Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2016, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
boci написа:
след 2-3 дни ще си ги докарам в София и тогава мисля да ги забъркам с малко захар и вода.
3 кофи вишни с 9 кг захар, заложени в понеделник на по-хладно място.В събота захарността беше 5%. Трябвало е да ги действаш веднага. В тия жеги 2-3 дни са от голямо значение...

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2016, 12:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2015, 18:28
Мнения: 19
Ето какво се получи. Днес го докарах вкъщи, оказа се 60 литра материал, захаромера отчете 4 % захарност, ври яко. Много се чудих какво да правя и дали да слагам захар и в крайна сметка сложих 2 кг захар, разредена в 9 л вода. Общо количество 70 литра.
няколко въпроса

1. Нали, ако падне на 0 може да изчакам 4-5 дни преди да варя, че тогава ще е свободен казана?
2. Като варя колко от първака да махна на това количество?
3. Понеже ще правя преварка до колко градуса да държа патоките?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2016, 14:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
При 4% захарност след два дни, максимум два и половина, материалът е готов. Може да изчака няколко дни в хладилник, или ако го подсилиш с патоки от предишна варка, но така, да го оставиш на топло, не става. Най-малкото, което ще се случи, е да изветрее а може и да започне да вкисва в посока оцет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2016, 16:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2015, 18:28
Мнения: 19
Държа го в мазето на къщата. Може би температурата е около 20 градуса. Но може да му добавя малко патоки, защото ще го варя по план след седмица.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2016, 20:26 
Offline

Регистриран на: 29 Юни 2016, 20:18
Мнения: 1
Искам да питам,какви дрожди да взема за вишните и колко се слага на 100кг.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2016, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Добре си дошъл!
Дрожди за бяло вино. Обикновено една опаковка е за точно 100 кг. Но на нея би трябвало да си пише, де.

И е много важно откъде пазаруваш. В агро аптеките също продават дрожди, но с неясен произход, срок на годност и незнайно как съхранявани. Но те просто не разбират и за тях това е асортимент. Не ги виня.
Успех желая!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2016, 10:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2015, 18:28
Мнения: 19
Изпекох ракията, излезна около 10 литра. Изхвърлих 600-700 мл първак (70 литра материал) и я спрях на 40 градуса. Не мисля да й правя преварка. Пих от нея малко, много меко влиза и е със страхотен аромат.

В момента е на 50 градуса, искам да я сваля до 45. Въпроса ми е, преди да я сложа в бурето ли да я разредя или след като я извадя (след 3 месеца). един приятел ми каза, че разрежда ракията със замразена вода в бутилки. Така ставала много мека. Аз досега съм я разреждал с преварена вода. Вие как процедирате!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2016, 10:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Разреждаш я веднага, кеф ти с минерална, кеф ти с изворна или чешмяна само да е чиста и гледаш водата и ракията да са с еднаква температура.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2016, 10:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
boci написа:
Въпроса ми е, преди да я сложа в бурето ли да я разредя или след като я извадя (след 3 месеца).
L34 написа:
Разреждаш я веднага, кеф ти с минерална, кеф ти
В буре се държи(ракия) на висок градус-после се разрежда....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2016, 10:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
50 градуса висок ли е според теб? Даже няма и какво да я разрежда, направо така да я слага..

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2016, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2015, 18:28
Мнения: 19
Ми аз я пия около 45 градуса. Ще я разредя малко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2016, 14:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Ти като я оставиш в буре да отлежава тя ще ги стигне тия градуси и без да я разреждаш. Еее зависи колко време мислиш да я държиш.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2016, 14:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
L34 написа:
Ти като я оставиш в буре да отлежава тя ще ги стигне тия градуси и без да я разреждаш. Еее зависи колко време мислиш да я държиш.

Разбира се ,че не е така!Зависи къде се държи бурето,градусите могат и да се вдигнат за сметка на по-бързо падане на обема течност.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2016, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Нямам опит с буре, не мога да споря... Единствено знам, че при по-висока температура се губи по-голямо количество от бурето между дъгите, но какво става с градуса :roll:

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2016, 16:59 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
L34 написа:
Нямам опит с буре, не мога да споря... Единствено знам, че при по-висока температура се губи по-голямо количество от бурето между дъгите, но какво става с градуса :roll:

Много зависи от влажността на въздуха в помещението.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo, mavar и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима