Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 11:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2011, 15:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Здравейте коеги,тъй като имам доста голям асмалък с 4 различни вида грозде на него (повечето десертно) и тази година за първи път ще правя ракия от него се чудя какво да очаквам.
Сортовете на гроздето поне за мен са неизвестни,има бяло едро грозде имам едно почти розово,едно едро тъмно синьо и от така нареченото "гръцко грозде".
Тази година беше добра и лозите родиха повече от добра реколта но като се има в предвид че това са десертни сортове дайте съвет как да процедирам.
Имам две дървени каци от по 250л. в които ще залагам материала,ако не стигне ще си купя грозде за допълване на каците.Ще махна чепките и ще сложа 1/3 вода и захар колкото е нужно,какво още се слага за да протече правилно ферментацията?
Казаха ми да размия във вода и да сложа съвсем малко мая за хляб,щяла да подобри ферментацията.
Също така ми казаха да сложа и по-пакетче лимонтозо във всяка каца,там нещо си за киселиноста на материала.
Вино не мисля да вадя,като(ако)ферментира ще точя сока и ще го варя на ракия,евентуално ще направя опит това което остане в каците да го залея с вода + захар и мая за повторна ферментация.
Моля дайте някакви съвети че всичко ми е доста объркано в момента :?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2011, 17:58 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
index.php

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2011, 02:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
forski хубаво си решил. Първо трябва да се снабдиш със захаромер. Сцед като махнеш чепките и смелиш гроздето и го сложиш в каците измери захарността.
Примерно ако е 18% на 100л. се слага 2кг. захар или да вдигнеш захарността на 100л. материал с 1%. се слага 1кг. захар след като се разтвори в шара или ако добавяш допълнително вода и захар 1/4 се разтваря с нея.
Ако доливаш вода за увеличаване на количеството на джибрата на 4л. вода слагаш 1кг. захар а на всеки 10л. вода 7гр. лимонтозу.
Колко вода ще долееш в джибрата е твое решение, по принцип ако вариш със шлюпките е добре да се добави захарен сироп за разреждане на материала, но колкото повече вода и захар добавяш толкова по слаб остава аромата на ракията.
Мая за хляб не е препоръчително да се слага на плодове и грозде, за гроздето продават различни видове винени дрожди.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2011, 11:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Благодаря ти колега,даваш ми много полезна информация да се надяваме че всичко ще стане както трябва :thumbs1: :2thumbs:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2011, 11:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги като протече първата ракия колко от нея се изхвърля заради метила,0.5-1л. ???
Кога се маха от първата ракия,при преварката изхвърля ли се някакво количество в началото ?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2011, 12:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Сега,ако правилно съм разбрал (аз вече сам започнах да си отговарям :lol: :party: ) при първото варене на материала се изхвърлят първите да речем 0.5л. и ракията се спира на 40 алк.гр.
Полученото количество първа ракия се разрежда със вода до 30алк.гр. и се преварява като от преварката пак се отделят и се изхвърлят първите 0.5л.

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2011, 12:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Изхвърляй 1% от това което вариш.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2011, 09:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги,вчера измерих захарността на гроздето от асмите и ми показа 16% захарност.
По мои сметки за достигане на захарност 20-21% на 200л.каца трябва да добавя още 10кг. захар разтворена в гроздовия сок.
Има ли значение в какво количество гроздов сок ще разтворя тези 10кг.захар и трябва ли да го затоплям преди тази процедура?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 22:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги,обрах гроздето и го сложих в две 200л. каци,смачках го и му нагодих захарноста на 20-21%
Обаче забравих да му сложа лимонтозу :datz: :datz: гроздето е от вчера в каците,ще има ли порблем ако утре му добавя от лимонтузото?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 23:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
forski написа:
Колеги,обрах гроздето и го сложих в две 200л. каци,смачках го и му нагодих захарноста на 20-21%
Обаче забравих да му сложа лимонтозу :datz: :datz: гроздето е от вчера в каците,ще има ли порблем ако утре му добавя от лимонтузото?

Без да си му мерил киселинноста,процедурата се обезмисля..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 23:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Не съм я мерил колега,но се надявах да е като сол на манджа-на око :))
Проблем ли ще е за ферментацията ако сложа да речем на 200л.материал 40гр.(4 пакетчета),или ако въобще не слагам лимонена киселина?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 23:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
forski написа:
Не съм я мерил колега,но се надявах да е като сол на манджа-на око :))
Проблем ли ще е за ферментацията ако сложа да речем на 200л.материал 40гр.(4 пакетчета),или ако въобще не слагам лимонена киселина?

Ако гроздето е било здраво,не казваш какво е,с добра захарност,може да предположим,че киселинноста му е в диапазон 3.0-3.5,което е нормално.Тогава отпада винената киселина(лимонтузо)Аз не бих сложил,ако гроздето е здраво и захарно...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 00:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Наско е прав няма смисъл, лимонтозу се слага само ако добавяш вода в джибрата, на 10л. вода 7гр. лимонтозу.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 07:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Гроздето е от няколко десертни сорта,общата захарност беше 17% вече е 21% след добавяне на 10кг. захар във всяка една от каците,захарния сироп го направих с вода и захар.
Вода добавих по-около 20л. на каца заедно със захарта.

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 08:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Сеп 2011, 21:11
Мнения: 5
Аз не се задълбочавам чак толкова в направата на материала за ракия (все пак не е вино). Достатъчно е да е чист (без костилки или зелени чепки) , да го докарам до около 22% захарност и да го оставя на двора под някое дърво на висока температура. След 3 седмици е ферментирал напълно и е готов за казана :thumbs1:
При зареждането в казана опитвам материала и ако има намек за кисело слагам малко сода бикарбонат (но не прекалявайте), и на 120л. казан около 1 кг. сол за бистрота. Първака който изхвърлям е около 5% от общото количество или около 1л. на 20л. , аз лично спирам да събирам ракия като падне до 45 градуса (всичко надолу е паток за преварка в следващия казан).


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bogdan_stg, nobreak и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима