Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 16:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2011, 19:17
Мнения: 37
Здравейте,
Искам да попитам кога най-късно може да се сложи серниста киселина.
В събота съм смлял материала мерло и десертно грозде от асма.Сложих и заварих с захар.
Имаше и малко сплуто по гроздовете,но нямах време да го махам и го смлях.
Сега купих серниста киселина и се чудя дали да я слагам/почти всичкия материал отива за ракия,оставям си само 20 л вино/
Да я слагам ли или не?
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 18:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
vlax написа:
Здравейте,
Искам да попитам кога най-късно може да се сложи серниста киселина.
В събота съм смлял материала мерло и десертно грозде от асма.Сложих и заварих с захар.
Имаше и малко сплуто по гроздовете,но нямах време да го махам и го смлях.
Сега купих серниста киселина и се чудя дали да я слагам/почти всичкия материал отива за ракия,оставям си само 20 л вино/
Да я слагам ли или не?
Поздрави.

не казваш нищо за захарноста,но щом е за ракия,Аз не бих сложил


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 19:17 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1116
Местожителство: Дупница
vlax , можеш ли да ми обясниш какво е това "заваряване" +

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 19:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
По наше село така правят виното. Заваряват шира със съответното количество захар, с този материал опалват бъчвата и после наливат останалото. Няма серниста, няма дрожди. Превира виното, претакат, махат калта и ...пият. А, да не влезе боклук или някоя гад на дупката на бурето слагат глава лук.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Kuger написа:
По наше село така правят виното. Заваряват шира със съответното количество захар, с този материал опалват бъчвата и после наливат останалото. Няма серниста, няма дрожди. Превира виното, претакат, махат калта и ...пият. А, да не влезе боклук или някоя гад на дупката на бурето слагат глава лук.

:2thumbs: :2thumbs: Така, така ша доидете вие на мойта да не слагате тия хмйи в джибрата .от наторалното по хубаво няма.... :respekt:
Виж дрожди си трябват....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 20:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
MONI BARONA написа:
Kuger написа:
По наше село така правят виното. Заваряват шира със съответното количество захар, с този материал опалват бъчвата и после наливат останалото. Няма серниста, няма дрожди. Превира виното, претакат, махат калта и ...пият. А, да не влезе боклук или някоя гад на дупката на бурето слагат глава лук.

:2thumbs: :2thumbs: Така, така ша доидете вие на мойта да не слагате тия хмйи в джибрата .от наторалното по хубаво няма.... :respekt:
Виж дрожди си трябват....

издаде ли се? :megagrin: то и аз слагам само накрая преди бутилирането калиев метабисулфит по обясними причини.. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 21:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Kuger написа:
По наше село така правят виното. Заваряват шира със съответното количество захар, с този материал опалват бъчвата и после наливат останалото. Няма серниста, няма дрожди. Превира виното, претакат, махат калта и ...пият. А, да не влезе боклук или някоя гад на дупката на бурето слагат глава лук.

нищо не разбрах!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Барон на твойта нивгаш !!!...на село не можеш да ме върнеш!!!Хем село ,хем вино.. без дрожди ...глупости...кал и това е....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Kuger написа:
По наше село така правят виното. Заваряват шира със съответното количество захар, с този материал опалват бъчвата и после наливат останалото. Няма серниста, няма дрожди. Превира виното, претакат, махат калта и ...пият. А, да не влезе боклук или някоя гад на дупката на бурето слагат глава лук.

нищо не разбрах!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Барон на твойта нивгаш !!!...на село не можеш да ме върнеш!!!Хем село ,хем вино.. без дрожди ...глупости...кал и това е....

Ти пак не си разбрал............. :klugscheisser: говорим за друго.........
А на село ще се върнеш по простата причина, че по жълтите павета не расте грозде.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 09:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Серниста киселина не се слага при започнала бурна ферментация, смисъла от добавянето и се губи дрождите са започнали своята дейност и се обграждат с кислородни молекули който пречат на SO2 да достигне до тях. Може да се постигне ефект но количеството на сернистата трябва да се увеличи а това в последствие ще окаже влияние във вкуса на виното.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 10:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2011, 14:34
Мнения: 27
Местожителство: София
Нека само вметна - за какво "връщане назад" става дума?!? Сериста (постарому серниста) киселина се ползва при производството на вино от преди 2500 години. Древните са палели сяра под бъчвите преди да заложат материала. Недостатъкът е, че по този начин трудно се дозира, но ефекта е същия - смърт за вредните бактерии ;)

_________________
Ако не ти пука къде си, значи не си се загубил


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 12:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
A след колко , след 2-3 часа ли след сипване на сернистата к . се добавят култ. дрожди ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 13:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
да

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2014, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
Здрaвеийте колеги,пишa в темaтa зaщото не ми стaнa ясно. кaк се прибaвя и количеството?
Тaкa нaреченaтa сернистa киселинa е кaлиев метaбисулфaтнaли?
Също дaли е добре нейното използвaне и при джибри от круши,ябълки и други плодове.По европейскa нормa мaй имa някво огрaничение нa 1л зa тези добaвки при винaтa.
Поздрaви


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2014, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
saintbernard написа:
Тaкa нaреченaтa сернистa киселинa е кaлиев метaбисулфaтнaли?

Категорично НЕ!
И двете са носител на серен диоксид, но разликата е около 10 пъти, така че внимавай!
Сернистата киселина е течност, а калиевият метабисулфит е бял, прахообразен, дребнокристален. Не могат да се сбъркат, но дозите ... могат!
Навсякъде по света има норма, както и цел за приложение. Ако не си наясно, по-добре почети малко преди да използваш каквото и да е. Не бързай!

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2014, 11:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
O.k flanker,мерси зa и.фото.
След кaто от другa темa колегa ме съветвa дa питaм ,,victoryvt,,
го попитaх и ми обясни кaк се рaботи с КМБС.
Поздрaви


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима