Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Черешова ракия
МнениеПубликувано на: 25 Май 2008, 12:47 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Набрах 70 килограма череши за ракия и бих искал да попитам за някои неща (сега са в хладилника, утре ще ходим на наберем още).

На първо място каква мая трабва да се сложи? Става ли с хлебна мая и по колко се слага ? Пречи ли ако да кажем в една кофа има двайстина поизгнили череши?

Захарта също колко трябва да бъде? Мисля на 70-80 кила череши да сложа 20 кила захар и 60 литра вода. Все пак ще си купя захаромер за да бъде захарността 16-17% накрая.

Благодаря предварително за съветите и наздраве !

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2008, 17:07 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Joro Polimera написа:
На първо място каква мая трабва да се сложи? Става ли с хлебна мая и по колко се слага ?

Като няма друго, става и с хлебна, но не качвай захарността над 16-17%. Иначе дава повече фира и образуват повече други алкохоли.

Joro Polimera написа:
Пречи ли ако да кажем в една кофа има двайстина поизгнили череши?

Ако искаш хубава ракия, плодът ти трябва да бъде добре узрял, чист и здрав. С натъртените и гнилите череши направи ракията "за гости" :D С гнилите ароматът загрубява неприятно и допива лека спарена нотка.

Joro Polimera написа:
Все пак ще си купя захаромер за да бъде захарността 16-17% накрая.

Тази стойност е добра, но с колкото по-малко захар я постигнеш, толкова по-добра ракия ще имаш. Така че гледай да не прекаляваш с водата.

Махни и костилките! И гледай да не се чупят, когато мачкаш плода.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Май 2008, 21:44 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Мерси !

А колко хлебна мая да сложа? Кога се махат костилките ?

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Май 2008, 23:05 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Костилките махаш веднага след миенето и чистенето. Разкашкваш плода и при претакането отделяш костилките с едро сито Ако плодът е добре узрял, става лесно. Ща помагаш с ръка да не остава много материал по костилките. После ги измиваш и водата от тях сипваш в пращината - нищо не се губи :) Счупените костилки махай веднага.

Количеството на маята не е критично, но ако сложиш малко, ферментацията ще тръгне бавно. Ако черешите са много кисели, сложи повечко мая и обратно... На 100кг пращина сложи към 1,5кг прясна мая. Предварително я разтвори добре в около 5л хладка вода и тогава разбъркай пращината хубаво. Пази стерилност, за да не се зарази пращината с други плесени и бактерии - ще се развали елексира. Ако има опасност от зараза, пращината се подкиселява с цитрусова киселина, ама ако не си го правил, остави - можеш по погрешка да спреш ферментацията.

Задължително затвори добре съда за да не може да влиза кислород, а въглеродния двуокис изкарвай през воден клапан. Трябва да внимаваш ферментацията да не протича при повече от 24-25°C, но и да не е по студено от 16-17°C. Ако потръгне много буйно, температурата може да се вдигне значително.

Двоен препек и го оставяш да отлежава с дъбови трески. Чак като почне да омеква и да топли устата, го разреждаш с дестилирана вода до градус на вкус - примерно 40-42%.

Късмет!

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Май 2008, 20:22 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Значи на 40 килограма череши без костилки сложих 10 килограма захар и около 50-60 литра вода докато захаромера показа 18%.

Добавих и маята. Още на сутринта от водиня капан почнаха да излизат мехурчета (4,5 мехурчета на 20 секунди). Температурата в помещението е 22 градуса.

Доколкото знам се бърка 2 пъти на ден. Толкова ли да го бъркам?

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Май 2008, 19:53 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
SiteAdmin-e, с тази мая 1.5 кг./100 ще дойде пяна и в сайта чак :lol: ! Не се сърди ама е множко, 0.5 стига, повечето мая води до бурна ферментация и както сам казваш до повишена температура! Незабравяй, че по черешите също има дрожди! За костилките пробвай бъркалка за теракол, лепило за плочки, но след 1-2 дни, тогава ги отстрани, не се притеснявайте няма да мирише на костилки. Иначе останалото е както админа казва!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2008, 20:12 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Ферментацията тече и вече захарността падна около 4-5%. Уговорих и казана, но казанджията ми каза, че черешова ракия се деслилира поне 5 дена след приключване на ферментацията, за да не излиза пяна от казана.

Изпратено след 18 минути 7 секунди:
За дестилацията мисля като почне на 80 градуса да хвърля 100 мл първак и после да дестилирам до 90-92 градуса. Добре ли е ?

А после двоен препек как се прави?

За 1 път правя ракия... накрая ще пиша за резултата :).

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2008, 22:57 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
За първак се отделят 3% от алкохолният градус, т.е. литрите материал умножени по алкохолният градус и по 0.03 (което е процента). Това е алкохола който трябва да отделиш като градус. Като потече виж колко градуса е и раздели цифрата от %-та на градуса, получаваш литрите които да отделиш! За преваркара- разреждаш ракията до 17-25 градуса и вариш. Аз чакам черешите ми да узреят! :D
Не слушай казанджичта, чакай да падне, опитай материала, нетрябва да сладни!!! И да кипи, нали ще преваряваш! :idea:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2008, 18:50 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Започнаха да падат плодовете.

А за дестилацията. Нито мога да намеря диграмата етанол-вода, нито мога да измеря колко % етанол има в пращината. По принцип при първата дестилация на ракия колко градуса потича първоначално?

Изпратено след 24 минути 10 секунди:
п.с. Няма да ми помогнат никакви диаграми, защото незнам ефективносста на казана...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2008, 11:19 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Никой неможе да ти каже колко града ще текне и колко ще е общо накрая, така е при обикновенните казани, само майстора на казана и то ако разбира и знае колко ти е алкохола!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2008, 17:23 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
От цялата работа излезе 6 литра 45 градуса първокласна ракия...
Малоумния казанжия каза, че матеряла не стигал да се напълни казана и сипа вода да го допълни (иначе неможел да го пусне) :shock: ...


Все пак съм доволен, като за 1 път бива...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2008, 23:03 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Пак си 6 т., моите череши плесенясаха, бях болен и не ги обрах! Спря ли ти патоките този казанджия? Карайте винаги казана поне до 2 градуса, иначе казанджията си прави далавери! :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2008, 00:48 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Аз си ги спрях. Той не каза нищо нито за патоки нито за първак. Супер неадекватен беше, пиян от сутринта и пушеше цигра след цигара. А с тая вода просто...

Първо изхвърлих 300 първак. Измерих - 50 градуса някъде. Варих до към 35-40 и толкова за ракия.

Напълних и 5,6 литра парцуца (патоки) с неясен градус (кафява на цвят, докато ракията излезе съвсем бистра) (спиртомера мери 60-30) за да сложа в казана като се вари проекто-джанковата.

Има и много хубави страни, казана беше чист, без никакви миризми и ракията си мирише както джибрите в бидоните... Няма загоряли или спарени нотки, няма и цианид, защото махнах костилките. Запознати ми казаха, че на този казан ако е хубав матеряла и се напълни хубаво казана (без вода) излиза 60 градуса отначало...

Мерси за съветите на всички !

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2008, 13:17 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Ако са хубави патоките и първака си ги сабирай!!! Смесваш ги, слагаш сода за пиене докато спре да шупти и догодина направо заливаш черешите с тях! Можеш и да ги сложиш в материала преди варенето, но е по-добре да залееш черешите, така алкохола от тях подтиска вредната микрофлора, а някой от киселините и алдехидите правят естери в хода на ферментацията! Наздраве и приятно пийване на новата реколта!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2008, 20:30 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
alambik написа:
... но е по-добре да залееш черешите, така алкохола от тях подтиска вредната микрофлора, а някой от киселините и алдехидите правят естери в хода на ферментацията! Наздраве и приятно пийване на новата реколта!


Ти ми отговаряш на един въпрос, на който от години не съм успявал да намеря отговор. Скоро ще пиша за него :D
Жив и здрав!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима