Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Юли 2018, 18:46 Дата и час: 23 Юли 2018, 18:46

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Май 2012, 11:20 
Offline

Регистриран на: 04 Авг 2010, 10:38
Мнения: 22
Акацията почва да цъфти при нас и ще дойде време да направя малко ракия, да попитам каква мая слагате или какви и какво количество дрожди.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 20:52 
Offline

Регистриран на: 04 Авг 2010, 10:38
Мнения: 22
Приготвих един бидон с цвят от акация и захаромера потъва ,но кибрита още гасне .На кого да да се доверя. Дали утре да не я дистилирам или да изчакам да докато гори кибрита?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Колко дена са минали от заквасването ?
Ако са 5 и повече, вариш смело. Пламъкът гаснее защото се отделя въглероден двуокис, но той може да се отделя и още дълго време защото е разтворен в материала.
Обикновено ако температурите растат така става - по време на ферментацията е било дакажем 22 гр. , ферментацията е свършила, обаче времето става по-топло - в резултат разтворения въглероден двуокис се отделя и излиза на повърхността което причинява гасненето на клечката.
Ако зхаромерът показва 0 , че и под 0 - значи няма какво повече да се чака.
Или ако показва два,три дена едно и също - значи пак нямаме ферментация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2012, 12:43 
Offline

Регистриран на: 04 Авг 2010, 10:38
Мнения: 22
Вчера я дестилирах.От 14 кг захар изкарах 0,700мл първак, 10 литра 58 градуса и 4 литра 30 градуса паток.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2014, 14:34 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2014, 19:41
Мнения: 2
здравейте и аз изкарах първата си ракия от акация от 10кг акациев цвят 20кг захар 1кам 3 вода изкарах 12л на 52г смятам че е добре
но аромата е много силен


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2014, 14:38 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2014, 19:41
Мнения: 2
ндйдхея написа:
здравейте и аз изкарах първата си ракия от акация от 10кг акациев цвят 20кг захар 1кам 3 вода изкарах 12л на 52г смятам че е добре
но аромата е много силен
сложил съм и дъбов чипс


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2014, 00:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Юни 2014, 23:42
Мнения: 1
ндйдхея написа:
ндйдхея написа:
здравейте и аз изкарах първата си ракия от акация от 10кг акациев цвят 20кг захар 1кам 3 вода изкарах 12л на 52г смятам че е добре
но аромата е много силен
сложил съм и дъбов чипс


Аз докато пиех моята акациева...ми все едно пиех одеколон! След като я изпих разбрах,че трябва да се разрежда!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Май 2015, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 38
Днес залагам Акациевия материал 10км цвят,10кг захарчица (захира), 50г лимонена киселина и около 80-100 грама мая
пожелайте ми успех и дано да стане че ми е за сефте варене от подобен материал :zauf2:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2015, 12:11 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 273
Местожителство: Варна
Захарта е малко. Акацията дава само аромата. Докарай захарността до 20.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2015, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 74
На 10 кг цвят спокойно могат да се сложат 25 кг захар! Змея е правил и горе долу има представа за акацията как стават нещата, само ще допълня, че захарността спокойно може да се докара до 22. Сега съм заредил с 32 кг цвят - 78 кг захар и общото количество на материала е около 390 л. Съотношението да е малко повече от 1:3, попринцип цвета поема малко от захарността, т.е. при 1:3 захарността е малко под 25%.

Мисля да пробвам като ферментира всичко да сложа за още веднъж. Да изтискам около 20 кг от цвета и да сложа 30 кг захар. Мисля че ще ферментира и втори път, но това не съм го пробвал. Някой ако може да даде съвет?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2018, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2017, 16:21
Мнения: 6
500 л материял от акация... След една седмица бидоните са на 4 и 5% (то в тия жеги няма как да бъде иначе). Обаче имам едни 50 л които поради липса на достатъчно цвят ми се оказаха леко проблемни, някакви съвети???
Набрах около две кофета и идеята беша да ги разпределя в 4 туби по 11 л от минерална вода. Обаче после си казах, какво ще ги разпределям, по-добре направо в бидоня (100 л). Като идеята беше естествено да не се пълни до горе. Обаче вместо да сложа 8-9 кг захар сложих 12... После, след два дни добавих още една кофа цвят обаче нещата са лако под въпрос... Чак вчера го изнесох на слънце, като можех да свърша тая работа още преди три дни. Та ще видим какво ще стане.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2018, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Май 2018, 15:10
Мнения: 35
Изкарах 89 л от акация, обаче бях малко в траур. Ракията в един 120 литров бидон, разредена с 13 л изворна вода и претачане всеки ден с маркуч и кофа и после обратно в бидоня. Кофата се пълни за десетина минути, та не я гледам постоянно ми върша и нещо друго. Пия вино от акация, в същото време правя таратор за моя старец, и му обяснявам финала на шампионската лига как е протекъл. Кофата през това време се препълнила, та 12 л някъде отидоха на килима. Стареца ми каза, че не трябвало да ме боли главата за това нещо. Разликата била, че от ракията която е на килима нямало да ме боли, но от тази която е в бидоня ще има да боли :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2018, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Май 2018, 15:10
Мнения: 35
Ракията от акация не е лоша, но по мое мнение не може да се сравнява с грозде или плод по никакъв начин. Ще видя друга година дали въобще ще се занимавам със цвят.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2018, 22:21 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1253
Ракията е от захар с аромат на акация.

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
 [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gizdo007 и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима