Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2011, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2010, 11:48
Мнения: 17
Здравейте , купих си 160кг Мускат със захарност 25% колкото и странно да е :) та въпроса ми е кога и колко захар да сложа ??? ще се прави само ракия !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2011, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Захар може да сложиш веднага след като смелиш гроздето или пък може да изчакаш 1 ден да захапе ферментацията. Иначе малко ти е висока захарта на гроздето,ако не използваш дрожди, аз бих добавил малко вода до към 22-20% и след това захар-вода в съотношение 1:4, като захар около 20кг.(така бих процедирал аз).Успех.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2011, 16:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Колеги има ли смисъл от захар при сегашната й цена?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2011, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2010, 11:48
Мнения: 17
Та казваш на всеки килограм захар на сложа по 4 литра вода така ли , на бидон по 10 кг захар ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2011, 17:16 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
е ми има,като се има предвид как вървят цените догодина едва ли ще е по ниска цената :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2011, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
cdna написа:
Здравейте , купих си 160кг Мускат със захарност 25% колкото и странно да е :) та въпроса ми е кога и колко захар да сложа ??? ще се прави само ракия !!!

Казваш бидони, в най-общият случай се приема 120л. по принцип се пълнят 80-90л. за да остане място за шапката като се надигне и да не прилее.
Ако сложиш 10кг. на един такъв бидон и 40л. вода захарният сироп ще стане около 46л. следователно ще сложиш 50% захарен сироп и 50% гроздова каша.
Ракията как ще се казва гроздова или захарна :)
По принцип възприетата практика е да се вари джибрата с шлюпките без да сложиш захарен сироп джибрата става много гъста.
А и колкото повече вода и захар се сложи аромата намалява.
Според мен е разумно да се сложи 20-30% захарен сироп.
Или на един бидон 120л. 5кг. захар 20л. вода. Като ако гроздето е с по малка захарност от 20% трябва и за него да се сложи захар.
Примерно в бидона слагаме 70л. смляно грозде със захарност 18% за да стане 20% трябва да добавим около 1,5кг. зхар следователно в 20л. вода ще разтворим 6,5кг. захар и ще добавим към гроздето.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2011, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2010, 11:48
Мнения: 17
Ами разделил съм 160 кг Мускат в 2 бидона захарноста е 25 % казваш сега да сложа по 5 кг захар и 20 литра вода на бидон така ли ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2011, 06:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да, ама поне 30см. трябва да останат празни от бидона.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2011, 10:36 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 19:37
Мнения: 23
Местожителство: varna
ами какжо ще стане ако го купя гроздето над 20% захарност и под 25 и не сложа нито вода нито захар


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2011, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ще имаш по-гъста каша иначе пак ще стане.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима