Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 22:59 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
Здравейте,извинявам се че пиша в чужда тема-но няма смисъл от нова.
За втори път правя материал от череши тази година,но нещо не тръгва самичък, т. е. дивите дрожди ги няма, дали това се дължи на проливните дъждове?
Другото ми питане е първия материал показва 0 на захаромера, а клечката угасва от далече и се чува да ври - да го варя ли или да чакам?
Благодаря предварително. :help: :help: :help:

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2012, 08:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Чува се отделянето на въглероден двуокис на повърхността поради стоплянето на времето. И това гаси клечката. Ако за два три дена няма разлика в захаромера, значи няма ферментация и трябва да се вари. По принцип захаромерът може да падне и под 0 защото при липса на захари и наличност на алкохол - плътността на сместа става по-ниска от тази на водата. Всичко зависи от вида на материала и количеството на алкохола.
Ако искаш да си сигурен изчакай ден два още и ако си стои захаромерът все на 0 и не мърда - вариш, иначе то може и месец да си шушне там газировката, но това няма да увеличи алкохола.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2012, 17:41 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2011, 18:36
Мнения: 31
Аз я сварих вчера, изкарах 13 литра ракия на 50 градуса. От 12 кг. захар.

_________________
"Нищо не съкращава живота повече, от времето, което се губи между тостовете".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2013, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Здравейте, използвам темата да питам нещо малко глупаво. Имам две череши в двора високи около 7-8 метра. Раждат големи, хубави череши. Проблема е че във всяка череша има поне по 2 червея. Ще пробвам тази година да напръскам, но не знам дали ще успя да се преборя. От червивите череши може ли да стане материал за ракия. Чувал съм че се киснат в кофа с вода и сол и червеите излизали, но не ми се вярва да има голям ефект от тази процедура. Нещо друго мога ли да направя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2013, 23:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
пръскай още от сега...на цвят с инсектициди.
100тина грама червейчета не вярвам да е проблем за дестилата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 12:53 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Точно така - пръскай против червеи. Малко червеи няма да са проблем, но костилките са проблем. По-добре ги махни предварително което е голяма занимавка но няма как.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 15:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Да, ще напръскам колкото мога и ще помисля да прекарам през нещо черешите за да махна костилките. Щом малко червеи не са проблем, ще пробвам да видим какво ще стане :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 22:55 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Проблем ли е костилките да се извадят след като сами паднат на дъното?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2013, 00:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
По-добре е ферментацията да не протича с тях...едно заради костилковия тон ,който ще придадът но и най-вече поради факта ,че ще спомогнат за образуването на куп съединения от дрождите ,които са нежелани в дестилата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2013, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 22:50
Мнения: 13
Току що изварих около 20 л. черешова но е мътна,къде збърках?Имам мтериял от круши, джанки, каисий и череши който сложих вчера,ако сипя мътната ракия когато го варя дали ще се избистри или ще съсипя и него?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2013, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 22:50
Мнения: 13
Забравих да кажа че вместо захар ползвах изосуит.Приятел ми каза че рендемана от него е по голям от колкото на захарта а и е по евтин купих го на 1.60 лв.Може ли той да е причинчта за помътняването на ракията?Джибрите които чакам да преврят са пак с изосуит може ли да прецакам и тях?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2013, 12:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Не вярвай на приятели и на приказки на маса. Това, че сладни повече, не означава, че съдържа повече захар... :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2013, 12:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Здравейте, вчера сварихме черешовата ракия. Бях обрал 50 кг череши, които тази година бяха доста лоши, имаше много гнили и не бяха сладки изобщо. Гледах да махна колкото се може повече от лошите плодове, смачках ги на ръка, сложих 7,5 кг захар и сложих Zymaflore RX60, които ми бяха останали от виното миналата година. За 4 дни захаромера показваше съвсем малко под нулата, но тъй като нямаше как да варя, материала остана запечатан в кофите около 2 седмици. През това време си личеше че има съвсем лека тиха ферментация. Костилките ги извадих на първия ден след началото на ферментацията като ги изгребах с лъжица от дъното на кофите. След бурната ферментация махнах и плода, така че в кофите остана само течност (общо около 60 литра). Преди варенето откалих и се оказа че има общо около 10-12 литра кал, дрожди и тем подобни, които реших да изхвърля защото миришеха гадно и така в крайна сметка отидох при приятел и сварихме 50 литра течност с алкохол около 7,5% (мерен с винометър, ако е реално показанието). Както и очаквах, заради ниското алкохолно съдържание, ракията се получи с нисък градус. Отначало потече 100 мл бистра и после около 0,5 литра мътна ракия. Средата беше бистра, а опашките бяха пак мътни и се появиха малки, черни, мазни петънца. Събрахме докато общо взето остана само вода и реших да преварим. Не сме отделяли нищо и като цяло всичката ракия беше мътна. Направи ми впечатление, че почти всичкия аромат беше в главите и началото. Преварихме, като в крайна сметка изкарахме 0,2 л пътрвак, около 6 литра ракия на 56 градуса и 1 литър опашки. При второто варене очаквах да потече мътна, но първака и средата са перфектно бистри, единствено опашките са съвсем леко мътни.
Това ми е първия опит за ракия, такак че като цяло съм общо взето доволен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2014, 18:40 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Здравейте.Дойде време за черешите и реших да опитам и аз да направя черешова.Прочетох цялата тема и изникват два въпроса.Заща оставяте черешовия материял на 16-17 % захарност?Не е ли по добре да си го направим на 22-23?
Варил съм от грозде,ябълки,дюли и кайсии,но винаги сме правили захарноста на 22-23.И другия въпрос:задължително ли е използването на дрожди или мая?Никога не съм ползвал.Като се замисля и лимонтозу не съм слагал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2014, 19:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
vnnaidenov написа:
Здравейте.Дойде време за черешите и реших да опитам и аз да направя черешова.Прочетох цялата тема и изникват два въпроса.Заща оставяте черешовия материял на 16-17 % захарност?Не е ли по добре да си го направим на 22-23?
Варил съм от грозде,ябълки,дюли и кайсии,но винаги сме правили захарноста на 22-23.И другия въпрос:задължително ли е използването на дрожди или мая?Никога не съм ползвал.Като се замисля и лимонтозу не съм слагал.

За протичане на ферментация в правилната посока са нужни 20% захарност
това е мое мнение не го налагам на никой, просто споделям опит.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима