Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 15 Дек 2017, 10:40 Дата и час: 15 Дек 2017, 10:40

Часова зона: Европа/София




 [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 09:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 762
Местожителство: около Пловдив
И пак се появява тази сол за бистрота, което е доста спорно. Няколко човека покрай мен я ползват и никой не може да каже дали наистина влияе на бистротата. Колега ти можеш ли кажеш как е при теб.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 21:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Сеп 2011, 21:11
Мнения: 5
В интерес на истината не съм пробвал без сол. Иначе на слаб огън (дето се казва - да църцори от чучура) излиза кристално бистра. Ако се усили огъня обаче започва да помътнява леко.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2750
Местожителство: ''Survivor'' България
EvilEyeBG написа:
В интерес на истината не съм пробвал без сол. Иначе на слаб огън (дето се казва - да църцори от чучура) излиза кристално бистра. Ако се усили огъня обаче започва да помътнява леко.

:buch: viewtopic.php?f=7&t=613&p=5528&hili :buch:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Сеп 2011, 21:11
Мнения: 5
msergiev написа:
Солта вдига температурата на кипене на течността в която се разтваря ! В случая това е водата - солта е неразтворима в спирт , ето защо нейното наличие в разтвора не променя неговата точка на кипене. Но по-високата точка на кипене на "водната фракция" предотвратява активтото увличане на микрокапчици от кипящата пращина , а тя освен всичко друго съдържа и фузелови масла - именно от тях ракията помътнява. По същата причина във въздуха има прах , макар че е по-тежък от въздуха. Изобщо кипенето е сложен процес...



Това ми изглежда най-логичното обяснение :2thumbs:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 09:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги имам един такъв въпрос,материала ми е вече на 9 дена и захарността му е паднала от 22% на 9% захарност.Предполагам че до края на тази седмица или началото на другата захарността ще е паднала на 0% и материала ще е готов за варене.По-принцип ферментацията протича бързо може би защото времето е топло,очертава се за две седмици след залагането на материала да е готов за казана.
Проблема при мен е че ще имам възможност да варя чак към края на месеца,въпроса ми е колко време след преключване на ферментацията може да се изчака преди материала да влезе в казана?
Проблем ли ще е ако материала престои 10-12 дена в каците след приключване на ферментацията,и има ли някакъв метод за консервиране при който няма да вкисне или алкохола в него да изветрее?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 09:33 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6651
Местожителство: София
Най-лесния е повдигане на алк.градус с патоки например и добро затваряне,като разбира се не трябва да е на топло...така може да стои с месеци.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 10:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Имам около 15л. патоки на 32 градуса от миналата година но е от сливи и се притеснявам да не омеся миризмите,
ако правилно съм те разбрал трябва да налея патокито в двете каци?
Примерно по 7л. на каца и да я запечатам отгоре,примерно с найлон здраво стегнат около кацата за да не влиза кислород?
Въпроса с топлото е малко по-сложен защото материала ми е в плевнята а там температурата е почти постоянна и е около 19-20 градуса.Мога да махна вратата на помещението за да може вечер и сутрин да изстива но след обед пак ще е около 20-22 градуса.
Да не вземе да се обърка баш на края работата че ще стане бетер циганска :lol:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
  
 
 [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима