Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Юли 2018, 20:11 Дата и час: 20 Юли 2018, 20:11

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2017, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 572
Местожителство: някъде в Хейтърландия
vnnaidenov написа:
BREAKER написа:
Ако беше намерил от някъде малко и диви череши аромата щеше да е в пъти по-силен и отчетлив. :)

Не знам дали си опитвал диви череши,май не си,за аромат,не знам,на вкус са като като течен аналгин.

Ставаше въпрос за аромат, а не за вкус. Защо си сигурен че не съм опитвал,бих ли сложил някакъв плод в джибрите ако преди това не го опитам.Варил съм черешова 6 пъти. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2018, 13:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Май 2018, 12:53
Мнения: 3
Здравейте, за първи път тази година правя ракия от череши. Имах около 50кг които ги разделих в два бидона по 150 л. вода и им сложих по 50кила захар. Също след това им сложих и по едно пакетче мая.
Дали съм объркал нещо?
Моля за съвет.
Защото съм чувал че чееешата е малко по специфична за ракия.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2018, 14:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6965
Местожителство: София
Маята е за мекици,ама...Отделно черешите са малко,твърде малко 25кг /50кг+150вода....На толкова захар и вода поне по 70-80кг череши е необходимо ,за да докараш сносен аромат.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2018, 23:22 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1432
Местожителство: Дупница
А къде са костилките?!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2018, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Май 2018, 12:53
Мнения: 3
костилките ги отделих и оставих само месестата част. Като преди това с бормашината и бъркалка ги разбих.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2018, 15:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
Koceto90 написа:
Имах около 50кг които ги разделих в два бидона по 150 л. вода и им сложих по 50кила захар. Също след това им сложих и по едно пакетче мая.
Дали съм объркал нещо?
За компот се слагат череши- вода едно към едно и до две лъжици захар на буркан 0,8л., щото тя има най-голяма захарност след сливата при нашите плодове.
Сам си прави изводите.
На черешата не и трябва нищо в добавка , ако не сложиш повече от 10 кг захар на 100 кг плод. За една седмица джибрето е готово за казана при 20-25 градуса на помещението .

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2018, 16:29 
Offline

Регистриран на: 01 Юни 2018, 16:22
Мнения: 1
Здравейте,
Не съм варил ракия досега и съм решил да направя черешова тази година /или поне да се пробвам/. Изчетох темата по въпроса и имам два въпроса.
1. Много ли ще е лошо, за аромата и вкуса на ракията ако оставя вътре костилките?
2. Проблем ли ще е джибрите да се разбъркват веднъж на някълкото дена?/малко дистанционно ще се опитам да я правя, нямам друга възможност/
3. През целия период на ферментация ли трябва да е добре затворен съда, в който са джибрите?

Благодаря предварително!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2018, 16:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Май 2018, 12:53
Мнения: 3
Джибрите ги заложих миналата седмица в четвъртък и в сряда им проверих захарността и бяха на 25%, днес отново ги проверих и бяха на 8%. Като гледам и времето е топличко вънка и може до неделя да станат тамън за казана да се слагат. :) :) :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2018, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
otbapa4ko написа:
1. Много ли ще е лошо, за аромата и вкуса на ракията ако оставя вътре костилките?
2. Проблем ли ще е джибрите да се разбъркват веднъж на някълкото дена?/малко дистанционно ще се опитам да я правя, нямам друга възможност/
3. През целия период на ферментация ли трябва да е добре затворен съда, в който са джибрите?
Kостилките по принцип се вадят щото се появяват някои нежелани ефекти, но не е догма. По е важно да не присъстват при варенето, но и това не е догма. Известният немски "кирш" е черешова ракия, при варенето на която има и известен процент костилки. Те обаче не лежат на дъното на казана, а на фалшиво дъно. Иначе загарят и се получава отврат. Костилките вкарват цианиди но дозата определя баланса между отрова и вкус.
Джибрите аз ги бъркам два-три дни в началото за размножаване на дрождите. На черешовата винаги карам с "дивите " дрожди и не е имало проблем.
Самата череша превира доста бързо дори с добавена захар. След първоначалната необходимост от кислород за размножаване на дрождите достъпът на въздух е излишен риск , който само може да навреди.
Имам три череши и двадесетина варки. Всяка година е различна като количество плод. Винаги съм слагал захар, но не повече от 10 кг на 100 кг плод. Пуста сиромашия- никога не съм правил без добавена захар.

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2018, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 572
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Koceto90 написа:
Джибрите ги заложих миналата седмица в четвъртък и в сряда им проверих захарността и бяха на 25%, днес отново ги проверих и бяха на 8%. Като гледам и времето е топличко вънка и може до неделя да станат тамън за казана да се слагат. :) :) :)

Сложи им по 5-7л. вода(на бидон) за да ти е мирна главата,при тази захарност и маята за мекици нещата има голяма вероятност да не се случат-дори да се провалят.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2018, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Мар 2018, 01:49
Мнения: 34
BREAKER написа:
Сложи им по 5-7л. вода(на бидон) за да ти е мирна главата,при тази захарност и маята за мекици нещата има голяма вероятност да не се случат-дори да се провалят.

Koceto90 написа:
бяха на 25%, днес отново ги проверих и бяха на 8%.

До два дни ще дестилира :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2018, 01:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Май 2018, 15:10
Мнения: 35
Бай Владо написа:
До два дни ще дестилира :nixweiss:
и то пък и с мая, да не повярва човек... Бака, досега в живота ми, най-голямото количество захар на плод е било на 56 кг джанки - 37 кг захар. Всичко ферментира от а до я с мая за козунак и ракията тръгна на аламбик на 74 градуса. Естествено вкуса се доближаваше до спирт. Ама на 50 кг - 100 кг захар, е те тва още не го бях виждал.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2018, 01:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2016, 23:15
Мнения: 12
На 29.05 бях заложил череши около 70-80кг +50лт вода и 15кг захар,сложих и дрожди и активатор.Захарноста беше 24.Заминах за 3 дни,през който баща ми е бъркал материала.На 3.06 измерих захарноста беше 22,тогава махнах костилките а ферментацията едва беше започнала.Бях прочел в темата(но не бях я прочел цялата че бързах) че слагат мая,та реших,като не е почнала стабилна ферментация да сложа и мая и на сутринта вече кипеше.Не посмях да сложа цял пакет сложил съм 400гр.Сега прочетох цялата тема и реших да измеря захарноста и ооо ужас 0% и още ври опитах и на вкус,киселее(не трябва ли да нагарча както при дюлевата).В 2 бидона е разделена в единия се усеща още малко захар и захаромера не потъва съвсем.Възможно ли е това за 28-30 часа или съм прецакал нещо?И дали да се готвя да я варя?Благодаря предварително.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2018, 07:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 572
Местожителство: някъде в Хейтърландия
До 2-3дни на казана.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2018, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Май 2018, 15:10
Мнения: 35
michonagst написа:
Не посмях да сложа цял пакет сложил съм 400гр
Това което си направил също е било доста смело. Трябвало е да сложиш по-скоро 40, а не 400! И дали е възможно няма как да ти кажа, тъй като такова количество не съм слагал през живота си - със 150 гр зареждам 500 л материал.
michonagst написа:
На 29.05 бях заложил череши около 70-80кг +50лт вода и 15кг захар,сложих и дрожди и активатор.Захарноста беше 24.Заминах за 3 дни,през който баща ми е бъркал материала.На 3.06 измерих захарноста беше 22
Най-вероятно са били на хладно място. И без дрожди и активатори, за няколко дни в тия жеги захарността ще падне много повече от 2%.


Върнете се в началото
  
 
 [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима