Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2008, 23:08 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Наздраве !

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2011, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Аз написа:
alambik написа:
... но е по-добре да залееш черешите, така алкохола от тях подтиска вредната микрофлора, а някой от киселините и алдехидите правят естери в хода на ферментацията! Наздраве и приятно пийване на новата реколта!


Ти ми отговаряш на един въпрос, на който от години не съм успявал да намеря отговор. Скоро ще пиша за него :D
Жив и здрав!

Изрових тази тема защото е време за "черешова ракия.Много ще ми е интересно <модератора и alambik> да си спомнят какво са имали в предвид "с заливането на черешите с патокито и доколко това влияе на правилната ферментация. :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2011, 12:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Това за което говори alambik е методът на ферментация при който тя стартира при 4%ал. общо на джибрата като необходимото количество се добавя преди да се сложат дрождите. Така се избиват всички диви дрожди които имат нисък КПД на преобразуване на захарите в алкохол и произвеждат вредни вещества. При този метод трябва да се съобрази и началната захарност на материала според видъ на дрождите. Примерно ако се прави с мая за хляб като максимум предполагаме че преработват напълно захарите в алкохол на материал с начална захарност 20% и съответно се получава 12-13%ал. Ако сложим и предварително алкохол 4%+12%=16% дрождите от маята за хляб няма да издържат на този алкохолен градус и няма да преработят цялото количество захари. Като направим началният алкохолен градус на джибрата 4%ал. следователно хлебната мая няма да може да се справят с цялата захар за това при този метод тя трябва да е по ниска примерно 16-17%.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2011, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Ясно, :thumbs1: това е за хора които имат опит с тази технология. За нас аматйорите остава да сложим патокито в казана преди самото варене :megagrin: .

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2011, 03:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Хмм, нямам грам теоретичен и практически опит по въпроса за дивите дрожди и тяхното трепане. Но ако 4% убиват дивите дрожди ,то как тези дрожди си работят до 16-17% в джибрите при правене на вино. Е може и да не са точно тези, а други техни вариации, нали затова питам. Но знаем почти всички хора по селата си слагат смачканата маса в бъдъня и то си започва само и си кара докато стане вино. Разбира се това не важи за изтънчените познавачи участващи в този форум.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2011, 06:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Върху ципата на плодовете живеят много видове дрожди които условно се разделят на две групи Диви и Културни.
Диви дрожди - имат нисък КПД при преобразуване на захарите в алкохол, освен етанол от захарта произвеждат странични вещества от които и неприятни аромати, живеят в джибрата до образъване на 4-5%ал., при ниски концентрациина SO2 умират.
Културни дрожди - имат висок КПД на преобразуване на захарите в алкохол /от 0,54 до 0,62/ Те провеждата ферментацията до край, издържат на концентрация на алкохол в джибрата 12-16%. Оцеляват при висока концентрация на SO2.
Култивирани дрожди - това са селектирани щамове изкуствено отглеждани дрожди, които имат висок КПД на преобразуване на захарите в алкохол /0,6-0,62/. В зависимост от щама създават характерни сортови аромати. Работят в голям температурен диапазон. Поносимоста им към алкохол 15-16%, като има и такива предназначени за трудна ферментация работещи до 18%ал. Оцеляват при висока концентрация на SO2.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2011, 15:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
ММ културни и култивирани....едно и също,наричани още чиста култура дрожди.Използвани за целта са 3-4 основни рода( Saccharomycetaceae, Shizosaccharomycetaceae,Sacoharomycodaceae)Рода Sacchar.включва около 40 вида...и всичките те имат щамове...Candida natalensis, Cand. parapsilosis , Cand. clausseni ги наричат образно диви поради малкия си размер ,бързото размножаване и ниското алкохолно КПД.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2011, 00:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Почти едно и също е едните живеят по ципата на гроздето а другите са селектирани от квалитетни сортове и се отглеждат в изкуствена среда.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2011, 22:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
всичките се изолират от гроздето или почвата в региона,и им се създава среда за развитие...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2011, 16:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
Здравей те,

Нека и аз да споделя скромният си ( първи опит ) в правенето на черешова ракия.
От черешата на двора плюс малко от комшийската събрах 120кг. добре узрели напълно здрави череши. Разделих ги в два бидона по 60кг. Разтворих един чувал от 25кг. захар купена от Метро на който пишеше че е идеална за ракии и сладка, в 70л. топла вода. След като истина я добавих в бидоните при плода. Получи се около 100л. шира на бидон общо около 200л. шира с 20% захарност. Още на другият ден беше направила шапка. Бъркане всеки ден по два пъти с бормашина и накрайник от нераждавека за теракол. Точно на шестият ден захаромерът ми показа 0% захарност. Изчаках три дни и отделих само сока от материала и започнах да варя. След отделянето на първака 1% от материала около 800гр.
Ракията тръгна на 70%алк.градуси спрях я на 30%. Така и на двата казана. В резултат получих около 50л. 57%алк.градус ракия. Изчаках един ден и заредих казана пак за преварка. 50л. ракия 20л. хладка вода. 1л прясно мляко, 1 пакетче сода, прясно набрана коприва около една малка найлонова торбичка ( мисля че прекалих с копривата ) Капака на казана намазах с мед и започнах преварката. След отстраняването на 700гр. първак ракията тръгна на 80% алк. градус. Спрях я на 40% и другото до 30% оставих за преварка
Полученият около 25/26л. материал с 70%алк.градуси сложих в пластмасов бидон покрит с марля за да си отлежава. И за да не ми е само в акъла ракийцата събрах жената и детето и газ към морето :thumbs1:
Докато си стоя на плажа и обмислям как да процедирам с по нататъшното отлежаване на ракийката. Мисля да я оставя така поне две седмици и после да я разредя с дестилирана вода до 50%алк. граадус и после в акациевото ми буре за до отлежаване и придобиване на подходящ цвят. :zauf2:

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2011, 23:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Чудесно е станало всичко,само защо е тази марля и отворен бидон?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2011, 23:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да могат да си вземат ангелите своят пай, както казват американците.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2011, 13:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
petiomalchev написа:
Да могат да си вземат ангелите своят пай, както казват американците.


И дедо боже :)

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2012, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колеги, ще правим ли тая година черешова ракия ?
Има ли по складовете или от производителите череши на цена като за ракия ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2012, 10:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Преди 2 седмици купих от с.Червен по 2 лв килото...мислех да ги запазя в камерата и да им ги метна обратно като ходя пак там да пръскам лозите...такъв боклук бяха че не е истина...Та в тоя ред на мисли след тия градушки се съмнявам ,че ще има добра суровина на приемлива цена

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима