Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Фев 2018, 12:49 Дата и час: 20 Фев 2018, 12:49

Часова зона: Европа/София





 [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2017, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юли 2011, 10:07
Мнения: 24
Местожителство: София
Преди няколко дни набрах около 150 кила круши. Оставих ги така в бидоните без да ги обработвам, че нямаше време. След 5-6 дни ги смлях, разделени са в 2 бидона, добавени са 16-17 кг.захар, 5 пак.лимонтозу и 70-75 л вода. Не съм мерил захарност. Днеска /на 8-9 ден/ направо киселеят и двата бидона. Що така се е получило? Има ли спасение и как, че ще се пръсна от яд ако иде зян тоя материал.
Благодаря на отзовалите се.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2017, 22:13 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1411
Местожителство: Дупница
Ако не са кисели на мирис няма от какво да се притесняваш!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2017, 23:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1131
Що го слагате това лимонтозу? Аз не съм го ползвал никога и е протичала нормална ферментация.......макар и с добавяне на захар и вода..... + плодове, разбира се......

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2017, 08:06 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1411
Местожителство: Дупница
Крушите са много бедни на киселини. За тях си е направо задължително подкиселяването с лимонена или с винена киселина.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2017, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1131
Със сигурност е така,но при мен се получава и без него. И именно с круши...... :nixweiss:

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2017, 09:23 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1411
Местожителство: Дупница
Просто рискът от разваляне е по-голям. Върви ти!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2017, 09:24 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6753
Местожителство: София
Това,че няколко пъти си извел ферментацията до край не означава ,че и си извлякъл максимума от нея.
Нищо им няма на джибрите.
Следи кога вече не сладнят...и на казана!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2017, 09:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юли 2011, 10:07
Мнения: 24
Местожителство: София
Ми те не сладнят, направо си киселеят, минали са 10 дни. Все едно с газирана вода съм разреждал, така бълбучкат. Ако сложа още 10-тина кила захар какво ще се случи?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2017, 12:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1131
По колко грама лимонтозу на 100 кг материал слагате? Мисля тези дни да подготвя 2 дози с круши ,"със" и "без",та да видя ще има ли разлика в рандемана....

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2017, 13:40 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1411
Местожителство: Дупница
По-правилно е да се ориентираш чрез показанията на Пехаметъра - ти нали имаш такъв! Защото навсякъде водата е различна... Имаше една тема за крушова - ако не ме лъже паметта там се препоръчваше Ph 3,2 .

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2017, 14:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1131
Ок! Ще пробвам. Рн 3.2 на водата при мен ли трябва да е или на материала преди ферментация? :)

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2017, 19:31 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1174
Аз така процедирам. Без да претендирам, че е абсолютно правилно, но винаги се получава. Това е темата за крушова ракия за която Марио спомена.
viewtopic.php?f=30&t=3119&start=105


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2017, 19:54 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1411
Местожителство: Дупница
На материала!!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2017, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1131
:2thumbs:
Благодаря Ви!

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
 [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hellreiser, krasy7, stonewww и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима