Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 20:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Май 2016, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
Като надъхан новобранец нямайки търпение да дойде сезона на плодовете реших да заредя малка проба с череши. Материал ще зареждам в събота и описвам стъпка по стъпка какво ще направя, ако имам грешка, моля да ме коригирате.
1.Намачкани 50кг череши без костилки - начална захарност 14% по рефрактометър.
2. При захарност 14% - озахаряване с 5кг захар + 5кг вода- озахаряването смятам по тази формула с 50% захарен сироп : http://www.rakiyata.com/sprawki/podslaz ... ?page=calc
3. Сулфитиране с 4гр КМБС (мога ли да пропусна суллфитирането, черешите ги бера от клоните и няма гнили и смачкани). Избиването на дивите дрожди не намалява ли аромата на плода?
4. Добавяне на дрожди 2 часа след сулфитирането. Не намерих плодови дрожди и затова поръчах тези за бели вина, които ги водят универсални Actiflore F33. Моля, ако има по- добри за плодове от онлайн сайтове в БГ да ми препоръчате.
5. Бъркане първите няколко дни и чакане да стане материала- температурата варира между 18 и 20 градуса в помещението, в което ще бъде бидона.
Моля за корекций.
Поздрави,


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Май 2016, 19:58 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Хубаво е да сложиш джибрата на мааалко по топло около 25 градуса. На вниманието на vsd Най ароматната кайсиева ракия съм пил от такава, която беше сварена .... 6 дена след залагането на материала ......

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Май 2016, 22:16 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Колега gizdo007, недей да сулфитираш. За ракия по принцип не се сулфитира, защото серен диоксид може да премине в дестилата и ракията да стане с лош аромат.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2016, 00:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 45
beff написа:
Хубаво е да сложиш джибрата на мааалко по топло около 25 градуса. На вниманието на vsd Най ароматната
кайсиева ракия съм пил от такава, която беше сварена .... 6 дена след залагането на материала ......


Мисля си че за кайсиевата факторът,,6 дни,, може би не е решаващ,важни са още температурата на ферментация,сорта каисии и не на последно мяста начинът на дестилация :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2016, 10:25 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
djza написа:
Мисля си че за кайсиевата факторът,,6 дни,, може би не е решаващ,важни са още температурата на ферментация,сорта каисии и не на последно мяста начинът на дестилация

Най-вече самата ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2016, 11:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
Обърквам се...
Едни сулфитират джибри за ракия, други казват, че дава дъх и сулфитират само вино...
Незнам кое е правилно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2016, 13:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
От много мнения е нормално да се объркаш понякога :)
1. Никога не сулфитирай готов, изферментирал материал, предназначен за дестилация! Няма смисъл, а и резултатите са плачевни.
2. Може да сулфитираш с ниски дози в самото начало, преди самата ферментация, колкото да подтиснеш нежеланата микрофлора, но само ако ще използваш дрожди. До края на ферментацията свободния серен диоксид ще се е отделил напълно (или почти напълно). В противен случай рискуваш забавен старт на ферментацията или още по-лошо - изобщо да не започне ако си прекалил.
3. Друг вариант е изобщо да не сулфитираш, но трябва да си сигурен, че ще осигуриш стабилен и бърз старт на ферментацията, което би те спасило от евентуални микробиологични проблеми, породени от нежелани микроорганизми.
Това може да стане с използване на подходящи дрожди + съответни активатори (ако са необходими) и подходяща постоянна температура. Последното изключва оставянето на материала на открито, под навеси и т.н.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2016, 14:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
Аз писах, че ще сулфитирам в самото начало, след това залагам дрожди.
Ще заложа само дрождите без КМБС преди това.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2016, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 213
Местожителство: Пловдив
Няма ли как да си събера всички постове на Flanker...???. На едно място- мисля,че добър УЧЕБНИК би се получило....Не по- лош от този дето ми подари проф. Маринов..... :respekt:

Без нужда не сулфитирай...когато е за ракия....Думи на професора..... :prost:

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2016, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 73
Местожителство: София
Цитат:
Намачкани 50кг череши без костилки

Ако може да попитам как става този номер "без костилки", някаква техника или на ръка една по една черешките ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2016, 16:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Сеп 2015, 15:33
Мнения: 4
Цитат:
която беше сварена .... 6 дена след залагането на материал
а ......
Същото ми се случи преди ден - даже нямаше 6 дни. Неделя заредих едно бидонче 40 литра /щото казанчето ми е малко - 50 л./, сложих му 13-14 гр. винени дрожи...и като почна едно кипене...щеше да избута водата от бурканчето в което бях вкарал маркучето за отдушник. И в сряда - захарност 0, кипенето спряло, шапка почти няма, клечката - не гасне!
Вчера варих - 4 литра на 52 градуса. Малко стана но не знам защо. Аромат - превъзходен. Изхвърлих 400 грама за първак, събрах 1 литър до 30 градуса, но е малко мътен.
Май прекалих с дрожите, въпреки че пишеше 2-3 гр. на 10 литра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2016, 07:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 51
Местожителство: София
Здравейте. По вапроса с костилките. Значи черешите се слагат в бидона, като се почистват от дръжки литса и тн. След това се оставят 2 седмици /или малко преди да шупнат джибрите/. След това бидона се разбърква с бъркалка за бетон с бормашина. Изчаква се 1 час и се пресипва в друг бидон. Костилките остават на дъното и си спестяваме работата по почистването.
Номера става и за сините сливи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2016, 12:06 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
@christo77 , не пиши такива работи, че всички го четат.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юни 2016, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2015, 18:28
Мнения: 19
Никога не съм правил плодова ракия, но тази година брахме череши и съответно събрахме материал за ракия. Меляхме ги с бормашина, махнахме костилките и дръжките. Сложихме ги в бидони. Не съм им слагал нищо, след 2-3 дни ще си ги докарам в София и тогава мисля да ги забъркам с малко захар и вода. Проблем ли е, че ще стоят така няколко дни. Ферментацията е започнала. Отгоре шапката е бяла, добре ли е това? Пак казвам никога не съм варил черешова ракия и затова ми трябват малко насоки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2016, 13:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Късно е за каквито и да било насоки...освен-не слагай повече от 12-14% р-р на захар,защото няма да изферментира докрай със спонтанната ферментация.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима