Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Сеп 2017, 15:26 Дата и час: 22 Сеп 2017, 15:26

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 136 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2016, 23:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 552
Местожителство: Варна
От 10 януари съм налял 63 градусова гроздова в 30 л дъбово буре. Бурето е в затъмнена стая на необитаем апартамент. До сега съм долял около 400 мл. Не съм мерил какъв е градусът в момента.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2016, 00:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2685
Местожителство: ''Survivor'' България
Жоро написа:
До сега съм долял около 400 мл
По принцип не е хубаво да се долива
все пак и кислорода си има своето влияние в отлежаването.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2016, 00:46 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1330
Местожителство: Дупница
Ами като кажеш А , кажи и Я - къде е адресът?!
Жоро написа:
От 10 януари съм налял 63 градусова гроздова в 30 л дъбово буре. Бурето е в затъмнена стая на необитаем апартамент. До сега съм долял около 400 мл. Не съм мерил какъв е градусът в момента.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2016, 00:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2310
Местожителство: Пловдив
Жоре, освен порите на дървесината и температурата, за ангелския данък оказва влияние и влажността в помещението. При по-ниска влажност е по-голям.
А алкохолният градус се вдига ако е сухо, защото под 70% влажност скоростта на изпарение на водата превишава скоростта на изпарение на спирта. Над 70% влажност обратно.
Та ако я държиш достатъчно дълго в сухия апартамент, ще разбиеш мита за падане на алкохолния градус при отлежаване :lol: :prost:

ПП. И слагай СОТ :lachtot:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2017, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2013, 16:30
Мнения: 28
Привет момчета! :respekt: :respekt: :respekt:
Изчетох цялата тема, но така и неразбрах кой вид дрожди да използвам при направата на черешова ракия, при условие че няма да трепя дивите дрожди(ако това има значение).Питам Вас защото сте по-знаещи!И от къде евентуално могат да се закупят.Поздрави на всички и успех!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 08:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 22:18
Мнения: 14
За първи път залагам материял от череши и имам питане към майсторите. Защо тряба да се слага хлебна мая в материяла от череши /предполагам за по-добра ферментация/ и евентуално каква е дозата. Доста ракия съм варил от други плодове, но мая не съм слагал никога в материяла и ферментацията си е протичала нормално, явно при черешите е по-различно :nixweiss: .


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 08:33 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1082
Местожителство: Плевен
stef62 написа:
Защо тряба да се слага хлебна мая в материяла от череши
Кой е казал че трябва?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 08:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 22:18
Мнения: 14
Ами четох в началото на темата, че се слагало и мая в материяла :?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 09:22 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1330
Местожителство: Дупница
Този който го е написал не е чел че маята за хляб е възможно най-неподходящата култура дрожди която можем да добавим... Ферментацията може да протече и без да добавяш културни дрожди, но ако ще добавяш гледай да е нещо различно от маята!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 09:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 22:18
Мнения: 14
Благодаря за отговорите. :2thumbs: Дрожди също никога не съм ползвал, ферментацията си протича само от плода + нужното количество захар. :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 09:42 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1330
Местожителство: Дупница
Най-важно е веднага да отделиш костилките!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 10:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 22:18
Мнения: 14
Това съм го направил вчера /ама голяма играчка падна с тия костилки докато ги извадя, на 50кг. череши/, разбърках ги докато станат на каша, докарах захарността до 20% /мисля, че е достатъчно/ и днес забелязвах, че ферментацията е започнала. Остава да преври материяла и да видя какво ще се получи след варенето. Благодаря още веднъж за препоръките.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 10:29 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1330
Местожителство: Дупница
Не е лошо да регулираш и киселинността. Не е късно да го направиш и сега.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 22:18
Мнения: 14
А това как и с какво да го направя, а и как да я измеря :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2017, 11:08 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1330
Местожителство: Дупница
Най-неподходящата и относително точно решение е да добавиш лимонена киселина спрямо количеството на добавената вода, защото черешите и без това нямат много киселини... Ако водата ти не е твърда на всеки литър от добавената вода по един грам лимонена е добре. Счита се че винената киселина е по-добро решение, но нея я няма във всеки магазин за хранителни стоки.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 [ 136 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: feniks, necco и 30 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима