Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 01:04

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2011, 00:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Купих си 160 кг. мускат за ракия. Да, ама не! Жената ме заяде, иска и вино. Имам и асми, винен сорт /мискет/, ще взема от там около макс 50 кг. Та въпросите ми са: Става ли вино от муската, показа 21 захар?
Да му вдигна ли захарта до 22, и по процедурата-серниста, дрожди и чакане?
Останалото да го смеся с мискета и пак захар /колко ли/, вода, дрожди, ако трябва и активатор на алк. ферментация и краен продукт ракия?
Изненадаха ме и нямам подготвено буре, дали ще стане вино в пластмасов съд-туба?
А сините сливи са почти готови за казана. Още 2-3 дена.
Купих казан 100 лт. с колона, като този от "Бъчвата", но от производител, ще му правя сефте.
:prost: :prost: на всички, и знаещи, и питащи, добре, че Ви има /знаещите/ :klatsch:
Много "ЗАЩО", дано ми обърнете внимание! :help: :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2011, 02:21 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Мешай всичко и карай наред,първо се получава вино ,жената ако се вреди вреди,остатъка на ракия,тъй като количеството е малко заради жената..,джибрите като истинат от казана захар и отново процеса.Процедурата е обща(обратна на процедурата на общите работници,те почват с ракия и после вино(ако някой е останал все още трезвен),пластмасовия бидон изплакни добре със сода за бъчви-натриев карбонат,сода каустик каквото намериш,като гледаш да не ти пръска в очите,за сливите отдели си малко първак,другото до 38град,после купажиране до 43


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2011, 07:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами отделии на жената 50л. вино, туй вино ще ти върти къщата цяла зима. Хората са казали "Пияна жена весела къща" :lol:
Ронкаш гроздето мелиш го точиш веднага 50л. и го слагаш в бидон там слагаш и 40-50мл. серниста киселина, на другия ден точиш само бистрото без утайката и го слагаш в съд за ферментация. Прeточваш го с една 5л. кофа като изливаш от високо за да се намали съдържанието на SO2, пет кофички са достатъчни. Тогава слагаш и активирани винени дрожди.
Какво правиш с джибрата, ами в 48л. вода разтваряш 12кг. захар и добавяш към нея. След приключване на ферментацията вариш само течността.
След приключване на дестилацията в останалото в казана /винасата/ на 5л. слагаш 1кг. захар след като изтине връщаш при изцедената джибра, ето ти и материал за втора ракия.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2011, 08:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Не ги слушай тези гамени, не слушай и жена си, вино искала.Ми като иска да отива в магазина и бутлка по бутилка да си купува и като й хареса някое и ще знае вече какво да си взема.За мен виното е много ама много специфичен алкохолен продукт при който има ясно изразени вкусове и аромати и е много трудно да допадне на човек.Не се знае какво ще изкараш накрая и като ти каже "Ми ни мъ кефи" какво ще правиш?Тук говорим вече за истинското удоволствие от това да пиеш вино а не просто да пиеш нещо си там.
Прави си ракийката а жена ти да отива в някой голям магазин и да си избира вино от дългата 20м. редица на 4 рафта .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2011, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами според мен няма по добро от домашното младо вино. За 5-6лв. бутилката трудно се намира добро вино, пък по скъпите ми засядат на гърлото и не мога да преглътна :lol:
Лошото на домашното вино че понякога може да го изтървеш и да стане за ракия.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2011, 14:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
от мускатови сортове се правят едни от най-добрите вина характерни за Испания...правят се и пенливи и десертни вина.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 10:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
petiomalchev написа:
Ами отделии на жената 50л. вино, туй вино ще ти върти къщата цяла зима. Хората са казали "Пияна жена весела къща" :lol:
Ронкаш гроздето мелиш го точиш веднага 50л. и го слагаш в бидон там слагаш и 40-50мл. серниста киселина, на другия ден точиш само бистрото без утайката и го слагаш в съд за ферментация. Прeточваш го с една 5л. кофа като изливаш от високо за да се намали съдържанието на SO2, пет кофички са достатъчни. Тогава слагаш и активирани винени дрожди.
Какво правиш с джибрата, ами в 48л. вода разтваряш 12кг. захар и добавяш към нея. След приключване на ферментацията вариш само течността.
След приключване на дестилацията в останалото в казана /винасата/ на 5л. слагаш 1кг. захар след като изтине връщаш при изцедената джибра, ето ти и материал за втора ракия.


Petiomalchev-добър, както винаги :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 22:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Днес пристигнаха материалите /дрожди, активатор, серниста/. Виното вчера го бях наточил, беше почнало да ври, но го стопирах с киселината. Преди да сложа дрождите, преточих виното на въздух, да изветря миризмата на киселина. След около 8 часа приготвих дрожди с активатор, вложих и тях, сега ще чакам.
Ако ме мернете на пазара да продавам оцет, не се чудете :megagrin:
Утре съм берач, като се върна, почвам да бая на джибрите-вода,захар,дрожди и активатор, да видим какви ще ги опапам.
Ще Ви държа в течение, ако се получат нещата, поне ще съм в полза за другите. :prost: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 22:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Три основни грешки :
1.Колко време след слагане на сернистата се слагат дрождите-до 2 часа...
2.За добавяне на сулфити при почнала ферментация не прочете ли тук-не се добавят!!!-резултата е миризма на развалени яйца.....?
3.на дрождите не пишеше ли за колко време се рехидрират-20 мин...и още 10-тина адаптация с ширата..?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 27 Сеп 2011, 23:24, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
За киселината, за жалост, ми се губи писаното /уж изчетох всичко, май градуса е бил по-висок от нужното /:megagrin: .
За дрождите имаше мнение да се слагат на другия ден-избрах средата /в инструкцията пише 2 часа/.
Дрождите- съответното количество вода на 36 градуса, разтворих активатора, добавих дрождите, 20 мин. пауза, разбъркване, добавих още толкова мъст, изчаках още 10 мин. /стана каша с много пяна/ и добавих към виното /внимавах да няма разлика над 10 градуса м/у мъст и дрожди/.
"Поживьом, увидим!" , както казват руснаците.
ПП: Не знам дали ще стане и за оцет! :lachtot: :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 23:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
ооо оцет се прави трудно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Поне ще мирише!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 09:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Е,това беше. Виното ври /и за сега мирише на хубаво/. Жената я прецаках, остана 30 литра за нея.
Джибрите и те врат надлежно захранени с дрожди и активатор, като бесни са. Сега бъркам и чакам.
Сливките са запечатани, чакат ред на казаня - просто идилия! :D
Толкова е добре, че чакам да се обърка нещо :wallbash: Нали знаете,"Много хубаво не е на хубаво"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Материала е готов за казана, беше се закучила ферментацията от студа, но с малко топла вода нещата станаха. Виното и то си шумка тихо, време е да преминавам във форума Дестилация......


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима