Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Окт 2017, 06:03 Дата и час: 23 Окт 2017, 06:03

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 136 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 11:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 22:18
Мнения: 14
Блаодаря за съвета :thumbs1: , ще направя както казваш. Както писах за първи път залагам материял от череши и не ми е много ясна процедурата по ферментацията им. Мислех си, че е както при другите плодове, но явно при нея си има тънкости. Както се казва, "Човек се учи докато е жив". Когато приключи всичко ще пиша за крайният резултат. :2thumbs:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 12:11 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1368
Местожителство: Дупница
От къде си? Каква е водата ви? Защото например горнобанската макар че не твърда има пеха над 9.5

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 13:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 22:18
Мнения: 14
От Русе съм, водата ни не е много мека, но по препоръка на един стар казанджия разреждам ракията винаги с Горнобанска минерална вода, и съм нямал проблеми до сега.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 13:44 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1368
Местожителство: Дупница
Тук говорим за разреждането на пращината, а не на дестилата!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 14:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 22:18
Мнения: 14
За какво иде реч /"разреждане на плащанията"/, че нещо не схващам :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 15:07 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1368
Местожителство: Дупница
stef62 написа:
За какво иде реч /"разреждане на плащанията"/, че нещо не схващам :nixweiss:

Извинявам се - исках да напиша ПРАЩИНАТА но андроидът ме е редактирал и го е подменил с ПЛАЩАНИЯТА! :datz:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 22:18
Мнения: 14
И аз предположих, че става въпрос за пращината, но все пак попитах да не би да греша. Ами не знам коло е PH на водата при нас, а и не намирам актуални дани в нета, но сложих лимонена киселина както ми препоръча.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2017, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 22:18
Мнения: 14
Да попитам, ориентировъчно за колко време протича ферментацията при черешите, при положение, че температурата на въздуха където е материяла е около 20-25 градуса.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2017, 12:50 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1368
Местожителство: Дупница
Зависи и от захарността и от дрождите. Освен това ако внесеш допълнително и малко азот също ще ускориш и подобриш качеството на ферментацията!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2017, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 22:18
Мнения: 14
Както писах захарността е 20%, дрожди и тем подобни не съм слагал, просто ме интересува за колко време протича приблизително ферментацията при нормални условия. 7-10-15 дни, за да знам примерно за кога да запиша казан и да я варя + - някой ден не е фатолно. При другите плодове ми е ясно, но при черешата ми е "тъмна Индия".


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2017, 16:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 462
Местожителство: Берлин
Не може даже и приблизително да се каже...Имаше тема за турбо праскови за 48 часа-на колегата всичко изферментирало !!! С дивите дрожди,ако е имало силен дъжд,част от тях се отмиват и ще стане по- бавно,ако пък е и гърмяло силно,то тогава са и наплашени много и пак по- бавно става работата.....

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2017, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 934
:lachtot: +1
Има и едни мушици,виненки им казват,появяват се по време на ферментация.Като измрат-ВАРИШ! :megagrin:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2017, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2016, 08:31
Мнения: 10
Здравейте. Попаднаха ми 20кг. череши на добра цена и реших да се пробвам да направя ракия. Махнах костилките, 10кг захар+40л. вода. Добавих и 40гр лимонтузу. Не съм добавял дрожди, но имам един комплект(с активатор) и ако не тръгне до ден два ще добавя. В разговор, с мой приятел, ми бе препоръчано да сложа ечемик (около 10кг. на това количество), за подобряване на добива(спирт). Има ли смисъл в това? Ако да, удачно ли ще е да добавя и на кайсиите (правя същата доза 20кг. кайсии+10кг. захар +40л. вода + 40гр. лимонтузу)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2017, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 97
Местожителство: Гълъбово
Сложи и един чувал царевица за всеки случай.
Може и домати, картофи, краставици, лук, овес, трици, каквото там имаш всичко бухай вътре.
Не ме слушай :) нали ти е ясно :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2017, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2016, 08:31
Мнения: 10
Идеята дойде от "прословутата" ракия от ечемик (ечемик;захар;вода;лимонтузу и мая). Каква е ролята на ечемика в нея?


Върнете се в началото
  
 
 [ 136 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: NESTI и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима