ферментира за около две седмици. Сега ги държа на закрито, още ферментират вече са на 9 дни. Така че не ми се вярва просто, за толкова кратко време да е ферментирала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2011, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
falcon написа:
а вкуса е резлив, значи.

Ако е резлив вкуса не си на добре. Трябва да е горчиво и без ник'ва сладост. Ако киселее когато вариш задължително сода . Не прекалявай.

msergiev написа:
Някъде бях обяснил защо в случай като твоя - тоест вече започнала ферментация


ето тук го бе писал viewtopic.php?f=7&t=960&hilit
т.е. вторият пост ;)

Успехи !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2011, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
горчиво-резлив, ако трябва да бъда по-точен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2011, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Това със содата не ми се е налагало, иначе съм наясно с методите - някои викат зелка, какаляшки, пепел, да чукна на дърво, никога не ми е била кисела пращината.
А и по мое мнение сода не е хубаво да се слага, предполагам че ще даде отражение на ракията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2011, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
mal4o57 написа:
четох,че ферментацията продалжава 10 дена.аз захарта я сложих преди 5 дена и днес меря със захаромера и той на 0.възможно ли е това?да я варя ли?


И аз днес я мерих и ми паказва 0, не сладнее, но още си пукоти. Мисля да не прибързвам, за всеки случай ще я държа още 2-3 дни и тогава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2011, 15:56 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Току що ми донесоха 14 кг. цвят от акация. Бухнах ги в два бидона, ама понеже ще се занимавам за първи път имам някой странични въпроси:
1. Реших да сложа по 10 кг. захар на бидон, обаче тя ще пристигне в петък заедно с дрождите- проблем ли е ако цвета/ свеж и росен/ престои до тогава?
2. Докараха ми го заедно с клонките- неоронен- трябва ли да си играя да ги чепкам/ вижда ми се доста досадно/ или ще се отделят с бъркалката за теракол?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2011, 19:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
:) чепкаш ги естествено, гледаш максимално, колкото е възможно да няма листенца, само цвят. Хайде някое листенце тук там не е кабил. А по въпроса дали ще му има нещо до петък, трудно ми е да ти отговоря. Аз го слагам със захарта веднага щом изчистя цвета, колкото е по-пресен, толкоз е по-силен аромата мисля. От сушен цвят, особено акациев въобще не знам дали ще се получи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2011, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За кой клонки става въпрос за от дървото или все едно чепката на цвета.
За да запазиш цвета до петък освен да го сложиш в торби и във фризера, не виждам друг начин.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2011, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
Накисни ги с малко студена вода както са в бидоните и ги затвори плътно, ще издържат до петак (пък и аромата ще остане във водата).

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2011, 20:40 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Няма как да ги събера 14 кг. цвят във фризера. Те са само с чепките и малко листа, които горе долу почистих. Ще сложа вода пък ще видим до петък. Тука вечер пада до 10 градуса, а и за сега времето си е студено и през деня.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2011, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Добри съвети са ти дали съфорумците, дано всичко мине добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2011, 19:53 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Започна да шупти :explode: . Ще сложа всичката налична захар/ по кило на бидон/ за да папкат гадинките, че да не вкисне. Дано устиска още два дена!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2011, 15:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Мойта има съвсем лека горчива жилка, чудя се дали е от материала, или от казана тоя резултат. Пиши като я свариш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Kiril8305 и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима