Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2011, 07:07 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Преди 5 дни сложих по 12кг. захар на бидон, 7кг. цвят,5 пакетчета лимонтозу активатор и дрожди за вино. Температурата в бидона е 25- 27 гр. Ври здраво и лъха на алкохол. Вече бъркам само шапката с ръка по един път на ден. Матр'яла леко сладни. Аромата е силен. Надявам се на добри резултати!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2011, 00:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Това, което писах за горчивината, бе явно нещо съм се заблудил. То доста ракии бях опитал тогава и дегустаторските ми умения са изневерили :lol: Хубав аромат вади. Аз първата седмица я бърках по два пъти, след това по един. Не знам дали ще има разлика, ако е с дрожди, и с мая..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2011, 06:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
В зависимост от дрождите хлебни винени спиртни предават различни аромати на дестилата, нали сега експериментирам със зърнени джибри и ми направи впечатление, при тях се усеща най-добре защото зърното отдава слаб аромат в дестилата. Може би и при акацията ферментирала с винени дрожди аромата ще стане още по приятен.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2011, 13:26 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Днес е 10-я ден. Захарност 0, но още шупти при разбъркване. Чудя се дали да варя или да изчакам. Шапката не е паднала обаче. Някой знае ли дали цвета на акацията трябва да падне като преври?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2011, 20:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Изчакай го още малко но го пробвай на вкус да не вземе да киселее.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2011, 06:47 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Ето резултата от първия ми опит с дрождите:
24 кг. захар + 8 л. патоки= 30 л. на 56 гр. Варих около 120-130 л. само течност на 12-я ден. Малко закъснях с отделянето на патокито- на 38- 40 гр. на чучура и сега се чудя дали да преварявам- да не се загуби аромата? Доволен съм и сега съм събрал малко цвят от бял бъз, който смятам да добавя с нови 24 кг. захар към старата акация, която има още аромат заедно с винасата + дрожди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2011, 08:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво добре си изкарал.
Хубаво е да я превариш но за преварка ще ти трябва материал от два казана, без патокито, но аромата ще отслабне в никакъв случаи няма да изчезне.
Това с белия бъз добре си го намислил.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2011, 21:17 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 21:21
Мнения: 36
Местожителство: Burgas
Здравейте и от мен.Заинтригува ме това с белия бъз.Ако може малко по точно на колко цвят акация колко бъз за да не прекалим.Ще съм благодарен ако ми отговорите.За захарта е ясно до 20 процента.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2011, 05:26 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
За белия бъз се сетих малко късно- беше прецъфтял почти по нашия край. Успях да събера около една кофа и я сложих по-скоро за аромат. Иначе пропорцията мисля, че е като за акация. Материала се възбуди отново и сега ври здраво. Очаквам към края на месеца да варя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2011, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Това пък с бъза никога не съм го правилл, по нашия край му викаха свирчовина или нещо такова, но въобще не знам какво представлява, а дали говорите за свирчовина или бъз и това не знам, днес заредих с липа, на един бидон три кг цвят и тези три кг бяха доста обемни шибнах 23 кг захар и какво разбивах с вода на око, мернах и захаромера беше заспал на 20% няма пари за нетец, отидоха за захар :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2011, 13:30 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Днес е 12-я ден от залагането на винасата с общо 30 кг. захар. Вече не шупти, захарност "0" по пишман захаромера. Обаче още сладни! Предполагам, че когато залагах втори път със стария цвят там все още е имало някакъв алкохол и затова дрождите не са могли да преработят всичката захар и са измрели на 18 об.%алк. Сега смятам да сложа 10-на литра топла вода за да сваля градуса и да възбудя наново дрожди.
Правилно ли постъпвам или ще оплескам почти готовия материал?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2011, 13:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Дрожди повече не слагай...добави водата и изчакай ден два-ако няма промяна,следва изваряване.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2011, 17:59 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Ами сварих я :? . Малко сладнеше май или на мене така ми се струваше, а шапката така и не потъна и двата пъти. Шуптене се чуваше само като я разбутам. Сложих воден клапан и найлон със скоба и от много акъл :wallbash: забравих да оставя отвор в найлона. По този начин балони йок и от там решение за варене. Пък и нямах време- следващата възможност след 60-70 дена. В крайна сметка на 17-я ден от 30 кг. захар и дрожди изкарах 25 л. на 58 гр. и 8 л. патоки. Патокито започнах да отделям на 45 гр. докато пуска. Сега си почива кротко в отворен бидон с френски дъбов чипс и след два месеца я мятам, че друга няма :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2011, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Наглеждай я по често защото ако е повече дъбовият чипс или го прекиснеш взема да горчи.
Стане ли жълт цвета аромата е приятен ракиен, покафенее ли започва да удря на коняк. Много важно е и как ще се съчетаят аромата на твоята ракия с дъбовия чипс.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2011, 23:40 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Аз от миналата година съм привърженик на френския дъбов чипс /средно препечен/ и слагам минималната доза за ракия- 3гр./л. Цвета се сменя до наситено жълто, но не и кафяво още първите 10 дена и после не се променя, но вкуса става по мек. Аромата леко намалява, но не се променя. Само леко бие на бърбън. Един път черпих със сливова на 10 дена, която "аерирах" с литрово канче по два пъти на ден на отворен бидон + чипс. Никой не повярва, че е прясна и въпреки сериозното количество нямаше оплаквания на другия ден обаче беше преварка!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима