Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 13:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Захарност 24-25% ?
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2011, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2011, 16:12
Мнения: 7
Здравейте! Нов съм както във форума, така и в производството на ракийка, ама пък съм мераклия :megagrin: За първа година си купувам грозде и не ми е много ясно...
Та какво направих: Купих 300 кила грозде...Димят, Червен Мискет, Памид и още едно ама не му помня името. Смесено беше. Смелих го и го затиснах. Само ракия ще правя... Захарността му е 21%. Аз сложих по 3 кила захар/100 кг. и тя отиде на 24%-25.5%. :? :?
Тая захарност много ли е? Аз мога да го разредя с вода ама има една педя до ръба на качетата, ако го долея да не прелее? Ще стои на постоянна температура в маза.
Ако го оставя така дали ще ферментира нормално? :nixweiss:
Ако го премеря след 1 седмица дали ще падне??? Абе дайте акъл, моля Ви!!!
Поздрави и наздраве!!! ;) ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2011, 16:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Ами малко кофти си се подредил. При такава захарност ако оставиш на спонтанна ферментация е почти сигурно че ще няма да изферментират всичките захари и ферментацията ще спре в неопределен момент. Ще ти останат захари, а това си е загуба, а често и проблеми.
Ако държиш да постигнеш максимума от гроздето и да получиш виноматериал с прилични качества, задължително си намери културни винени дрожди. Тук идва и другия ти проблем, който сигурно ще се получи така или иначе - обема на съда. Казваш че е останала една педя от ръба на съда, малко е. При използването на дрожди, ферментацията е доста буйна и преливането ти е гарантирано. Дори и при спонтанна ферментация, пак по всяка вероятност ще прелее. Вдигне ли се шапката ще трябва да преливаш някъде. При всички случаи това количество грозде е най-добре да го разделиш в два съда, дано да имаш подходящи.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2011, 16:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2011, 16:12
Мнения: 7
Аз ми е най лесно да излея по една кофа шера и да долея една кофа вода(топличка леко) и после да преточа 3-4 кофи да я размеся. И така ще я докарам до 22-23% макс. На 1 каче е 24% а на 2-тото е 25% и малко.А да изчакам ли няколко дни и пак да меря? Има ли шанс да се нормализира? В 2 качета е. Смятам, че сега няма да има проблем с преливането. Ама ако долея без да отлея преди това ще стане много.


Последна промяна Hisarskiq_Pop на 24 Сеп 2011, 18:00, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2011, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Нещо не ми схвана мисълта. Прочети пак, не ти стига място в съда и ще ти остане сладък виноматериала! Виждам че искаш да ти е лесно, ами просто раздели гроздето. Чакането с нищо няма да ти помогне, тръгне ли ферментацията - ще трябва да хващаш парцала :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2011, 17:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2011, 16:12
Мнения: 7
Колко място трябва да има до ръба на съда?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2011, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Препоръчително е съда да се запълва на около 80% от геометричния обем. Оттам горе-долу ще можеш да се ориентираш колко трябва да е свободното пространство, в сантиметри например. Тук обаче идват някои условности, касаещи височината и диаметъра на съда. Някои съдове са ниски, но широки, други пък тесни, но високи. Като знаеш височината и диаметъра на съда, просто си правиш едни прости изчисления и си готов.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2011, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Не се мъчи и не си прави експерименти ами намери СПЕШНО още един бидон и прелей от другите бидони по равни части така че да ти се разпредели на четири равни части.Предполагам използваш три сто литрови, нали?
Разреди си на 22 захарност, избий диваците и си посей културяги.Гроздето си го купил а не ти е паднало от небето, също и захарта така че в момента се еб@в@ш с парите си.Послушай какво ти казва Flanker за да си нямаш проблеми.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима